Dacă locuiești la apartament, pasiunea ta pentru grădinărit nu trebuie să fie niciodată limitată de spațiul pe care îl ai la dispoziție. Chiar dacă pare greu de crezut la prima vedere, apartamentul și mai ales balconul sunt spații ideale pentru crearea unui mic colț de grădină.
Experții GrădinaMax au proiecte îndrăznețe. Nu se mulțumesc cu amenajarea un mici grădini în apartament, ci vor să-ți aducă o întreagă livadă. Tocmai de aceea, îți propunem 3 soiuri de pomi columnari pentru apartament.
De ce este ușor să crești pomi columnari în apartament? Spre deosebire de pomii fructiferi standard, pomii columnari nu cresc prea înalți, se adaptează rapid la spațiile mici și pot fi ușor plantați în ghiveci.
Pregătit să afli care sunt cele mai potrivite soiuri de pomi columnari pentru apartament? Iată selecția noastră!
Pomi columnari cu rod bogat: meri delicioși, intens colorați
Mărul nu trebuie să lipsească din nicio casă. Amintește-ți doar celebra vorbă „un măr pe zi ține medicul la distanță” și o să înțelegi de ce merită să plantezi un măr columnar în apartament.
Merii sunt antioxidanți naturali care ne furnizează necesarul de calciu, magneziu, fosfor și vitamina C.
La maturitate, merii columnari ating o înălțime de aproape 2, 5 – 3 m, deci cu siguranță îi poți găsi un loc prielnic în apartamentul tău. Ca productivitate, te poți bucura chiar și de 12 kg de mere proaspete.
Perioada prielnică de plantare pentru mărul columnar este fie în intervalul martie – mai, dar și în septembrie – noiembrie. Este de preferat să amplasezi ghiveciul într-o zonă luminoasă a apartamentului.
Ghiveciul de care ai nevoie trebuie să aibă un diametru de minim 50 cm pentru ca mărul să se poată dezvolta armonios. Cel mai bine ar fi să alegi ghivece fabricate din materiale cât mai naturale precum ceramica, lemnul sau lutul.
E important să știi că pomii columnari nu sunt deloc pretențioși, iar schema de plantare și îngrjire este similară pentru aproape toate soiurile.
Citește și articolul nostru despre cum să crești pomi columnari în ghivece și urmează regulile de bază.
Soiuri de pomi columnari pentru apartament: cireșul cu fructe zemoase
De nelipsit este și cireșul columnar, generos în fructe aromate, cu o productivitate de până la 14 kg. La fel ca mărul, cireșul se plantează în următoarele perioade: martie – mai sau septembrie – noiembrie.
Pentru a se adapta cât mai rapid în apartamentul tău, cireșul columnar are nevoie de o zonă bine luminată și de un sol prielnic. Cea mai inspirată alegere este un sol nisipos, cu un drenaj bun.
Dacă în spatele blocului, beneficiezi de o mică grădină comună, cireșul columnar poate fi plantat și acolo. Condițiile de lumină și sol rămân aceleași. Pe lângă expunerea la lumina naturală, ai grijă să alegi o zonă protejată de vânturi puternice. Distanța de plantare indicată variază între 50 – 80 cm.
În privința cireșului columnar, udarea este un aspect foarte important. Exceptând perioada de repaus vegetativ, se recomandă să uzi cireșul o dată pe săptămână. Stratul de pământ trebuie să fie umed aproximativ de 40 cm adâncime.
Plantează caisul columnar: fructe gustoase, bogate în vitamine
Caisul columnar este perfect pentru spațiile mici, cum ar fi un colț de living sau balconul unde îți place să servești cafeaua preferată. Înălțimea maximă pe care o atinge este 2, 5 m ca în cazul mărului și cireșului.
Generos din fire, caisul îți oferă o productivitate de până la 20 kg. La fel ca majoritatea pomilor columnari, caisul poate fi plantat primăvara (martie – mai) sau toamna (septembrie – noiembrie).
Amintește-ți că acest pom este un mare iubitor de lumină naturală și are nevoie de o amplasare care să-i permită expunerea la razele solare. Caisul columnar are nevoie de un ghiveci mediu ca dimensiune și de un sol care să-i asigure un drenaj bun.
În ceea ce privește udarea, evită excesul de apă pentru că poate afecta serios dezvoltarea caisului tău.
Sperăm că ești deja pregătit să alegi cele mai rodnice soiuri de pomi columnari pentru apartament și să dai frâu liber pasiunii tale pentru grădinărit.
Pentru mai multe idei despre cum îți poți organiza o mini grădină în apartament, te așteptăm pe blogul GrădinaMax, în secțiunea plante de interior.
Pe curând, drag grădinar!