Încă de la primele semne ale primăverii ieșim în grădină și ne dezmorțim după timpul petrecut în casă pe perioada zilelor friguroase.
Și, așa cum îi stă bine fiecărui grădinar, muncim cu drag și spor pentru a pregăti totul în vederea unui nou sezon plin de recolte bogate.
După curățenia generală, mai mult decât necesară, atenția noastră trebuie să se îndrepte către cosmetizarea pomilor fructiferi. Acum este momentul potrivit pentru tăierile anuale și pentru stropirile de primăvară. Însă, tot acum este bine să văruim pomii pentru a-i proteja de dăunători.
Află cum se fac tăierile de primăvară pentru pomii fructiferi.
Dacă și tu ești gata de văruirea pomilor fructiferi la început de primăvară, citește cu atenție sfaturile din acest articol.
Vei găsi informații utile despre importanța acestui proces, despre cum se face văruirea corectă și despre compoziția pe care soluția ar trebui să o aibă. Desigur, toate recomandările au rolul de a te ajuta să îți ușurezi munca și să ai rezultate cât mai bune.
Să vedem, așadar, despre ce este vorba mai exact.
Văruirea corectă a pomilor fructiferi primăvara
De ce trebuie să văruiești pomii
Chiar dacă văruirea pomilor pare o simplă soluție estetică, trebuie să știi că rolul acestei operațiuni agricole este unul mult mai complex.
Văruirea are scopul principal de a proteja scoarța pomilor împotriva dăunătorilor. De aceea, o practică recomandată este aplicarea varului atât primăvara, cât și toamna.
Aplicat primăvara, varul va proteja scoarța de acțiunea dăunătorilor pe timp de vară. Practic, soluția va distruge ouăle depuse de insecte, dar și paraziții aflați în crăpăturile scoarței. În plus, varul va împiedica dezvoltarea mușchilor și lichenilor pe trunchiuri.
Aplicat toamna, varul va avea rol protector pe toată durata iernii. Astfel, soluția va combate apariția crăpăturilor în scoarță din cauza temperaturilor geroase.
Citește și alte 10 sfaturi utile pentru grădinari începători.
Când trebuie să dai cu var pomii
După cum am văzut, recomandat este să dai cu var pomii atât toamna, dar mai ales primăvara.
Aplică soluția de var doar după ce ai cosmetizat pomii fructiferi. Așadar, ocupă-te de tăierea și stropirea sezonieră, dar și de curățarea scoarței și de afânarea pământului din jurul tulpinii.
Curâțarea scoarței se face folosind o perie de sârmă, nu foarte aspră. Cu ajutorul periei vei înlătura scoarța uscată, dar și o parte din ouăle depuse de insecte.
De îndată ce pomii au fost toaletați, poți începe văruirea propriu-zisă. Îți recomand să folosești o bidinea moale atunci când aplici soluția de var – perii bidinelei vor pătrunde în toate crăpăturile scoarței.
Descoperă cele mai rezistente soiuri de zmeur pe care să le plantezi în grădină.
Care este compoziția soluției
Rețeta clasică de var care se folosește pentru pomii fructiferi este următoarea:
- La 10 litri de apă se adaugă 2, 3 kilograme de var proaspăt stins.
- În această compoziție se mai adaugă și 1 kilogram de argilă (lut, sau pământ galben) alături de puțin bălegar (cel de cal este cel mai folositor) și 100 de grame de sare grunjoasă.
Această soluție se poate folosi la văruirea pomilor fructiferi atât toamna, cât și primăvara.
Cum se văruiesc pomii fructiferi
Pomii fructiferi se văruiesc folosind o pensulă sau o bidinea. Dacă nu ai altceva la îndemână, poți folosi chiar și trafaletul cu care îți zugrăvești pereții din casă.
Îți recomand să aplici soluția în 2 straturi pentru a te asigura că varul pătrunde în toate crăpăturile scoarței.
Atunci când văruiești pomii începe din partea superioară, imediat de sub primele ramuri care formează coroana pomului fructifer. Apoi, continuă să aplici soluția până la rădăcină. În locurile greu accesibile poți alege să stropești cu var tulpina.
Nu uita să văruiești pomii într-o zi însorită, atunci când riscul ploilor a trecut – ploaia care cade imediat după văruire poate spăla soluția de pe scoarță.
Concluzii
După cum vezi, văruirea pomilor fructiferi este un proces agricol important pentru protejarea livezii tale. Ocupă-te de această operațiune în fiecare primăvară pentru a fi sigur că pomii tăi se dezvoltă într-un mod cât mai prielnic.
Pentru alte sfaturi utile de grădinărit te așteptăm pe blogul GrădinaMax. Dacă ai întrebări ne poți contacta oricând – specialiștii noștri îți vor răspunde cu răbdare și te vor ajuta, indiferent de problemele pe care le întâmpini.
În plus, nu uita să verifici produsele din catalogul online GrădinaMax. Te așteptăm cu oferte speciale pentru o gamă diversă de produse agricole.
sfaturi foarte utile...
Bună ziua, Ne bucurăm că vă sunt de ajutor articolele noastre. O zi frumoasă!