Negre, roșii sau albe, coacăzele sunt dintre cele mai gustoase fructe de pădure ce ar trebui să fie nelipsite din grădina oricărui gospodar. Mai ales că sunt bogate în vitamine și substanțe necesare sănătății organismului tău, precum vitamina C, potasiu și fosfor.
Și cum lucrările din grădina de legume se apropie de sfârșit, este timpul să te ocupi de îngrijirea de toamnă a arbuștilor de fructe și pregătirea lor pentru iernare. Prin urmare, tufa de coacăz are nevoie și ea de câteva lucrări specifice.
Cea mai importantă este tăierea de toamnă a coacăzului. Îți împărtășim, în articolul de astăzi, principalii pași pe care să îi urmezi și îngrijirea corespunzătoare în funcție de soiul plantat în grădina ta.
Tăierea de toamnă a coacăzului
Fructele de coacăz pot fi culese destul de devreme în toamnă, undeva în luna septembrie. Imediat după recoltare, te poți ocupa de tăiere. Dar dacă toamna este uscată și caldă, tunderea o poți include în calendarul lucrărilor din grădină în luna octombrie.
Tunderea corectă a coacăzului, în sezonul de toamnă, aduce multe beneficii arbustului. Permite vindecarea tufișului, sporirea randamentului și te scapă de boli și dăunători.
Deși tăierea coacăzului nu reprezintă o lucrare dificilă, fiecare soi are propriile sale caracteristici. Grădinarii noștri îți recomandă să te apuci de tăierea coacăzului în timp util, dacă vrei ca această procedură anuală să nu dureze mult.
Hai să vedem cum ar trebui să realizezi tăierea de toamnă a coacăzului în funcție de soiul din grădina ta.
Tăierea tufelor de coacăz negru în toamnă
Dacă nu știi cum să tai corect coacăzul negru în toamnă, atunci uite cum să rezolvi lucrarea rapid, în etape.
Mai întâi de toate, curăță solul de la baza trunchiului de mulci vechi, frunze, iarbă și pune totul într-un recipient separat. Abia după acest pas ești gata să te apuci de tăiere. Fă rost de o foarfecă de tăiat potrivită și urmează câteva etape.
- Îndepărtează ramurile vechi, uscate și pline de licheni.
- Taie ramurile rupte, bolnave sau afectate de dăunători.
- Tunde lăstarii care ating solul sau acoperă vârfurile cu pământ pentru a prinde rădăcini. Astfel, anul viitor îi separi de tufiș și realizezi o nouă plantare a coacăzului.
- Taie ramurile din zona de mijloc a butașilor, pentru ca lumina soarelui să pătrundă în interiorul trunchiului. Făcând acest lucru, facilitezi circulația aerului printre ramuri și împiedici apariția bolilor și dăunătorilor.
- Îndepărtează lăstarii crescuți la rădăcină, care îngreunează tufișul, fără a da roade.
- Scurtează creșterea anuală cu aproximativ 6-8 cm.
După ce tăierea de toamnă a coacăzului negru este terminată, poți aplica un strat proaspăt de mulci. După ce tăierea este terminată, te sfătuim să realizezi fertilizarea sezonieră și tratarea împotriva dăunătorilor și a ciupercilor de iarnă.
Tăierea butașilor de coacăz roșu și alb în toamnă
Față de tunderea arbustului cu fructe negre, schema de tăiere la coacăzul roșu și coacăzul alb are unele diferențe.
Datorită faptului că aceste tufe cresc mai încet, ele influențează creșterea ramurilor și, ca atare, corona tufișului se dezvoltă mai lent. Astfel, se întâmplă ca unele soiuri slab ramificate să nu aibă nevoie de o tundere anuală a pomilor, ci doar de tăierile din timpul sezonului. În plus, creșterile anuale sunt cele care oferă roade.
Înainte să te apuci de tăierea de toamnă a tufișului cu coacăze roșii și albe, examinează cu atenție arbuștii și parcurge următorii pași:
- curăță solul de la baza tufișului de mulci, frunze și iarbă;
- taie lăstarii subțiri, care nu au dat roade;
- îndepărtează ramurile bolnave și afectate de dăunători;
- taie părțile superioare ale ramurilor (în special la cele care nu au rodit);
- evită lăstarii tineri.
Apoi, poate urma aceeași etapă ca în cazul tunderii de toamnă a coacăzului negru. Protejează solul de la baza trunchiului cu mulci, aplică fertilizatori și substanțe care să țină la distanță bolile și dăunătorii.
Tăierea de toamnă pentru întinerirea coacăzului
Știai că tăierile coacăzului se fac și în funcție de vârsta tufișului?
Ele se numesc tăieturi de întinerire și le poți efectua chiar și în toamnă. Spre exemplu, coacăzul negru și cel roșu oferă randament maxim până la al șaselea an de la plantare. Însă, de la al optulea an este necesară tunderea de întinerire. Mai ales că după 12-15 ani, butașii de coacăz se epuizează complet.
Pentru tufișurile sub 10 ani, îți recomandăm să tai o treime din ramurile vechi în fiecare toamnă. Începi cu cele rupte sau uscate și continui cu cele care nu oferă roade. Nu uita să tunzi lăstarii chiar de la sol.
În cazul arbuștilor de coacăz bătrâni sau care nu mai oferă fructe, tăierea de toamnă poate fi radicală. Prin urmare, poți tăia întreaga parte aeriană. Apoi, mulcești rădăcinile cu paie, turbă sau rumeguș, pentru a nu îngheța în iarnă, și lași butașul să se dezvolte ca răsad pe anul viitor.
Vrei să te bucuri de culturi abundente de fructe de pădure? Urmează pașii pe care ți i-am recomandat și taie corespunzător butașii de coacăz în toamnă.
Dacă nu ai încă acest arbust în grădina ta, intră în catalogul online GrădinaMax și alege soiurile pe care le preferi.
Spor în toate!