Adori zmeura și îți dorești o recoltă mai bogată? Atunci trebuie să ai în vedere tăierea zmeurului toamna.
Știm că vrei să ai rezultate bune și că nu te poți lipsi de gustul dulce și aromat al zmeurei din deserturi și siropuri, așa că ți-am pregătit un articol despre această procedură. Fii gata să-ți folosești ustensilele și să ai un rod mult mai bogat și viguros, așa cum ți-ai dorit dintotdeauna.
Tăierea de toamnă a zmeurei
Dacă ai plantat acum ceva timp butași de zmeură și aceștia s-au dezvoltat corespunzător, dar procesul fructificării lasă de dorit, atunci soluția e tunderea acestora.
Gândește-te la faptul că fără tăiere, arbuștii de zmeur îmbătrânesc și își pierd capacitatea de a fructifica. Sau rodul pe care îl obții este de slabă calitate.
Ce mai trebuie să reții este că, în primul an de la plantare, arbuștii de zmeură nu trebuie tăiați, trebuie lăsați să crească.
Tăierea zmeurului toamna trebuie efectuată spre sfârșitul lunii octombrie sau în prima jumătate a lunii noiembrie. În acest punct, frunzele arbustului de zmeur s-au scuturat, așa că nu te vor încurca în procesul de tăiere.
Dacă zmeura pe care o ai plantată în grădină a produs o singură recoltă în timpul verii, înseamnă că este un soi obișnuit.
Uite pașii pe care trebuie să-i ai în vedere:
- Analizează cu atenție arbustul, elimină toate frunzele uscate, excesul de iarbă de la bază precum și mulciul vechi.
- Taie ramurile care au crescut din pământ, adică cele care sunt uscate. Le poți identifica după culoarea închisă și după faptul că se rup ușor.
- Îndepărtează lăstarii subțiri de iarba din tufiș. Dacă nu îi elimini, aceștia vor consuma elementele nutritive necesare plantei pentru a se putea menține pe timpul iernii. Pe un tufiș de zmeură adult nu ar trebui să rămână mai mult de 8-12 ramuri.
- Leagă lăstarii care au rămas după tundere. Apoi tratează tufa cu un produs fito-sanitar pentru a te asigura că nu există dăunători care să afecteze planta pe timpul iernii. După acest pas, fă un mulci din material vegetal proaspăt.
Uite informații utile despre plantarea zmeurei toamna.
Cum fertilizezi zmeura după recoltare și tundere
Probabil ți-ai dat seama că lucrările de tăiere la zmeur toamna le faci doar după recoltare. Ei bine, după ce ai terminat această procedură, trebuie să mai iei în considerare un pas important.
Vorbim, desigur, despre fertilizare. Nu poți omite pasul acesta mai ales când vorbim de venirea anotimpului rece. Fără aplicarea substanțelor de fertilizare, planta nu va supraviețui iernii friguroase.
Trebuie să te asiguri că, înainte de a continua cu această procedură, toate buruienile trebuie înlăturate, iar solul dimprejurul arbustului trebuie săpat la o adâncime de 15 cm cel puțin.
Află și cele mai populare metode pentru fertilizarea zmeurului.
E recomandat să folosești îngrășământ natural, cum ar fi gunoiul de grajd, compost, turbă sau cenușă. Ai grijă să nu folosești cantități mari deoarece gunoiul de grajd este foarte concentrat și poate arde rădăcinile.
De ce este necesar să tunzi zmeura remontantă până la nivelul solului
Să știi că procedura de tăiere a zmeurului toamna se face și la soiurile de zmeură remontante. Dacă nu știi care e diferența între zmeură normală și remontată, află că partea aeriană a zmeurei remontante are un ciclu de dezvoltare diferit: rodul se păstrează până în toamnă pe lăstarii crescuți în anul curent.
Iar zmeura obișnuită rodește pe lăstarii de anul trecut.
Însă, revenind la întrebarea noastră, de ce este necesar să tundem zmeura remontantă până la nivelul solului? Pentru a obține o recoltă bogată. Tot ce trebuie să faci este să îndepărtezi întreaga parte aeriană a tufișului de zmeură de la baza solului.
Atenție! Tufele sădite în anul curent nu trebuie eliminate complet, ci doar la aproximativ 20 cm.
Pentru mai multe sfaturi legate de grădinărit, nu uita să accesezi blogul GrădinaMax, secțiunea Fructe de pădure.
Pe curând!
Articolul este foarte bun, eu cel putin am gasit aici totul ce m-a interesat. Felicitari autorului si sa ne mai ajute sa ne mai informam in ale gradinaritului, am aflat ca nu am stiut ce e o zmeura normala si una remontata. Urari de bine Gradina Max.
Bună ziua,
Ne bucurăm să aflăm că articolele de pe blog vă sunt utile.
Vă așteptăm în continuare să beneficiați de ofertele GradinaMax.
O zi frumoasă!
Sunteti super misto(Profesionisti) sfaturile pe care le dati sunt foarte practice.
Bună ziua,
Ne bucurăm să aflăm că sunteți mulțumit de infromațiile oferite pe site-ul nostru. Vă așteptăm cu drag să beneficiați de ofertele GradinaMax.
O zi frumoasă!