Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Care sunt principalele boli ale căpșunului și cum le poți preveni

Una dintre cele mai mari bucurii ale verii este degustarea fructelor, printre care se numără și parfumatele căpșune. Borcanele cu gem de cireșe sau căpșune se pregătesc să ia cu asalt rafturile cămării, iar papilele noastre gustative sunt fericite de la atâtea arome alese.

Dacă faci parte din rândul norocoșilor care au în propria gospodărie o cultură de căpșun, atunci trebuie să știi că principala ta preocupare este să o păstrezi sănătoasă și roditoare. O plantație afectată de boli scade masiv șansele de a te putea bucura din plin de aceste fructe gustoase.

De aceea, experții GrădinaMax ți-au pregătit câteva sfaturi pentru prevenirea și combaterea bolilor căpșunului.

Iată care sunt cele mai răspândite boli care afectează căpșunul și ce tratamente poți aplica!

Principalele boli ale căpșunului

Deși delicioase și cu o largă răspândire, plantațiile de căpșun pot fi destul de sensibile, motiv pentru care necesită îngrijiri speciale.

Din păcate, bolile care afectează căpșunul sunt de mai multe tipuri, fiecare afectând semnificativ plantația:

  • viroze;
  • bacterioze;
  • ciupercile;
  • apariția petelor.

Pentru a te bucura de propria plantație de căpșun, merită să cunoști în detaliu cum se manifestă aceste afecțiuni și care sunt primele măsuri pe care trebuie să le iei pentru a salva cea mai mare parte dintre fructe.

Metode de combatere a virozelor la căpșun

Virozele care atacă arbustul de căpșun se manifestă prin îngălbenirea, decolorarea sau încrețirea frunzelor. Aceste simptome sunt rezultatul atacului unor viruși care se dezvoltă în țesutul plantelor, cum ar fi puricii sau afidele.

La momentul de față, nu există tratamente chimice eficiente pentru combaterea virozelor. Pentru prevenirea acțiunii virușilor și a paraziților, este important să cureți plantația de frunzele bolnave în fiecare primăvară.

Înainte de plantare, este esențial să te asiguri că plantele sunt sănătoase. O variantă sigură pentru menținerea sănătății plantelor este termoterapia. Pentru succes garantat, se așază plantele la lumină pentru o perioadă de 15 – 20 de zile. Temperatura aerului trebuie să fie de 38°C.

Metode de combatere a bacteriozelor la căpșun

Unul dintre simptomele bacteriozelor este apariția petele neregulate și translucide pe partea inferioară a frunzelor de căpșun și de-a lungul nervurilor. Treptat, petele apar și pe partea superioară a frunzei. Petele de pe partea superioară sunt galbene și evoluează spre o nuanță roșiatică sau brună. În ultimul stadiu de dezvoltare al bolii, frunzele sunt perforate.

Principala soluție constă în administrarea tratamentelor fitosanitare. Se pot administra tratamente cu antibiotice sau tratamente cu produse cuprice.

Un alt aspect important esta ca plantele să fie sănătoase înainte de plantare. Ai grijă să cureți în permanență căpșunul de frunzele bolnave, să rotești culturile și să optezi pentru irigarea prin picurare.

Metode de combatere a ciupercilor la căpșun

Bolile căpșunului declanșate de ciuperci afectează aproape toate organele arbustului: rădăcini, frunze, fructe, colet. Foarte frecvent în rândul plantațiilor de căpșun este putregaiul cenușiu. Această boală afectează părțile aeriene ale căpșunului: pedunculi, frunze, flori, dar mai ales fructele.

În perioada de înflorire se poate remarca prezența unor pete brune pe organele atacate. Fructele de căpșun atacate putrezesc rapid și nu mai pot fi consumate.

O alternativă eficientă este aplicarea tratamentelor fitosanitare. De asemenea, poți apela și la administrarea unor fungicide pe bază de fenarimol, iprodion sau clorotalonil. Aceste tratamente împotriva putregaiului cenușiu se aplică înainte de perioada de înflorire și după înflorirea căpșunului.

Tratamentele se aplică și de 3 – 4 ori, dacă anul în curs este prea darnic în ploi.

Metode de combatere a petelor la căpșun

Un alt tip de boală a căpșunului se manifestă prin pătarea frunzelor, a pețiolului și a pendunculului. Petele pot fi de culoare roșie-violacee sau brun-roșcată. Căldura și umiditatea favorizează apariția pătărilor la căpșun.

Pentru combaterea pătărilor, poți apela la personalul specializat din magazinele de profil, capabil să-ți recomande mai multe alternative de pesticide care pot fi utilizate în asemenea caz. De asemenea, poți opta pentru tratamente care folosesc produse pe bază de cupru, maneb, tiofanat metilic, iprodion sau diclofluamid.

Sperăm că articolul nostru despre combaterea și prevenirea bolilor căpșunului îți va fi de folos și te vei putea bucura de cele mai gustoase căpșune, cât și de beneficiile extraordinare ale consumului de căpșune.

Îți așteptăm cu nerăbdare primele borcane de gem de căpșune și te invităm în secțiunea de rețete culinare pentru mai multă inspirație în bucătărie.

Până data viitoare, mult succes la grădinărit!

Publicat de: 26 iun 2020
Vizualizări: 4704
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier