Tunderea de toamnă ridică multe întrebări pentru grădinarii novici. Perii din livada ta au și ei nevoie de tundere înainte venirii iernii. Astăzi te vom învăța ce ramuri să tai de la păr și când este mai bine să o faci astfel încât arborele să supraviețuiască bine iernii. De asemenea, tăierea corectă influențează producția de fructe suculente în sezonul viitor.
Tunderea corectă a perelor în toamnă îți va permite să formezi o frumoasă coroană, precum și un schelet puternic și stabil, care poate rezista unei încărcături grele de fructe. Dacă nu te consideri un grădinar profesionist, te poți pierde cu ușurință în fluxul de informații oferit de diferite surse. Am adunat cele mai importante sfaturi pentru tine în articolul de față pentru ca tu să faci totul ca la carte.
Citește ghidul pentru tăierea pomilor fructiferi și fii tot timpul pregătit.
Importanța tăierii pereilor toamna
Mulți grădinari novici refuză să tundă perii tinere sau adulți, de teama că i-ar sensibiliza înainte venirii înghețului. Cu toate acestea, dezvoltarea pomului fructifer este esențială ca să culegi o recoltă bună. Coroana crescută împiedică lumina soarelui să ajungă la fructe, ceea ce le afectează negativ suculența și gustul. În plus, lăsând ramuri uscate sau bolnave pe trunchi, riști să le distrugi pe cele sănătoase.
De altfel, ramurile sensibile se vor rupe iarna sub greutatea zăpezii. Așadar, tăierea de toamnă devine obligatorie pentru buna dezvoltare a perilor tăi.
Tăierea de toamnă la cireși și vișini este și ea la fel de importantă.
Importanța tăierii depinde și de vârsta pomului. Pentru copacii tineri care nu au intrat încă în sezonul de rodire, este important să se formeze corect scheletul și coroana. Cei care deja fructifică au nevoie de ajutor pentru a distribui substanțele nutritive. Astfel pomii obțin un randament mai bun. Iar pentru copacii bătrâni, nevoia de întinerire este pe primul loc.
Avantajele tăierii de toamnă la peri
Tunderea coroanei la peri se efectuează cel mai adesea primăvara și toamna. Beneficiile tăierii de toamnă sunt următoarele:
- Procesul de vegetație este finalizat, ceea ce înseamnă că lăstarii noi nu se mai formează pe tăietură anul acesta.
- Debitul de sevă este încetinit, astfel încât sucul nu va curge prin rănile rămase în urma tăierii.
- Tunderea corectă de toamnă a perilor și formarea unei coroane subțiri stimulează rodirea în sezonul următor.
- Mai multe oportunități de a face treaba fără grabă și risc pentru copac. Primăvara poate veni rapid și este posibil să nu ai timp să finalizezi lucrările înainte de începerea fluxului de sevă. Sau, dimpotrivă, după tăierea realizată prea devreme în primăvară, poate reveni înghețul care va interfera cu vindecarea rănilor.
- Tăierea de toamnă se poate face oricând după recoltare. Principalul aspect de care să ții cont este să finalizezi cu 2-3 săptămâni înainte de primul îngheț.
Tunderea de toamnă nu se realizează pentru puieții de păr plantați în anul curent. Acest lucru poate inhiba creșterea copacului tânăr și reduce șansele acestuia de a ierna cu succes. În toate celelalte cazuri, se recomandă efectuarea procedurii anual sau cel puțin o dată la doi ani.
Pentru a tăia un par, vei avea nevoie de foarfece bine ascuțiete sau ferăstraie de grădină.
Uneltele trebuie să fie ascuțite, astfel încât tăieturile să fie drepte și netede. Înainte și după tăiere, este important să dezinfectezi inventarul, de exemplu, cu o soluție de permanganat de potasiu, sulfat de cupru, înălbitor sau alcool.
Și fructele de pădure au nevoie de tăieri în această perioadă. Invață cum se fac tăierile de toamnă la coacăz și menține-ți grădina în formă.
Cum să tai perii toamna
Există 2 moduri principale de tăiere a unui păr - scurtarea ramurilor prin tăierea coroanei și a lăstarilor (tăierea pe mugur) și subțierea (tăierea pe ramuri principale). Fiecare metodă are obiective specifice și se realizează în conformitate cu reguli specifice.
- Tăierea de scurtare
Ai grijă la mugurii formați pe ramurile ce urmează a fi tăiate. Scurtează ramura cu 1/3, deasupra mugurului.
- Tăierea de subțiere
Taie ramura pe care vrei să o îndepărtezi paralel cu ramura de bază.
După tundere, nu uita să aplici mastic pentru tratarea rănilor. Dacă te informezi corect înaine de tăierea perilor, te vei bucura de pomi fructiferi cu roade bogate în fiecare an.
Ocupă-te și de restul grădinii. Începe cu tunderea de toamnă la hortensii și pregătește-te temeinic pentru iarnă.