Producția de fructe de pădure este determinată de modul în care îngrijești arbuștii. O serie de tăieri la coacăz realizate în mod corect, mai ales în primii ani de la plantare, va duce la un rod bogat.
Există trei tipuri principale de coacăz: roșu, negru și alb. Dintre acestea, primele două au capacități extraordinare de regenerare, așa că tăierile aplicate la aceste soiuri se vindecă rapid.
De regulă, rodul cel mai mult se formează la intersecția dintre ramuri de vârste diferite. De aceea este bine să tai corect arbuștii de coacăz. În acest articol ți-am explicat în detaliu ce e de făcut pentru formarea și regenerarea acestui arbust fructifer.
Taieri la coacăz: ce forme poți da arbuștilor tăi
În primul rând, trebuie să reții faptul că primii 5-6 ani după plantarea coacăzului sunt anii în care producția de fructe atinge cel mai înalt nivel. În anii următori, rodul se va mai împuțina. Deci, din această cauză, este necesar ca imediat după plantare să iei în calcul operațiuni de tăiere.
Pentru ca butașii de fructe de pădure să aibă o productivitate crescută, este nevoie de tăieri de formare și fructificare. Cu ajutorul tunderii, poți contura din ramurile de coacăz două forme:
- tufă – capacitate ridicată de înmulțire și suprafață mai mare de rodire;
- copăcei cu trunchi – în acest caz, activitățile ce țin de întreținerea plantei sunt mai facile.
Alege modelul pe care îl consideri potrivit pentru cultura ta de coacăz și urmărește regulile de mai jos pentru tăieri corecte, care să îi formeze în mod optim.
Cum se taie coacăzul sub formă de pomișor
Dacă vrei ca arbuștii de coacăz să aibă o productivitate crescută, atunci varianta preferată de tăiere este cea în jurul unei tulpine înalte. Pe această tulpină principală se formează încă 4-5 ramuri de rod până la finalul anului al doilea de la plantare.
Ce e de tăiat în acest caz? Toți lăstarii mai mici care se formează pe lângă ramurile principale. Cum se taie? Foarte simplu. Chiar de la baza lor.
- Cu alte cuvinte, păstrezi axul principal, adică ramura centrală, care are o creștere verticală, și încă 4-5 lăstari viguroși. Pe toți aceștia îi poți tunde câte puțin în fiecare an.
De la al treilea an încolo, când coacăzul este bine dezvoltat, poți păstra câte 8-10 ramuri, din care să tai anual doar vârful. Acest lucru sporește creșterea și menține planta plină de viață.
Să nu uităm de lucrările de rărire care au un rol important în a direcționa nutrienții plantei spre ramurile cu potențial ridicat de rodire. Taie lăstarii ce cresc spre interiorul butașului sau pe cele slabe. Îngrijirea coacăzului în acest mod este esențială pentru un rod bogat.
Tăieri la coacăz în formă de tufă
Ei bine, în situația în care îți dorești să formezi o tufă din butașul de coacăz, atunci trebuie să știi că tăierile se aplică încă din momentul plantării. Pregătește-ți uneltele și scurtează materialul săditor păstrând între 1 și 4 muguri.
Ba chiar poți realiza tăierile înainte de sădirea coacăzului în pământ. Astfel favorizezi buna dezvoltare a sistemului de rădăcini.
Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi la tăierile de după plantare:
- în luna iunie alege maximum 5 mlădițe viguroase, cu distanțe egale între ele;
- dacă în primăvara anului următor observi ramuri mai scurte de 50 de centimetri, scurtează-le până la 2-3 muguri;
- în fiecare an păstrează doar 4 dintre cei mai bine dezvoltați lăstari nou apăruți;
- o tufă viguroasă poate avea până la 16 ramuri;
- îndepărtează de la baza tulpinii toți lăstarii slabi sau pe cei care încarcă prea tare tufa și blochează accesul luminii pentru ramurile din interior.
Ține minte să îți ascuți bine foarfecele înainte de a începe operațiunile de tăiere la coacăz. Pentru mai multe sfaturi pentru grădinărit te așteptăm pe blogul nostru.
Experții GrădinaMax îți doresc succes în toate activitățile de tăiere!