Cea de-a doua lună de toamnă își face simțită prezența.
Pe măsură ce zilele cu soare se scurg, iar frunzele încep să cadă, și lucrările din gospodărie devin tot mai intense. Muncile din grădină nu se opresc nici ele, mai ales când sunt atâtea lucruri de făcut până la venirea iernii.
Luna lui Brumărel, așa cum este numită în tradiția populară, vine la pachet cu o mulțime de lucrări specifice de care să te ocupi. De la plantarea răsadurilor de sezon, până la recoltarea legumelor și fructelor zemoase de toamnă și curățarea terenului, grădinarii au din plin de lucru.
Hai să vedem cum ar trebui să arate octombrie în grădina ta!
Luna octombrie în grădina de legume
Octombrie este ultima lună a belșugului în grădină. Cea mai mare parte a legumelor plantate oferă deja ultimele roade, urmând ca apoi să se odihnească pentru iarnă. Astfel, fiind încă vreme bună afară, ar fi păcat să nu te apuci de recoltarea legumelor la care ai muncit cu spor.
Uite câteva dintre soiurile pe care trebuie să le recoltezi, în luna octombrie, din grădina de legume:
- strânge mazărea și fasolea uscată;
- recoltează roșiile, varza, varza de Bruxelles, țelina și prazul;
- pregătește un coș pentru dovleceii și dovlecii deja copți.
Și după ce te-ai ocupat cu recoltarea legumelor care au copt pentru ultima oară, este timpul să cureți grădina. Scoate tulpinile plantelor moarte și îndepărtează resturile vegetale.
Apoi, pregătește terenul pentru anul viitor. Începe cu săpatul (desfundatul) grădinii și termină cu fertilizarea prin gunoi de grajd.
De asemenea, nu uita că încă mai poți planta usturoi, arpagic, salată și spanac. În acest fel, te asiguri că ai parte de o recoltă bogată și sănătoasă pe anul viitor.
Luna octombrie în livada cu pomi fructiferi
Cea de-a doua lună de toamnă presupune o mulțime de lucrări și în livada cu pomi. Practic, sfârșitul lunii septembrie și începutul lunii octombrie reprezintă o perioadă a belșugului fructelor. Ca atare, cea mai mare parte a timpului ajungi să o petreci cu culesul fructelor de sezon, curățarea pomilor și a grădinii și pregătirea lor pentru iernare.
După culegerea prunelor, merelor și perelor, este timpul pentru depozitarea lor în lădițe și pregătirea pentru rețete de gemuri sau țuică.
Ai terminat culesul? Ei bine, lucrările nu s-au terminat.
Uite ce mai ai de făcut:
- taie lăstarii ce au rodit în vară și pune câțiva araci de suport;
- realizează îngrijirea de toamnă a merilor;
- curăță solul de fructele bolnave, ele pot dezvolta infecții;
- strânge frunzele uscate;
- curăță trunchiurile copacilor;
- plantează soiuri noi de pomi fructiferi.
Practic, din luna octombrie încep deja lucrările de pregătire a livezii pentru sezonul de iarnă. Dar muncile nu se opresc aici. Ridică mânecile, pune-ți mănușile și hai să ne apucăm de cea mai frumoasă activitate de grădinărit!
Luna octombrie în grădina cu flori
Atunci când temperaturile încep să scadă, cea mai afectată este grădina cu flori. Tocmai de aceea ea are nevoie de o îngrijire mai atentă din partea ta, pentru ca plantele să reziste pe tot parcursul sezonului rece.
Uite o scurtă listă cu recomandările noastre:
- mută în seră sau acoperă cu o folie anti-îngheț florile cu rezistență scăzută în fața temperaturilor reci;
- curăță și pregătește trandafirii pentru iarnă;
- scoate din pământ bulbii de gladiole, dalii și begonii și depozitează-i într-un loc uscat;
- plantează bulbi de flori de toamnă pentru înmugurirea de primăvară;
- replantează jardinierele de vară și gardul viu.
Dacă vrei ca plantele tale să reziste pe parcursul iernii și să înflorească din abundență în primăvară, atunci este necesar să bifezi câteva dintre sugestiile noastre.
Îngrijirea viței de vie în luna octombrie
Luna lui Brumărel vine cu o serie de lucrări și pentru vița de vie. În această perioadă ar trebui să finalizezi recoltarea strugurilor și să te apuci de îngrijirea de toamnă și pregătirea pentru iarnă.
Cel mai important lucru de făcut este tăierea elementelor lemnoase crescute care sufocă butucul. Odată realizat acest pas, poți face și “toaleta butucului”, prin tăierea lăstarilor sau a cioturilor lemnoase crescute pe el, cu ajutorul unei foarfece speciale pentru vie.
Uite de ce este important să realizezi tăierea viei în octombrie:
- controlul formei: fără o intervenție periodică, viața de vie poate crește în lungime fără oprire;
- spațiu suficient pentru dezvoltarea mugurilor cu fructe;
- butucul viței de vie se dezvoltă sănătos și puternic;
- dăunătorii și bolile sunt ținute la distanță.
Acestea fiind spuse, profită de zilele cu vreme bună și termină toate treburile de grădinărit care te așteaptă. Mai ales că luna octombrie vine la pachet multe lucrări specifice de care să trebuie să te ocupi.
Descoperă mai multe sfaturi utile despre muncile din octombrie pe blogul de grădinărit. Nu uita să intri și în catalogul online GrădinaMax, acolo unde găsești o mulțime de soiuri de sezon.
Zile cu spor să ai!