Printre soiurile de arbuști de fructe de pădure, există câteva care se remarcă prin proprietățile lor benefice pentru sănătate. Dacă vrei să mergi la sigur cu o plantație de arbuști fructiferi, atunci alege coacăzul negru.
Pentru a menține cultura de coacăz sănătoasă, trebuie să ai în vedere câteva aspecte esențiale. În primul rând, îngrijirea lui necesită mai multă atenție față de alte soiuri de fructe de pădure. Apoi, pentru ca plantele tale să se dezvolte armonios, trebuie să le ferești de boli și dăunători.
Mai jos am scris despre îngrijirea culturii de coacăz negru și bolile cele mai frecvente, pe care să le previi. Lectură plăcută!
Îngrijirea corectă a coacăzului negru
După cum am menționat anterior, coacăzul negru este o specie de arbust de fructe de pădure cu pretenții mai ridicate față de mediu. În cazul în care te interesează întreținerea tuturor soiurilor de coacăz, am scris un articol destinat acestui subiect.
Așa că, înainte de o îngrijire corectă, el are nevoie să fie plantat într-un loc luminos. Ține cont și de faptul că vântul și curenții de aer puternici îl afectează, așa că protejează planta cât mai eficient.
Dacă îl întreții corespunzător, te vei bucura de coacăze negre din belșug. Iată, deci, principalele operațiuni pe care trebuie să le ai în vedere pentru cultura acestui arbust fructifer.
#1. Apelează la îngrășăminte și fertilizanți.
În cazul în care groapa de plantare pentru coacăze a fost inițial bine umplută cu îngrășămintele necesare, atunci în primii doi ani, poți sta liniștit. Asta pentru că ele au deja suficienți nutrienți. Dar, începând cu cel de-al treilea an de la plantare, în fiecare an va trebui să aplici îngrășământ pe sol.
- Perioada cea mai potrivită pentru această activitate este toamna sau primăvara devreme.
Tot ce ai de făcut este să pui la rădăcinile fiecărui arbust de coacăz negru o cantitate de aproximativ 4-5 kilograme de compost. Pentru o mai bună dezvoltare a plantei, poți pune și câteva îngrășăminte minerale complexe.
- Atunci când folosești îngrășăminte chimice, ai grijă să urmezi întocmai instrucțiunile de pe pachetul fiecăruia.
Este bine să aplici așa-numitul pansament de rădăcină de vară timpurie. Adică, primăvara, până la începutul lunii iunie, în perioada de creștere activă, plasează la baza arbuștilor de coacăz negru un îngrășământ natural. El se obține din gunoi de grajd.
#2. Ține buruienile sub control.
Deoarece coacăzul negru iubește umiditatea și un sol bogat în nutrienți, toate plantele concurente de lângă el sunt nedorite. Pentru o creștere optimă, un butaș de coacăz are nevoie de un teren fără buruieni, lipsit de iarbă cât și de legume sau flori.
Dacă ai făcut o astfel de greșeală și ai plantat coacăzul într-un loc plin de vegetație, încearcă să o corectezi.
- Și fiindcă folosirea erbicidelor pentru combaterea buruienilor pe plantațiile de coacăze este de evitat, rupe chiar tu plantele nedorite.
Ține minte că această curățare se face aproximativ de 2 ori pe an. Fie în toamnă, după recoltarea întregii culturi, fie la începutul primăverii, de obicei, după fertilizare.
#3. Asigură-i un nivel optim de umiditate.
Coacăzul negru este o cultură foarte iubitoare de umiditate. În primul rând, ramurile proaspăt plantate și cele tinere trebuie protejate de secetă.
La arbuștii adulți, nevoia cea mai mare de umiditate este în timpul perioadei de creștere a lăstarilor și a formării boabelor. Acest lucru se întâmplă în luna iunie. Dar și când se coc coacăzele, în perioada august-septembrie, trebuie să asiguri o irigare bună a plantei.
Dacă există suficiente precipitații în această perioadă, recolta va fi bogată. În caz contrar, o mulțime de fructe de pădure, care încă nu s-au copt sunt distruse. Iar cele care rămân vor fi mici.
- În plus, irigarea precară reduce randamentul tufișului pentru anul viitor.
Pentru a menține coacăzul sănătos în perioadele uscate, este nevoie de irigare regulată. De asemenea, pe vreme caldă, este utilă pulverizarea frecventă a plantelor cu apă.
Bolile coacăzului negru și cum să te ferești de ele
Atunci când îngrijirea arbuștilor de coacăz negru este lăsată în plan secundar, pot apărea diverse boli care afectează planta. Iată care sunt 2 dintre cele mai întâlnite și cum să le combați:
- îngălbenirea coacăzului – simptomele se fac resimțite la nivelul frunzelor de la jumătatea ramurilor. Ele se îngălbenesc parțial, iar apoi se usucă. Dacă planta este afectată în mod drastic, atunci nervurile devin galbene. Virusul care cauzează această boală este transmis prin operațiunile de altoire, butășire si marcotaj. De aceea, este bine să dezinfectezi întotdeauna uneltele pe care le folosești și să ai grijă să cumperi butași de coacăz negru sănătoși.
- pătarea cenușie – pe frunze apar pete de dimensiuni mici, în formă circulară. Ele au o culoare brună, iar dacă boala evoluează, petele devin cenușii. De asemenea, pe suprafața lor apar puncte negre. Pentru a evita apariția lor, cultivă soiuri rezistente și aplică tratamente chimice cu fungicide potrivite.
Așa că, pregătește-te să începi îngrijirea corectă a coacăzelor tale negre. Echipa GrădinaMax îți urează mult spor!