Spiraea sau, după cum este cunoscută la noi în țară, cununița, este un arbust care răspunde cu recunoștință la tăiere. Poți aplica tăieri la cununiță oricând din luna mai până în septembrie-octombrie, cu excepția perioadei de înflorire. Când florile se ofilesc, este timpul să readuci tufa la forma sa îngrijită de minge.
Pe lângă îmbunătățirea estetică pe care o aduce, tăierea stimulează creșterea activă a ramurilor și înflorirea bogată. În articolul de astăzi o să descoperi sfaturi de la experții grădinari pentru toaletarea acestui arbust ornamental.
Ce soiuri de cununiță poți planta
Următoarele soiuri de cununiță sunt potrivite pentru tunderea arbuștilor în formă sferică:
- Cununița japonica – care cuprinde la rândul ei soiurile Golflame, Little Princess, June Bride, Snowmound, Dart’s Red, White Carpet, Candlelight. White Gold, Golden Princess;
- Cununiță cinerea Grefsheim și White Carpet.
Sfat! Înainte de tăiere, poți așeza celofan dens, o bucată de țesătură sau orice alt material sub tufiș. Astfel, după tăiere, va fi ușor și rapid să colectezi părțile tăiate ale arbustului.
Ce tăieri la cununiță se aplică pentru forma rotundă?
Prima etapă: taie inflorescențele ofilite. Ai grijă să nu întârzii și să aștepți până când semințele încep să apară. Acest moment este mai puțin prielnic pentru cununiță deoarece tufișul își pune toată puterea în formarea semințelor, iar planta încetează să crească.
Al doilea pas: creează o formă de minge. Aliniază lăstarii, încercând să menții liniile de tăiere la același nivel, rotunjind treptat silueta tufișului.
Taie tufișul cu îndrăzneală, deoarece este aproape imposibil să tai incorect cununița și să rănești vreo ramură. Cu cât îl tai mai mult, cu atât mai bine. Cu cât mai mulți lăstari sunt îndepărtați, cu atât mai intens vor crește frunzele noi, iar al doilea val de înflorire este, de asemenea, stimulat.
Fiind o plantă ornamentală, cununița are nevoie de toaletări regulate.
Unelte pentru tăieri la cununiță
Cununițele mici și tinere pot fi tăiate cu foarfece de tăiere. Sau folosește o foarfecă de grădină pentru arbuști, colectând mai multe ramuri într-o grămadă. Pentru tufișuri mature și pentru viteză, cel mai bine este să folosești un utilaj de tuns gardurile vii.
În timpul unei tunderi, îndepărtează-te periodic de tufiș pentru a evalua procesul din exterior și a corecta forma dorită din timp. Importanța plantelor ornamentale nu trebuie neglijată, așa că oferă-le atenția de care au nevoie în perioada de tăieri.
Ce altceva mai trebuie tăiat la cununiță
Iată ultimele sfaturi de care trebuie să ții cont în tăierile la cununiță!
- După tunsoarea principală, îndepărtează lăstarii de sub tufiș.
- Dacă există lăstari uscați sau bolnavi blocați în interiorul coroanei, îndepărtează-i complet.
- Taie complet lăstarii de 3-4 ani, dacă există. Sunt ușor de recunoscut - sunt ramuri mai închise la culoare, mai uscate și multe dintre ele nu mai au frunze.
- Ramurile care cresc spre interiorul coroanei trebuie tăiate până la mugurul care este orientat spre exterior.
Dacă arbustul de cununiță a înflorit din nou, este de asemenea necesar să îndepărtezi inflorescențele uscate.
Este necesar să termini tunderea cu 3-4 săptămâni înainte de apariția înghețului. Acest timp este suficient pentru ca secțiunile să se vindece, iar planta să intre corect în iarnă.
Notă de final: dacă se dorește, tufelor de cununiță li se poate da orice formă: un triunghi, un cub, o piramidă, un paralelipiped sau orice altă formă ți se pare că s-ar potrivi grădinii tale.
Citește mai multe despre plantarea și îngrijirea arbuștilor ornamentali și umple-ți curtea de plante decorative spectaculoase!