Comenzi telefonice şi consultanţă
0

7 Plante perene cultivate din semințe

O grădină perfectă este spațiul de relaxare de care ai nevoie, o oază de liniște care te ajută să depășești momentele tensionate. Totodată, este și locul unde îți primești rudele și prietenii în după-amiezile însorite de vară și creați împreună cele mai frumoase amintiri.

Bineînțeles, aspectul unei grădini trebuie să fie mereu îngrijit, iar aici intervii tu, drag grădinar pasionat. Populează-ți grădina cu cele mai spectaculoase plante perene, ușor de cultivat din semințe și bucură-te de parfumul lor și nuanțele diverse.

Iată cum procedezi dacă îți dorești plante perene cultivate din semințe!

O grădină de poveste: plante perene cultivate din semințe

Plantele perene sunt o investiție pe teremen lung pentru grădina ta, deloc costisitoare. Întreabă orice grădinar experimentat și vei afla că plantele perene trăiesc cel puțin doi ani și nu au nevoie de replantare.


Rădăcinile lor fac față cu succes temperaturilor scăzute din timpul iernii și ajută planta să înflorească din nou în primăvară.

În categoria plantelor perene intră bulboasele precum bujorii, crinii, lalelele sau zambilele, dar și alte flori fără bulb cum ar fi trandafirul sau hortensia.

Plantele perene se pot înmulți prin următoarele variante:

  • tuberculi;

  •  bulbi;

  • rădăcini;

  •  rizomi;

  • semințe.

Din clipa în care ajung la maturitate, plantele perene se bucură de o longevitate crescută în lumea vegetală.

Vezi topul de plante perene cultivate din semințe realizat de experții GrădinaMax și bucură-te de o grădină de poveste.

Astilbe în nuanțe răpitoare

Dacă îți dorești flori de astilbe în grădină, urmează pas cu pas următoarele reguli de plantare.


Pregătirea semințelor pentru plantare începe în mod tradițional cu stratificarea ce are loc în luna februarie.

Pentru a face acest lucru, amestecă turba și nisipul în proporții egale, într-un recipient spațios și așează un strat de zăpadă de 1 cm deasupra.

După ce se topește zăpada și semințele sunt în pământ, mută recipientul într-un loc rece, iar după 21 de zile – într-un loc bine luminat și cald.

Pentru a nu dăuna răsadurilor, folosește o sticlă de pulverizare atunci când uzi, iar de îndată ce apar primele răsaduri, udă-le cu grijă cu o seringă sub rădăcină. 

Asterul: pictorul grădinii tale

Când cultivi asterul, poți folosi două metode – prin răsaduri sau prin plantare directă în sol. Cea de-a doua metodă este cea mai convenabilă.


În teren deschis, semințele de aster sunt semănate la începutul lunii martie, la o adâncime de aproximativ 40 mm, și udate cu generozitate.

Dacă locuiești într-o zonă secetoasă, cel mai bine este să acoperi solul înainte de apariția primilor lăstari. Odată cu apariția frunzelor, plantele trebuie subțiate, iar răsadurile în exces sunt transplantate într-un alt loc. 

Badanul: clopoței parfumați pentru grădini

Una dintre metodele comune de creștere a badanului este prin plantarea semințelor. La fel ca în cazul asterilor, există două metode: răsad sau sol.


Pregătirea semințelor pentru răsaduri se realizează prin metoda tradițională și începe cu stratificarea în luna februarie.

În martie răsadurile sunt depozitate în casă și udate în mod regulat. Plantare în sol începe de la sfârșitul lunii iulie până la începutul lunii septembrie: semințele sunt îngropate în sol și udate în mod regulat. Când apare primul îngheț, puieții sunt mulciți cu frunze căzute sau paie.

Primula: un vestitor al primăverii

Dacă alegi să plantezi primula prin semințe, trebuie să găsești un sol special. Pentru plantarea primulei se recomandă solurile fertile și reavene. Este mai bine să semeni semințele de primăvară în recipiente din care poți crea o seră.


Înainte de plantare semințele sunt stratificate. Este nevoie să menții semințele de primulă la o temperatură de 5°C pentru o lună și jumătate. Solul pregătit este turnat pe fundul recipientului și tamponat ușor, apoi se așează un strat de zăpadă de 1-2 cm.

Materialul de însămânțare este împrăștiat pe zăpadă la o distanță de 0,5 cm. De îndată ce apar primii lăstari se vor aplica îngrășămintele complexe lichide. 

Află mai multe despre înmulțirea și plantarea primulei în grădină!

Florile de sedum: bucuria fluturilor

Semințele de sedum sunt semănate pentru răsaduri în perioada martie-aprilie în recipiente, pe suprafața unui substrat de nisip și pământ.


Se pulverizează apă deasupra și se acoperă cu o folie. Ulterior viitoarele răsaduri sunt stratificate în frigider, la o temperatură de 5°C timp de două săptămâni.

Zilnic, semințele trebuie aerisite. La sfârșitul acestui proces, răsadurile sunt depozitate într-o cameră cu temperatura cuprinsă între 18°C și 20°C.

Dacă îți dorești plante perene cultivate din semințe în propria grădină, urmează recomandările experților noștri grădinari.

Învață mai multe despre lumea plantelor de pe blogul GrădinaMax, secțiune floricultură.

Până data viitoare, mult spor la grădinărit!

 

Publicat de: 21 dec 2020
Vizualizări: 3802
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier