Gemul de mure e o specialitate care nu trebuie să lipsească din cămara niciunei gospodării. Pe lângă aroma care ne răsfață simțurile, murele sunt benefice pentru sănătatea organismului.
Murele au un puternic efect antioxidant, întăresc sistemul imunitar, ajută digestia și reglează nivelul de colesterol. În plus, murele sunt responsabile cu fericirea și buna dispoziție din casa ta.
Complexul de vitamine B, pe care îl regăsești în mure, reglează secreția de neurotransmițători. Printre cei mai cunoscuți neurotransmițători sunt dopamina și serotonina, cunoscută și ca „hormonul fericirii”.
Bucură-te de gustul acestor fructe de pădure în fiecare moment din an și pregătește-te să descoperi cele mai simple rețete de gem din mure.
Vezi cum prepari cele mai delicioase rețete din gem de mure chiar în bucătăria ta!
#1 Rețete de gem din mure ca la bunica acasă
Pregătit să afli prima noastră variantă? Întotdeauna ușor de executat și cu un gust bogat.
Iată ingredientele de care ai nevoie pentru un gem din fructe de mur!
1 kg mure;
1 păstaie de vanilie;
1 lime;
800 g zahăr.
Mod de preparare:
Întotdeauna se începe prin spălarea atentă a murelor sub un jet de apă rece. Ulterior, fructele trebuie scurse de apă foarte bine.
Așază murele într-un recipient cu fund gros și adaugă zahărul. Zdrobește o parte din mure cu ajutorul unei linguri.
Pune recipientul pe foc mic și amestecă bine murele. Adaugă și păstaia de vanilie, secționată pe mijloc.
După aproximativ 5 minute, zahărul începe să se topească. Adaugă și zeama de la lime.
E nevoie ca gemul să dea într-un clocot. În următoarele 12 h, lași gemul „la odihnit”.
Apoi fierbi conținutul pentru încă 30 de minute. Elimină constat spuma formată.
După răcire, gemul se pune în borcane bine sterilizate.
Vezi și articolul nostru despre cum consumi fructele de pădure iarna. Pregătește-te să descoperi 5 rețete delicioase de smoothie-uri, perfecte atât în sezonul rece, dar și pentru restul anului.
#2 Rețetă de gem din mure cu piersici, fără zahăr
Bucură-te de o variantă de gem din mure 100% sănătoasă, perfectă și pentru persoanele care au diabet. Cantitatea obținută prin această rețetă este una redusă, dar o poți modifica în funcție de dorințele tale.
Pentru a transforma orice desert într-unul potrivit și pentru persoanele cu diabet, folosește un îndulcitor pe bază de stevia.
Asigură-te că ai pregătit deja următoarele ingrediente:
1 cană mare de mure sălbatice;
1 piersică mare;
1 lingură zeamă de lămâie;
1 pliculeț coajă de lămâie;
3 linguri de miere de albine/ 3 linguri îndulcitor stevia;
semințe de chia.
Mod de preparare:
Piersica trebuie decojită și tocată mărunt.
Spală bine murele sub un jet de apă rece și scurge-le de apă.
Pregătește o cratiță de dimensiuni reduse în care pui murele, piersica, zeama de lămâie și coaja de lămâie.
Pasează fructele cu o furculiță când amestecul începe să fiarbă.
Ia cratița de pe foc și încorporează mierea/ îndulcitorul stevia.
Presară semințele de chia și încorporează-le.
Lasă gemul la răcit. Apoi, pune-l într-un borcan bine sterilizat, cu închidere ermetică.
Dacă vrei să culegi mure chiar din propria grădină, vezi mai multe sfaturi pentru plantarea și îngrijirea culturii de mure.
#3 Rețetă de gem din mure cu suc de mere
Printre cele mai delicioase rețete de gem din mure, se numără cea în care adaugi suc de mere. Combinația îți va încânta cu siguranță papilele gustative.
Iată ingredientele pe care trebuie să le ai în bucătărie!
2,5 – 3 kg mure;
0, 5 kg mere;
50 g pectină de fructe;
500 ml suc de mere;
250 ml apă;
1 pliculeț coajă de lămâie;
zeama de la două lămâi/ lime.
Mod de preparare:
Curăță merele și taie-le în cuburi mici.
Spală murele sub un jet de apă rece și pune-le la scurs.
Pregătește un recipient încăpător și pune apa la fiert. Apoi, adaugă murele, merele tăiate cuburi, zeama de la lămâi, coaja de lămâie și sucul de mere.
Amestecă permanent conținutul pentru a nu se lipi de pereții recipientului.
După aproximativ 45 de minute, adaugă pectina de fructe. Continuă să fierbi totul pentru încă 2 – 5 minute.
Lasă gemul să se răcească și pune-l în borcane sterilizate.
Alegerea fructelor de calitate, sterilizarea corespunzătoare a borcanelor și achiziționarea unor capacele noi sunt condiții esențiale pentru a conserva cât mai bine gemurile fără zahăr.
Ți-ai notat toate rețetele noastre? Dacă deja ești pregătit să iei bucătăria cu asalt, îți urăm mult spor la bucătărit. În plus, toate aceste rețete sunt perfecte pentru perioadele de post din an.
Testează cu încredere aceste rețete de gem din mure și surprinde-i pe cei dragi cu arome de poveste. Pentru mai multă inspirație în bucătărie, te invităm în secțiunea rețete culinare de pe blogul GrădinaMax.
Poftă bună!