O legumă delicioasă, ușor de combinat în diferite mâncăruri, castravetele poate fi consumat atât în stare crudă, cât și în diferite preparate. Cu un aport mare de vitamine și minerale și un conținut ridicat de apă, castraveții sunt legumele perfecte pentru cei care țin diete și nu numai.
Probabil și ție îți plac aceste legume și ai aflat cum să îți menții organismul sănătos cu ajutorul castraveților. Îți dorești nu una, ci două recolte sănătoase, direct de la tine din grădină, așa că ai semănat deja al doilea rând de semințe de castraveți în răsadniță.
Ei bine, dacă a doua cultură de castraveți a început să se dezvolte și îți faci griji că nu o să meargă totul conform planului, atunci haide să discutăm despre cum poți îngriji aceste legume în lunile iulie și august pentru a rodi la timp. Astfel, te vei putea bucura de o recoltă târzie, însă la fel de delicioasă ca prima.
Uite cum obții o recoltă bogată de castraveți.
Îngrijirea castraveților în lunile iulie și august
Ca orice altă legumă, castraveții au nevoie de îngrijire adaptată, iar în lunile de vară, când condițiile climatice pot fi destul de capricioase, au nevoie de o îngrijire mult mai atentă. Uite la ce aspecte trebuie să fii atent pentru a avea o cultură sănătoasă și viguroasă.
Adaptează procesul de irigare
Lunile lungi și caniculare de vară pot afecta cu ușurință culturile de castraveți. Dacă aceștia nu beneficiază cantitatea de apă corespunzătoare, riști să nu ai rezultatele pe care le aștepți. Așa că adaptează procesul de irigare pentru cultura de castraveți pentru a fi sigur că aceștia vor rodi la timp. Mai ales dacă vorbim de o cultură în câmp deschis.
Un alt aspect pe care trebuie să-l iei în calcul este să irigi castraveții dimineața devreme, înainte de răsărit sau seara, cu puțin timp înainte de apus. Dacă-i irigi în mijlocul zilei, atunci când soarele este puternic, favorizezi condițiile apariției manei.
Fii atent și la temperatura apei pe care o folosești la irigare în timpul acestor luni de vară. Apa rece poate afecta iremediabil rădăcina plantelor. Acest lucru se întâmplă din cauza diferenței mari de temperatură, solul având o temperatură ridicată.
Protejează cultura de castraveți de boli și dăunători
Mana este una dintre cele mai răspândite boli care atacă plantele și, din păcate, afectează și castraveții, indiferent că vorbim de prima cultură sau de o cultură târzie. Pentru a împiedica apariția manei, poți aplica îngrășăminte speciale care previn această boală.
Dacă observi semne ale apariției manei pe frunzele plantei, urmează acești pași:
- stopează irigarea plantei timp de câteva zile;
- utilizează o soluție fungică cu o temperatură ridicată (cel puțin 20 grade);
- utilizează soluții fitosanitare pe bază de cupru.
În afară de clasica mană, cultura de castraveți mai poate fi afectată și de bacterioză.
Bacterioza apare atunci când umiditatea aerului este foarte ridicată sau când solul este suprasaturat cu nitriți. Poți să-ți dai seama ușor dacă plantele au bacterioză din cauza frunzelor care se îngălbenesc. Pentru a preveni bacterioza, evită irigarea cu aspersorul. În cazul în care observi semne ale bolii, folosește tratamente cu fungicide.
Dăunătorii principali ai castraveților sunt:
- viermii sârmă – apar în solurile umede și atacă sistemul radicular al castraveților; pentru a-i elimina, folosește insecticide specifice;
- afidele – acești dăunători migrează de la o specie la alta și pot afecta o întreagă recoltă – le poți elimina cu ajutorul soluțiilor pe bază de alcool sau cu ajutorul insecticidelor recomandate de specialiști;
- păianjenul roșu – atacul acestuia oprește dezvoltarea plantei cu totul – poate fi eliminat cu ajutorul tratamentelor acaricide.
Elimină buruienile
Pe lângă adaptarea procesului de irigare și protejarea de boli și dăunători, îngrijirea castraveților în lunile iulie și august presupune și eliminarea buruienilor. Poți face această activitate clasic, prin smulgere ori folosind substanțe chimice. Noi îți recomandăm să fii atent la acest aspect și să începi să le înlături din timp.
În plus, este indicat să plivești buruienile înainte de a înflori, pentru ca semințele să nu se răspândească.
Ai aplicat sfaturile noastre? Atunci, cu siguranță îngrijirea castraveților în lunile iulie și august va fi floare la ureche pentru tine.
Nu uita să vizitezi blogul GrădinaMax secțiunea Legumicultură pentru mai multe recomandări în ceea ce privește grădinăritul. Spor la treabă!