Murele se numără printre fructele de pădure care sunt un adevărat izvor de substanțe nutritive, benefice pentru organism. Ele sunt sărace în calorii, dar sunt foarte bogate în vitamine, minerale, fibre și antioxidanți, esențiale pentru sănătate.
Murele sunt delicatesele verii, pentru că pot fi recoltate începând cu luna iunie și sfârșind cu luna septembrie. Luna august este o lună de vârf pentru culesul murelor și pentru prepararea celor mai bune dulcețuri.
Pentru această perioadă am ales să îți împărtășim o rețetă de sezon extraordinară, pe care cu siguranță o vei adora.
Dulceață de mure întregi
Această rețetă de dulceață de mure cu siguranță te va duce înapoi în timp, pe vremea când bunica prepara cele mai delicioase dulcețuri de fructe. Borcanele se desfăceau unul câte unul, așa că rari erau anii în care să ne putem bucura iarna de delicioasa dulceață de fructe de pădure.
Această rețetă este pentru a obține 4 borcane de 400 ml de dulceață. În cazul în care se măresc cantitățile din rețetă, va trebui mărit și timpul de fierbere pentru siropul de zahăr.
Ingrediente:
- 1 kg mure coapte;
- 1,2 kg zahăr tos (se poate și mai puțin, în funcție de preferințe)
- zeama de la o lămâie stoarsă;
- 180 ml apă;
- 1 baton vanilie / 2 plicuri zahăr vanilat.
Cum prepari dulceața de mure întegi
Pentru preparare ai nevoie de o oală largă, cu pereți mai înalți. Zahărul se așează în oală și se umezește cu cei 180 ml de apă rece. Zeama de la lămâie se toarnă peste zahăr, prevenind astfel cristalizarea siropul și ajutând la păstrarea culorii frumoase a fructelor.
Se despică păstaia de vanilie, se răzuiește miezul parfumat și se așează în oala cu zahăr. Oala se pune la foc iute și se fierbe siropul timp de 6 minute ( din momentul în care începe să fiarbă), ținând sub observație pentru a nu se carameliza.
Când siropul se leagă se toarnă murele peste el și se amestecă cu grijă pentru a nu zdrobi fructele. Se aduce la fierbere la foc iute. Din momentul fierberii în masă se cronometrează 10 minute, iar când dulceața începe să se umfle, se reduce focul de sub oală. Spuma formată la suprafață trebuie aleasă mereu. Dulceața nu trebuie lăsată să fiarbă mult, pentru că ea se leagă și după răcire.
După aproximativ 12 minute de fierbere se verifică consistența dulceței și se poate stinge focul de sub oală. Se acoperă cu un prosop de bucătărie udat cu apă rece și stors. Dulceața se lasă acoperită până se răcește complet, în acest timp siropul este absorbit de fructe și ele devin sticloase. După răcire batonul de vanilie se îndepărtează.
Așezarea în borcane
Înainte de a așeza dulceața în borcane, acestea trebuie spălate și sterilizate pentru a distruge microorganismele. Sterilizarea are loc la o temperatură de 105-110 grade Celsius. După sterilizare borcanele se lasă la răcit circa 30-40 minute, după care se umple imediat pentru a evita contaminarea lor.
Dulceața de mure întregi se toarnă rece în borcane, după care se înfiletează și se depozitează într-un loc răcoros.
Este o dulceață incredibil de delicioasă și aromată, fapt ce se datorează și vaniliei. Boabele de mure se simt bucată cu bucată, amplificând gustul și aroma. Un real festin! Trebuie să o încerci neaparat!
Pentru alte idei de preparate delicioase, te invităm să vizitezi secțiunea rețete culinare. disponibilă pe blogul GrădinaMax!