Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Cum se plantează și îngrijește porumbul în grădină

Când ai o grădină la îndemână nici nu mai știi ce să faci pentru a fructifica fiecare colțișor de spațiu. Vrei legume proaspete, fructe savuroase și un loc de relaxare, viu colorat de flori înmiresmate.

Dacă ai rămas fără idei și nu știi ce să mai plantezi în grădina ta, astăzi o să-ți vorbesc despre porumb. Mai exact, despre cum să plantezi și să îngrijești porumbul în grădina ta. Pentru că, indiferent de spațiul pe care îl ai la îndemână, ești un grădinar care pune pasiune în tot ceea ce face.

Alături de alte plante pe care le cultivi, porumbul va schimba aspectul grădinii. Frunzele sale lungi și mari, precum și tulpina luxuriantă se vor asorta de minune cu florile pe care le-ai plantat, dar și cu grădina de legume și zarzavaturi.

Și nu trebuie să îți faci prea multe griji. Porumbul este o plantă rezistentă, care se simte bine în condițiile de sol, umiditate și temperatură de la noi. Îl poți cultiva atât la câmpie, cât și la munte și poți alege între soiuri de porumb dulce, pentru fiert, sau porumb furajer.

După cum o să vezi, plantarea și întreținerea sunt activități ușoare, chiar dacă nu ești cel mai experimentat grădinar. Dar, să vedem despre ce este vorba mai exact.

Citește și despre plantarea mărarului în grădină.

Cultura de porumb în grădina din spatele casei

Perioada de plantare

După cum ți-am spus, porumbul este o plantă rezistentă care nu va suferi nici atunci când verile sunt răcoroase, dar nici toride. Face față secetei și se descurcă bine și atunci când plouă din abundență.

Cu toate acestea, are nevoie de un bun început pentru o dezvoltare cât mai prielnică. Așadar, semințele de porumb se plantează primăvara, după ce temperaturile încep să crească simțitor.


Ce înseamnă acest lucru?

Pe scurt, temperatura solului nu trebuie să mai scadă sub 8 grade Celsius. Asta înseamnă că vei putea planta porumbul în siguranță începând cu lunile aprilie, sau chiar mai, dacă vorbim de zone de deal și de munte. La câmpie o poți face ceva mai devreme.

Pregătirea solului

Solul trebuie să fie săpat la o adâncime de cel puțin 20 de centimetri. Se înlătură orice urmă de vegetație, fie ea uscată și, mai apoi, se mărunțește solul de la suprafață. Pe scurt, ai nevoie de un sol bine afânat, care să permită un bun drenaj al apei și care să nu împiedice dezvoltarea semințelor proaspăt plantate.

Solul trebuie să fie bogat în humus și nutrienți. Poți aplica gunoi de grajd înainte de a săpa și afâna solul – această operațiune se poate face încă din toamnă.

Mai mult, porumbul se va dezvolta rapid dacă solul este irigat eficient. În primele etape ale creșterii, planta va avea nevoie de apă din belșug. Așadar, plantarea după ploi este cea recomandată. Desigur, imediat după plantare solul se irigă în mod eficient – fără ca apa să băltească, ea trebuie să fie bine drenată pentru a nu afecta planta.

Învață când și cum se plantează dovleacul în grădină.

Plantarea semințelor

Alege semințele potrivite pentru cultura pe care vrei să o obții. Ai la îndemână o mulțime de opțiuni – există și hibrizi cu perioadă de vegetație mai scurtă, dacă alegi plantarea târzie a semințelor.

Plantează materialul de semănat în rânduri, la o adâncime de 5 centimetri. Păstrează o distanță de cel puțin 10 centimetri între două semințe alăturate și de 25 de centimetri între rânduri. Fiecare tulpină are nevoie de lumină și căldură, așadar asigură-te că plantele nu vor fi înghesuite. Dacă le plantezi prea des, le poți rări ulterior.

Acoperă semințele cu pământ afânat, fără a-l tasa. Ai grijă să înlături orice urmă de buruiană care poate afecta dezvoltarea semințelor.

Îngrijirea plantei

După plantare, porumbul se va dezvolta destul de rapid. Vei vedea primele semne ale plantei după o săptămână, două, în funcție de condițiile de temperatură de la exterior.

Lucrările de îngrijire pentru porumb presupun o atenție crescută pentru buruienile ce pot crește necontrolat. Îți recomand să cureți solul frecvent și să îl sapi ușor fără a afecta rădăcina plantei de porumb.

În rest, cultura ta ar trebui să fie în siguranță. Este rezistentă la dăunători și boli și se descurcă bine chiar și pe timp de secetă. Desigur, poți iriga plantele ocazional, în special atunci când ploile lipsesc pentru perioade îndelungate de timp.

Concluzii

După cum vezi, porumbul este o plantă rezistentă care va crește fără prea mari probleme în grădina ta. Acum că știi cum să pregătești solul și cum să plantezi porumbul, nu îți rămâne decât să te apuci de treabă.

Desigur, dacă ai întrebări poți oricând să ne contactezi. În plus, în pagina de blog găsești și alte sfaturi utile pentru grădinari începători, precum și ghiduri și recomandări pentru specialiști.

Comandă răsadurile și semințele de care ai nevoie din catalogul Grădina Max și te bucuri de prețuri avantajoase și de livrare rapidă, din stoc.

Noi îți dorim spor la treabă și o recoltă cât mai bogată pentru tine și familia ta.

 

Publicat de: 22 mai 2020
Vizualizări: 25180
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier