Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Proceduri de pregătire sezonieră: grădina de toamnă

Sfaturi și trucuri:

5 idei care trebuie luate în considerare pentru grădină

Pomii fructiferi care au avut recolte bogate pe perioada verii și toamnei, necesită o îngrijire specială. Practicile agricole trebuie executate în mod corespunzător, pentru că acest procedeu de îngrijire va aduce un mare beneficiu viitoarei recolte.


1. Tunderea arborilor 

  • Prima etapă – tunderea de toamnă. Nu toți pomii fructiferi se tund în aceeași perioadă, unii se tund doar primăvara, alții atât primăvara cât și toamna, sau există o specie care nu necesită tăierea ramurilor timp de mai mulți ani.
  • E necesar să menționăm că această tăiere sanitară a ramurilor previne dezvoltarea bolilor pe suprafețele lor, ceea ce va ajuta la obținerea unor muguri sănătoși. De asemenea se pot face și tratamente cu smoală, care fac oferă rezistență la dăunători.
  • Tăierea pentru formarea culturilor horticole trebuie să aibă loc abia după defolierea finală, care are loc în luna noiembrie, timp în care copacii încep să-si piardă frunzele.
  • Pentru merii clasici și tineri de până la 5 ani, se poate tunde aproximativ o treime din ramurile sale. În cazul în care coroana se îngroașă puternic, tăierea trebuie să fie mai intensă, eliminând ramurile care cresc în adâncimea (interiorul) coroanei, și la 90 de grade față de ramurile scheletice. Ramurile mai vechi pot fi îndepărtate cu un fierăstrău.
  • Merii columnari trebuie tăiați atent pentru că tulpina lor provoacă ramificări excesive, iar creșterea coroanei din primăvara anului viitor, va depinde de numărul ramurilor tăiate. Se permite eliminarea ramurilor într-un procent de până la 50%.
  • Perii pot fi supuși acestui procedeu doar pe perioada de toamnă, atunci când temperaturile încă nu ajung să scadă sub zero grade, iar formarea coroanei pomilor este recomandată doar în timpul primăverii.
  • Tunderea prunilor va avea loc pe perioada de toamnă, imediat după căderea frunzelor. Trunchiul principal se scurtează până la 2,5 m, iar din ramurile coroanei se va elimina aproximativ o treime. Pentru prunii mai bătrâni, tunderea se amână până în primăvară pentru că aceștia sunt mai sensibili, și riscă îmbolnăvirea sau imposibilitatea de a rezista iernilor reci.
  • Cireșii nu trebuie să aibă parte de tundere sanitară toamna, decât dacă aceasta este vizibil necesară.
  • Pe lângă cireși, piersicii și caișii au nevoie de un tratament de înfășurare a trunchiului cu smoală, pentru întărirea imunității.

2. Zugrăvirea trunchiurilor

Dacă nu ați efectuat acest procedeu în luna octombrie, puteți face zugrăvirea trunchiului și acum în noiembrie, necesar fiind pentru protecția împotriva înghețului sau a arsurilor solare.

3. Înmuțirea butașilor

În luna noiembrie trebuie finalizat procedeul de înmulțire a butașilor, pentru culturile de vaccinare de primăvară, până înainte de apariția temperaturilor de îngheț. Cele mai mari randamente se obțin de la lăstarii butașilor maturați, care cresc pe partea de jos a trunchiului.

Lăstarii tăiați trebuie legați în funcție de soiuri și depozitați peste iarnă într-o pivniță sau orice loc răcoros.

4. Protecția împotriva rozătoarelor

Pomii fructiferi trebuie să fie protejați de invazia șoarecilor și iepurilor, care pot roade scoarța lor pe perioada iernii. Ei pot fi protejați prin acoperirea trunchiului cu un material gros din polietilenă sau mușama, de la bază și până la înălțimea de 1 m. Marginea de jos a materialului poate fi susținută prin presarea cu pământ de grădină sau cu bolovani.


5. Colectarea gunoiului

După etapa de tăiere, vor rămâne o mulțime de crengi și ramuri, care nu ar trebui lăsate în grădină. Cel mai bun sfat este ca aceste rămășițe să fie arse pentru a preveni dezvoltarea bolilor infecțioase de grădină, precum și proliferarea dăunătorilor în primăvara anului următor.

 Gazonul

Gazonul trebuie ferit de temperaturile de îngheț, pentru a te putea bucura de culoarea sa verde smarald pe toată perioada de vară. Acest lucru se poate face prin acoperirea stratului de suprafață cu mulci, realizat dintr-un amestec de nisip, turbă și pământ de grădină. Ca și cantitate, recomandăm 3kg de mulci, distribuit pe o suprafață de 1-2 m de gazon.

 Îngrijirea florilor

  1. În luna ploioasă de noiembrie, ar trebui finalizată pregătirea răsadurilor perene pentru iarnă. Această activitate va începe prin tăierea răsadurilor de flori, până la înălțimea de 15 cm, pentru ca ele să aibă o rezistență crecută la îngheț.
  2. Părțile bolnave și uscate trebuie îndepărtate de amplasamentul grădinii de flori și de asemenea se recomandă arderea lor.
  3. Semințele de flori colectate, trebuie să fie uscate și depozitate într-un loc ferit de umiditate.
  4. Pentru că iarna durează de obicei mai multe luni, locurile de plantare se vor pregăti în mod corespunzător pentru sezonul rece. Dacă sunt respectate toate regulile, și pregătirea plantelor se face în mod corect, în primăvară se vor obține cele mai bune rezultate.
Publicat de: 11 sep 2017
Vizualizări: 3562
(Voturi: 858, Evaluare: 4.6)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier