Toamna, înghețurile nocturne pot apărea brusc și chiar înainte să aduni întreaga recoltă. Ce să faci în acest caz? Se va pierde tot ce a rămas în pământ și pe ramuri?
Dacă termometrul se apropie rapid de zero și nu poți recolta roadele rapid, salvează culturile care sunt mai sensibile la îngheț. Nu știi care sunt acelea? Descoperă din articolul de astăzi care sunt plantele cărora trebuie să le acorzi mai multă atenție la venirea înghețului.
Prima care trebuie colectată toamna este zmeura
Zmeura remontantă care îngheață peste noapte devine apoasă, își pierde gustul și aroma. Prin urmare, ele trebuie culese de îndată ce observi că temperaturile minime scad vertiginos.
Dacă totuși apucă să înghețe, fructele pot fi consumate proaspete, dar într-un timp scurt, pentru că nu rezistă dacă le depozitezi. O altă opțiune este să gătești dulceață din zmeura înghețată sau să o congelezi pentru prăjituri.
Perele înghețate nu mai pot fi depozitate
Grădinarii cu experiență recomandă recoltarea perelor înainte ca temperatura aerului să scadă sub 8 ° C. În caz contrar, poți rămâne fără fructe proaspete și suculente.
Perele care îngheață peste noapte în pom nu trebuie păstrate. Dacă pățești acest lucru, reciclează fructele transformându-le în compost pentru pământul din grădină.
Merele înghețate devin lipsite de gust
Este puțin probabil să poți conserva merele înghețate pentru o lungă perioadă de timp. Fructele își pierd gustul și aroma, iar pulpa lor capătă o textură uscată. Cel mai adesea, nu mai sunt potrivite pentru consum decât dacă le procesezi.
Sfecla roșie nu tolerează deloc înghețul
Sfecla acumulează cantitatea maximă de vitamine abia în toamnă. Prin urmare, mulți grădinari așteaptă până spre finalul anotimpului pentru recoltare. Și dacă se întâmplă să nu fi cules rădăcinile până la venirea frigului, mergi urgent în grădină și salvează sfecla. Chiar și o scădere ușoară a temperaturii este distructivă pentru ea.
Dacă sfecla îngheață, totuși mai există soluții. Desigur, astfel de legume rădăcinoase nu pot fi păstrate mult timp, dar le poți conserva în diverse moduri. De exemplu, marinează sfecla și apoi pregătește în orice moment borș sau vinegretă din ele.
Dovleacul: adună-l din timp sau acoperă-l corespunzător
Dovleacul trebuie trimis spre depozitare până la debutul vremii reci. Dar știm că uneori timpul nu este suficient pentru a duce la bun sfârșit toate activitățile de grădinărit.
Dacă dovleacul va petrece o noapte rece în grădină, trebuie doar să arunci peste el cuverturi vechi sau orice alt material care este la îndemână (dar nu plastic!).
Dovlecii din grădină care prind o noapte de îngheț fără să fie bine acoperiți putrezesc repede. Asta înseamnă că nu îi mai poți salva pentru a-i depozita ulterior.
Dacă o parte din recoltă este distrusă de îngheț, poți folosi dovleacul în rețete. Spre exemplu, poți face o supă cremă de dovleac plăcintar sau chiftele de dovlecei.
Morcovii nu se tem de vremea rece
Unii grădinari lasă culturile de morcovi în pământ intenționat înainte de apariția vremii reci. Ei susțin că nici prima zăpadă nu strică, ci, dimpotrivă, întărește morcovii. Astfel, ei pot fi mai bine depozitați.
Pe scurt, dacă morcovii tăi au intrat sub primele înghețuri de toamnă, nu-ți face griji - recolta nu va avea de suferit din cauza asta.
Varza este rezistentă la îngheț
Dacă ai varză albă în grădină pe care nu ai cules-o, nu trebuie să te temi de venirea înghețului.
Plantele adulte pot rezista la o temperatură de până la –8 ° С. Cel mai bine e să aștepți primele nopți cu temperaturi scăzute din iarnă și abia apoi să culegi varza. Acest lucru elimină riscul ofilirii plantelor după depozitare.
Înghețurile mici sunt bune pentru varză, dar dacă temperatura scade sub –8 ° C, frunzele interioare ale verzei vor începe să se ofilească. O astfel de varză nu poate fi păstrată mult timp. Cel mai bine este să pregătești din ea conserve.
Fii vigilent și urmărește îndeaproape prognoza meteo pentru a recolta la timp. Dacă nu ai avut timp să aduni toate roadele până la venirea înghețului, nu uita că la îndemână varianta conservelor. Pe blogul GrădinaMax găsești rețete de gemuri, conserve sau preparate care să pună în valoare fructele și legumele tale.