Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Cum crești și întreții o plantație de afin?

Consumul de fructe de pădure, inclusiv în sezonul rece, are multiple efecte benefice asupra organismului și întărește sistemul imunitar. Plantațiile de afin se numără printre fructele de pădure recunoscute pentru proprietățile sale.

Afinele sunt bogate în antioxidanți precum vitaminele C, B, E, A, seleniu, zinc și fier, astfel că stimulează buna funcționare a sistemului imunitar și te protejează împotriva răcelilor și a diverselor infecții. De asemenea, includerea afinelor în mod constant în regimul alimentar ajută la eliminarea bacteriilor din tractul urinar, menține sănătatea creierului, scade riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare și contribuie la modelarea abdomenului și arderea grăsimilor din această zonă.

Beneficii afine

De aceea, o plantație de afin nu trebuie să lipsească din grădina ta. În cazul în care obișnuiești să sădești culturi de zmeur, culturi de fragi sau să plantezi mure, ți-am pregătit un ghid de creștere și întreținere a afinelor astfel încât să poți diversa sortimentele de fructe de pădure.

Plantație de afin: recomandări pentru sădirea și dezvoltarea acesteia  

Particularitățile de plantare a afinelui

Perioada indicată pentru sădirea afinelui sunt lunile octombrie – noiembrie, dar se poate planta și la începutul primăverii, după ce a trecut pericolul de îngheț. Înainte de plantarea propriu-zisă, este recomandat să înmoi răsadurile în apă, timp de maxim 10-15 minute, după care să desfaci cu atenție rădăcinile răsucite. În caz contrar, arbuștii se vor usca în primii ani.

Întrucât afinele cresc sub formă de arbuști, primul pas constă în realizarea unor gropi suficient de adânci (50 x 50 x 30 cm), urmat de adăugarea unui amestec de turbă și nisip.

Plantare afin

Ulterior, se plantează arbuștii de afine, având grijă să acoperi cu pământ doar primii 10 cm din tulpină. La final, trebuie să astupi foarte bine groapa cu pământ, să îl tasezi în jurul afinelui și să îl uzi.

Totodată, trebuie să ai grijă ca distanța între rânduri să fie de aproximativ 3 metri, iar între arbuștii sădiți pe același rând să fie de aproximativ 1 metru.

Solul adecvat pentru arbuștii de afin

Culturile de afin se dezvoltă cel mai bine în soluri acide, bogate în humus. De asemenea, solul trebuie să fie bine drenat, deoarece afinele sunt sensibile la perioadele de secetă, dar, în același timp, le dăunează și excesul de apă.

Condițiile climatice favorabile unei plantații de afin

Plantația de afin creștin și se dezvoltă armonios dacă temperatura medie anuală este între 7 și 8,5 grade Celsius și de aproximativ 15 – 17 grade Celsius atunci când arbustul se află în perioada de vegetație.

În timpul perioadei de repaus, temperatura la care rezistă plantația de afin este de aproximativ -25 de grade Celsius.   

Conditii crestere afine                       

Intensitatea luminii

Plantațiilor de afin trebuie să fie sădite în locuri în care primesc lumină solară directă. Se adaptează și în zone semiumbrite, însă cele mai bune roade sunt obținute dacă arbuștii beneficiază de lumină din abundență.

Cantitățile necesare de apă

Plantațiile de afin au nevoie de o cantitate de precipitații de minim 800 mm/an. În zonele în care precipitațiile sunt mai rare, trebuie să asiguri tu irigarea solului.

Recomandarea noastră este să irigi pământul astfel: în etapa de creștere a lăstarilor, în faza de  dezvoltare a fructelor, cu 3 săptămâni înainte de strângerea recoltei și la o săptămână după ce le-ai recoltat, folosind o cantitate de apă de aproximativ 400 – 500 metri cubi/ha.

Reguli de întreținere a plantațiilor de afin

Reguli de ingrijire afine

Arbuștii de afin dezvoltă noi tulpini în fiecare an, fapt ce aglomerează planta și favorizează apariția dăunătorilor și a bolilor. Prin urmare, este nevoie de tăieri constante pentru asigurarea unei recolte bogate. De regulă, trebuie îndepărtate ramurile care sunt afectate de îngheț sau care stau aplecate, tulpinile bătrâne ori cele care se intersectează.

Important este să păstrezi ramurile sănătoase și pe cele care sunt foarte bine poziționate pe arbust.

Perioada optimă de recoltare

Recoltare afine

Afinele se pot recolta de la sfârșitul lunii iulie și până la început de octombrie, la un interval de 5-7 zile. Indicat este să aduni fructele dimineața sau seara, după ce apune soarele.

Acum că știi toate informațiile despre o plantație de afin, este timpul să achiziționezi soiurile favorite, afin Denise Blue, afin North Country sau afin Bluejay, și să te bucuri de gustul inconfudabil al acestora.

Mult spor la grădinărit!

Publicat de: 10 mai 2019
Vizualizări: 11066
(Voturi: 1605, Evaluare: 4.7)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    Te-ar mai putea interesa
    Cele mai populare
    • Preț descrescător
    • Preț crescător
    • Cele mai populare
    • Cele mai noi
    • Nume
    Toate categoriile
    • Toate categoriile
    • Arbuști ornamentali
    • Grădină și sănătate
    • Plante ornamentale
    Promoţie!
    Afin siberian (Boabă de miere) Duet imagine 1
    0 Comentarii
    Afin siberian (Boabă de miere) Duet
    Cantitate într-un pachet: 1 buc
    18.90 lei 29.90 lei

    Cel mai mic preț în 30 de zile:* 29.90 lei

    Adaugă în coș
    mc visa paypal fancurier