Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Ce trebuie făcut în livadă și în grădină în luna iunie

În luna iunie, livada și grădina reprezintă spațiile în care îți petreci majoritatea timpului. Totul înflorește, este înmiresmat, crește și se răsfiră. Coroanele îmbogățite ale pomilor îți oferă un prilej extraordinar de a sta mai mult în natură.

Așadar, nu trebuie să uiți că îngrijirea livezii sau grădinii în luna lui Cireșar este esențială pentru a avea o recoltă cât mai bogată. Plantele și pomii trebuie ajutați să se dezvolte în continuare prin lucrări, precum plivit, tăieri și stropiri împotriva dăunătorilor.  

Hai să descoperim împreună care sunt principalele activități de grădinărit pe care este recomandat să le faci în luna iunie.

Trei sfaturi pentru îngrijirea culturilor în luna iunie

Luna iunie este cea în care trebuie să te implici mai mult în treburile din grădina ta și să te preocupe cu adevărat sporirea culturilor. În plus, în această perioadă, vei putea culege și primele roade din culturile tale. Uite trei sfaturi pe care să le urmezi dacă vrei să ai culturi bogate în luna iunie!

Pune accentul pe irigare

Udarea plantelor în luna lui Cireșar reprezintă o prioritate fiindcă mugurii de flori și fructele sunt în formare și, ca atare, ele trebuie păstrate.

Apariția unei secete poate fi ucigătoare pentru recoltă din cauza faptului că poamele se pot scutura, iar fructele ulterioare nu se mai dezvoltă corect. Prin urmare, îți recomandăm irigarea plantelor dimineața și seara, atunci când soarele nu este atât de puternic.


Afânează solul de sub plante

Este important să te îngrijești de solul plantelor pentru ca rădăcinile și tulpinile să nu fie sufocate.

În luna iunie, când razele solare „coc” pământul, acesta trebuie afânat pentru a asigura rădăcinile cu oxigen. Astfel, facilitezi creșterea plantelor și le ajuți să suporte mai ușor canicula.

Pentru afânarea solului poți folosi o săpă de mici dimensiuni cu care să pătrunzi ușor plantele din grădina ta.

Administrează îngrășăminte

Solul sărac în substanțe nutritive îți poate cauza o cultură neproductivă. Ai grijă de acest pas încă din etapa înfloririi și ajută creșterea plantelor cu îngrășăminte complexe. Vezi și cum se aplică îngrășământul potrivit pentru plante.

Iunie în grădina de legume: 8 lucruri de făcut

Așa cum menționam anterior, luna iunie reprezintă și culegerea primei recolte, iar acest lucru este valabil mai ales în grădina de legume. Astfel, culturile timpurii pot fi deja culese dacă au fost îngrijite bine. Rămâi pe aproape și află principalele activități pe care să le desfășori.

Iunie în grădină:

  • Este timpul pentru copilirea tomatelor. Îți recomandăm acest lucru pentru ca plantele de roșii să se dezvolte corespunzător;
  • Sapă tufele de cartofi timpurii deoarece este posibil ca tuberculii să fi ajuns deja la maturitate;
  • Apucă-te de treabă și plivește straturile de buruieni care sufocă legumele și absorb umiditatea;
  • Verifică straturile de mărar și dacă au atins înălțimea de 10-15 cm, atunci acesta poate fi tăiat și uscat sau congelat pentru iarnă.


Iunie în solariu:

  • Pune-te pe treabă și recoltează primii castraveți. Dacă îți plac cornichonii murați, aceștia sunt numai buni de pregătit;
  • Cum iunie semnifică și luna în care zilele devin tot mai fierbinți, plantele au nevoie de accesul permanent al aerului proaspăt. Îți recomandăm să ții ferestrele solariului deschise;
  • Efectuează irigarea prin picurare. În acest fel economisești timp, iar plantele primesc cantitatea necesară de apă;
  • Îți reamintim că trebuie să creezi umbră în partea sudică a solariului, unde soarele încălzește în mod deosebit, pentru a nu risca întunecarea plantelor.

Luna lui cireșar în rondurile de flori

Dacă ești preocupat de înflorirea și sănătatea plantelor, atunci iunie este o lună plină pentru tine. Ai o mulțime de lucrări pe care nu le poți amâna, precum curățatul, semănatul sau plantatul. Uite patru lucruri esențiale pentru îngrijirea florilor în iunie:

  • Sapă cuiburile pentru florile bulbifere, care deja au înflorit și s-au ofilit. De asemenea, poți usca bulbii, pe care să îi pui la păstrare până la toamnă;
  • Îndepărtează bobocii care s-au scuturat deja de la soiurile de trandafiri urcători, iar plantele de ceai pregătește-le pentru uscare;
  • Este timpul să semeni plantele anuale, dacă în livadă au mai rămas porțiuni de pământ libere. Ele încă vor apuca să înflorească în iulie sau august și te vor bucura cu strălucirea și frumusețea lor;
  • Îndepărtează vârfurile plantelor urcătoare pentru a facilita creșterea ramurilor laterale. În acest fel, ele vor deveni mult mai dese și abundente.


Iunie în grădina de fructe: 4 activități de îngrijire

Îngrijirea pomilor și a plantelor de fructe din livadă în luna iunie reprezintă o etapă peste care nu poți trece dacă vrei să obții o recoltă sănătoasă și îmbelșugată. Iată câteva lucruri de făcut în grădina cu pomi fructiferi și cea a fructelor de pădure:

  • Îți recomandăm stropirea pomilor pentru combaterea bolilor și a dăunătorilor în zilele neploioase;
  • Fertilizează pomii cu azot sau macerat din gunoi pentru o creștere rapidă și sănătoasă;
  • Verifică zmeurul și leagă ramurile. Astfel previi culcarea acestora la pământ;
  • Fixează în pământ stolonii de căpșuni pentru ca aceștia să prindă rădăcini. După două-trei săptămâni, îi poți transfera pe un strat nou pentru a reînnoi culturile.

Alte sugestii de lucrări pentru luna iunie

Pe lângă lucrările legate de grădină și livadă, îți propunem și alte câteva sugestii de lucrări pentru luna iunie pe care să le faci în gospodăria ta:

  • Apucă-te de tuns gazonul, pentru ca iarba să nu crească exagerat;
  • Comandă plante perene pentru înfrumusețarea aspectului grădinii;
  • Curăță heleșteul, cu precădere în zilele caniculare;
  • Pune-te pe treabă și formează grămezile și gropile de compost. Toate resturile vegetale putrezesc până la începerea perioadei caniculare.

Sperăm ca activitățile de grădinărit în luna iunie propuse de noi să îți fie extrem de utile și eficiente. Te sfătuim să îngrijești grădina și livada permanent pentru o recoltă îmbelșugată!

Mai multe sfaturi de la specialiștii noștri găsești pe blogul GrădinaMax. Iar dacă te hotărăști să te pui pe plantat, aruncă o privire și în catalogul online.

Îți dorim spor în toate!

Publicat de: 01 iun 2021
Vizualizări: 5606
(Voturi: 658, Evaluare: 4.6)
Lasă un comentariu
Chirita Crina
04 iun 2021

GradinaMax = Profesionalism Va multumesc!

G
08 iun 2021

Bună  ziua,

Ne bucurăm că sunteți mulțumită de colaborarea cu magazinul nostru online. Vă așteptăm în continuare să beneficiați de tot ce este mai bun pentru dumneavoastră.

O zi frumoasă!

Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier