Cine nu își dorește culturi bogate de cireșe? Pentru asta, e nevoie de o îngrijire a cireșului temeinică, în care să ai în vedere toate aspectele esențiale pentru buna lui dezvoltare.
Lucrările de întreținere pe care le necesită acest pom fructifer se extind de la îngrijirea solului în care este plantat arborele, până la irigarea corectă sau chiar metodele de înmulțire.
În cele ce urmează ți-am pregătit sfaturi practice pentru a-i asigura cireșului tău toate condițiile de care are nevoie pentru o dezvoltare armonioasă.
Condițiile de mediu ideale pentru îngrijirea cireșului
În cazul în care plantarea cireșului s-a făcut fără prea multă rigoare, atunci trebuie să ai în vedere că există câteva nevoie pe care arborele le are față de mediul în care este sădit.
Amintește-ți că iubește lumina. Un nivel ridicat de luminozitate înseamnă ramuri viguroase, care cresc corespunzător și în rod uniform, de dimensiuni mari. Așa că, în cazul în care alți pomi blochează accesul luminii la cireșul tău, încearcă să îi tunzi în așa fel încât lumina să aibă acces la toate ramurile arborilor.
- Și la condițiile climatice trebuie să fii grijuliu. Cireșul este foarte sensibil la curenții reci de aer. Așa că poți monta în grădina ta plase care să îi protejeze împotriva vântului puternic.
În privința solului, trebuie să reții 3 aspecte esențiale:
- plantează iarbă în pământul din jurul cireșului;
- aerează solul manual sau mecanic;
- aplică erbicide pentru combaterea buruienilor.
Dar, cel mai important rol în întreținerea cireșilor îl are irigarea. Având în vedere faptul că nu îi plan perioadele de secetă, trebuie să îi administrezi cantități suficiente de apă pe toată durata verii. Cu toate acestea, ai grijă să nu îl uzi în exces, pentru că nici apa prea multă nu îi face bine.
Cum se aplică tăierile la cireș
În funcție de nevoile pomului tău, poți aplica:
- tăieri de formare – de obicei în primii ani de la plantare;
- tăieri de rărire – se folosesc în principal la cireșii adulți.
Primul tip de tăieri are ca scop stimularea creșterii noilor lăstari. Bineînțeles că, după cum îi spune și numele ea este utilă și pentru a defini forma coroanei pentru cireșul tău. Pe de altă parte, al doilea tip se utilizează atunci când cireșul intră pe rod, pentru a spori productivitatea.
Tunderea se poate face în orice perioadă a anului, cu excepția iernii, când gerul sau temperaturile scăzute pot afecta ramurile cireșului. Asta înseamnă că poți aplica tăieri atât în perioada de repaus vegetativ – toamna sau începutul primăverii – cât și în verde.
În principiu, sunt câțiva pași de urmat atunci când tai cireșii:
- scurtează lăstarii noi care depășesc 25 de centimetri;
- fructificarea optimă are loc atunci când tai jumătate din lungimea creșterii unei ramuri în decursul unui an;
- ramurile atacate de dăunători, bolnave sau uscate trebuie îndepărtate;
- elimină crengile care au o tendință de creștere spre interiorul coroanei, pentru a permite luminii să intre printre ramurile cireșului.
Ține minte să repeți aceste acțiuni de tăiere anual pentru dezvoltarea pomului fructifer.
Îngrijirea cireșului: ce rol are înmulțirea
Atunci când observi că cireșul tău are mulți lăstari viguroși, poți încerca operațiunea de altoire, pe durata primăverii. Vara, poți apela chiar și la portaltoi. Aceștia sunt de două tipuri:
- generativi;
- vegetativi.
Indiferent de ce alegi, ai grijă ca ei să fie sănătoși, din pepiniere acreditate, pentru a preveni apariția bolilor sau a dăunătorilor.
Desigur că dacă îți dorești mai muți pomi fructiferi care produc rod delicios, ai posibilitatea să cumperi puieți de cireș. Realizează plantarea corect și te bucuri de o livadă plină de fructe gustoase.
După recoltare, poți încerca o rețetă de compot de cireșe pe care să îl savurezi alături de cei dragi. Noi îți dorim spor la grădinărit în fiecare sezon!