O grădină îngrijită presupune atât plantarea corectă a răsadurilor și semințelor, cât și îngrijirea lor pe tot parcursul perioadei de creștere. Iar pentru a te putea asigura că ai parte de o recoltă bogată, trebuie să-ți ferești plantele de dăunători.
Și dacă ți-ai decorat grădina cu arbuști de coacăz, sfatul grădinarului este să ai grijă la acarieni. Tocmai de aceea, în articolul de astăzi îți vom explica care sunt dăunătorii coacăzului, cum îți dai seama că planta este afectată și ce să faci ca să scapi de paraziți.
Ce sunt acarienii la coacăz și cum se manifestă
Acarienii sunt o specie de artropode, din aceeași familie cu păianjenii. Adesea, ei se găsesc în preajma plantelor, în sol sau chiar pe animale, fiind o specie de paraziți. Așadar, ei se fixează pe plante, depun larve și infestează lăstarul, hrănindu-se cu nutrienții săi.
Și pentru că planta nu se mai poate hrăni corect, ea începe să se ofilească și, în final, să moară. Ca să îți dai seama că lăstarul de coacăze este atacat de acarieni, iată care sunt principalele semne:
Frunzele se îngălbenesc și formează denivelări;
Planta nu mai crește în înălțime;
Tulpina și crengile lăstarului prezintă umflături de dimensiunea unui bob de mazăre în care stau acarienii.
De regulă, acarienii încep să afecteze planta la două săptămâni după instalarea în tulpină. Ulterior, ei distrug mugurele și trec la un alt lăstar. Astfel, îți poți da seama ce plante ar mai putea fi afectate și să te asiguri că le protejezi.
Insecta este de dimensiuni reduse, aproximativ 2 mm. Are culoarea albă și, de regulă, se regăsește într-un număr foarte mare pe plante. Pentru că femela acarienilor este fertilă un timp îndelungat, ea poate depune chiar și 3000 de larve într-un mugur infectat.
Atunci când un lăstar este afectat în mare măsură de dăunători, există riscul ca și alte culturi să fie puse în pericol de prezența acarienilor. De aceea, dacă observi că planta este slăbită și subdezvoltată, este indicat să optezi pentru dezrădăcinarea ei imediată. Și pentru că acarienii afectează chiar și zmeurul și afinul, îți recomandăm să iei măsuri riguroase împotriva dăunătorilor.
Metode de a scăpa de acarieni la coacăz
Cea mai indicată metodă pentru a avea butași sănătoși de coacăze este aplicarea unor tratamente speciale împotriva insectelor și dăunătorilor. Așadar, poți alege să pulverizezi substanțe acaricide la baza și pe tulpina plantei, astfel încât paraziții să nu poată să se dezvolte pe lăstar.
Dacă îți dorești să nu aplici tratamente chimice care să interfereze cu calitatea fructelor, poți alege să realizezi chiar tu o soluție naturală pe care să aplici pe zonele afectate. Vei avea nevoie de:
O jumătate de cană de lapte;
O cană de făină albă de grâu;
8 litri de apă.
Ingredientele se amestecă foarte bine până când substanța obținută este omogenă, fără cocoloașe de făină. Ulterior, o poți turna într-un recipient cu pulverizator și o poți aplica direct pe plantă, insistând pe dosul frunzei.
Totuși, dacă lăstarul este deja afectat, poți opta pentru alte metode de tratarea a acarienilor. De exemplu:
Opărirea. Ea presupune turnarea unei cantități de apă fierbinte la rădăcina plantei pentru ca paraziții care se hrănesc cu nutrienții plantei să moară. Totuși, apa nu trebuie să depășească 70 de grade Celsius pentru ca lăstarul să nu se ofilească.
Îndepărtarea mugurilor. Dacă observi că planta începe să aibă câțiva muguri cu larve, îi poți scoate, fie prin rupere, fie prin tăiere.
Tratamente. Aplicarea unor îngrășăminte cu potasiu sau cu sulf te poate ajuta să scapi de acarieni pe plante, datorită substanțelor chimice pe care insectele nu le tolerează.
Dezrădăcinarea. Atunci când întreaga plantă este afectată, cea mai bună alternativă este săparea rădăcinilor și înlăturarea plantelor pentru ca alți lăstari să nu aibă parte de paraziți.
Creșterea coacăzului: când să-l plantezi pentru recoltă bogată
Dacă ești nevoit să renunți la un lăstar de coacăze, poți să replantezi un răsad nou după ce ai curățat foarte bine locul de paraziții anteriori. Totuși, pentru a avea recoltă bogată, trebuie să ții cont de cerințele de plantare a coacăzului.
Așadar, perioada octombrie – noiembrie este cea mai propice pentru sădirea lăstarului, iar pentru ca el să se prindă în sol, nu uita să aplici îngrășământ potrivit. Asigură-te că 5-6 cm din tulpina plantei sunt acoperiți de pământ și la final, udă rădăcina cât mai bine.
De asemenea, curăță tulpina și crengile de orice fel de dăunător și aplică regulat fertilizatori și tratamente pentru a scăpa de grija acarienilor de coacăze.
Sperăm că articolul de astăzi ți-a fost de ajutor și că ai descoperit cât de important este să-ți îngrijești răsadurile. Până data viitoare, îți dorim spor în toate planurile din grădină!