Toamna este cel mai bun moment pentru tăierea sanitară a cireșilor și vișinilor. Așa că nu te grăbi să îți ascunzi uneltele de grădinărit, ci mai degrabă studiază schemele noastre de tăiere a pomilor fructiferi înainte de venirea iernii și treci la treabă!
Fără tăiere, copacii îmbătrânesc mai repede și își pierd capacitatea de a fructifica din abundență. De asemenea, procedura îți permite să formezi o coroană și să previi apariția bolilor. În ceea ce privește tăierea de toamnă a cireșilor și vișinilor, scopul său este de a elibera copacii de tot ceea ce este de prisos, consolidând astfel sistemul imunitar și păstrând puterea pentru dezvoltarea viitoare.
În primăvară, planta tăiată va avea o creștere puternică a lăstarilor, iar ramurile din coroana subțiată vor primi mai multă lumină. Ca urmare, mugurii florali și, prin urmare, fructele, vor crește.
La cireși și vișini plantați în anul curent, tăierea de toamnă nu este necesară. Mai bine aștepți până la primăvară.
Pentru ca totul să meargă bine la pomii maturi trebuie să înveți cum să efectuezi în mod corespunzător lucrările de tundere. Astfel, după o tăiere corectă, ei vor supraviețui cu succes iernii.
Când să tai cireșii și vișinii toamna
Te întrebi când se tunde vișinul mai exact? Sau care e perioada potrivită pentru tăierea cireșilor?
Ei bine, tunderea corectă a cireșilor și a vișinilor în toamnă se efectuează din septembrie până în noiembrie. Cu cât este mai cald în zona ta, cu atât mai târziu poți începe să lucrezi. Indicatorul principal este căderea frunzelor. În acest moment, curgerea sevei se termină în interiorul trunchiului, iar copacul va suporta pierderea ramurilor mai ușor.
Dar este important să termini totul la timp, înainte de îngheț, pentru că tăierile nu pot fi întârziate până la debutul iernii, fiindcă pomul va avea de suferit.
- Tunde doar pe timp uscat, pentru a reduce riscul de infecție. Dacă se așteaptă înghețuri în viitorul apropiat, este mai bine să amâni procedura până în primăvară.
Vei avea nevoie de o unealtă bine ascuțită pentru a lucra. Și nu uita că toate instrumentele trebuie dezinfectate. Poți dezinfecta inventarul cu alcool, permanganat de potasiu sau o soluție de sulfat feros 5% . Pentru a proteja apoi tăieturile, pregătește un var de grădină sau mastic special.
Dacă vrei să îți mărești livada de fructe, învață cum să plantezi corect cireșul în anul următor sau citește sfaturi practice pentru plantarea vișinului.
Tunderea corectă a cireșilor și vișinilor în toamnă
Pentru o tăiere corectă, ți-am pregătit mai jos sfaturi practice care să îți vină în ajutor. Ai grijă atât la tăierile parțiale – când tunzi doar o partea a lăstarului – cât și la cele totale – când tai complet ramuri.
Tunderea parțială a ramurii se utilizează pentru păstrarea mugurilor și fructificarea lor. Unghiul aproximativ de tăiere este de 45 de grade, ceea ce va reduce probabilitatea putrezirii. Direcția este spre exteriorul coroanei, acest lucru va preveni îngroșarea ulterioară a copacului.
Recomandările pot fi aplicate atât la cireși, cât și la vișini.
Așadar, scopul principal al tăierii de toamnă este reorganizarea și subțierea. Este necesar să îndepărtezi unele dintre ramurile suplimentare, astfel încât planta să nu irosească energie pentru crengi care nu vor mai fructifica. Examinează pomul cu atenție și îndepărtează:
- ramuri uscate, bolnave și deteriorate care pot deveni surse de infecție;
- lăstari care cresc spre interiorul coroanei;
- ramuri orientate în jos;
- lăstarii care apar lângă tulpină.
De asemenea, este util să îndepărtezi vârfurile lăstarilor care au rodit în anul curent, lăstarii tineri pe trunchi și lăstarii care se intersectează.
După ce ai terminat toaletarea pomilor fructiferi, aplică mastic special care să protejeze zonele sensibile. Arborii tăi vor arăta exemplar și vor fi pregătiți în primăvară pentru noul sezon.