Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Îngrijirea pomilor fructiferi la final de iarnă

Sfârșitul iernii ne găsește mai pregătiți ca niciodată de curățenia de primăvară din grădină. Și, fie că suntem grădinari amatori, sau ceva mai experimentați, de abia așteptăm să ieșim afară, în grădină, pentru a ne amenaja locul în care ne simțim cel mai bine.

Și cum primăvara vorbim în primul rând despre activități premergătoare grădinăritului propriu-zis, printre primele lucruri pe care trebuie să le facem este îngrijirea pomilor fructiferi.

Pentru a avea recolte bogate și pomi care se dezvoltă în armonie cu grădina ta, la sfârșit de iarnă trebuie să le acorzi o atenție ceva mai specială. Nu-ți face griji, în acest articol o să-ți spun totul despre îngrijirea eficientă a pomilor fructiferi primăvara.

Învață cum poți să înființezi o livadă de pomi fructiferi.

Scurt ghid despre îngrijirea pomilor fructiferi la final de iarnă

Săparea și fertilizarea

Primăvara, primul lucru pe care este necesar să îl faci în grădină se numește curățenie generală. Așadar, înlătură orice urmă de vegetație rămasă după topirea zăpezii. Mătură, greblează și curăță grădina pentru a te asigura că totul este pregătit pentru înverzire și înmugurire.

În ceea ce privește pomii fructiferi, după ce ai înlăturat urmele de vegetație, este timpul să sapi pământul din jurul rădăcinii.

Acest pământ trebuie să fie afânat și lipsit de plante care ar putea consuma din substanțele nutritive necesare pomului fructifer. Așadar, sapă pământul și mai apoi curăță-l în profunzime.

Dacă ai avut parte de o iarnă secetoasă, îți recomand să uzi solul, însă fără a face excese – apa nu trebuie să băltească în jurul rădăcinii.

Apoi, este timpul să fertilizezi solul în care crește pomul tău fructifer. Aplică gunoi de grajd, sau compost organic – află cum poți face compost organic nutritiv la tine în gospodărie.

Mai mult, descoperă ce răsaduri poți planta primăvara în grădina ta.

Tăierile de primăvară

După ce ai curățat și săpat solul este cazul să cosmetizezi coroana pomului. Tăierile de primăvară au atât rol estetic cât și benefic, dacă ne referim la viitoarea cultură.

Începe tăierile la pomii fructiferi doar atunci când pericolul înghețului a trecut. În această perioadă pomii se află în stare vegetativă, ceea ce înseamnă că înlăturarea ramurilor uscate, sau neproductive nu va afecta dezvoltarea ulterioară.

Atunci când aplici tăierile la pomii fructiferi ai grijă să păstrezi forma coroanei. Aceasta trebuie să fie aerisită pentru a permite formarea fructelor – o coroană aerisită înseamnă mai multă lumină și, implicit, o cultură mai bogată.

Mai mult decât atât, înlătură atât ramurile uscate, cât și crengile care cresc necontrolat și care arată urât. După cum ți-am spus, dezvoltarea ulterioară a pomului nu va fi influențată în mod negativ de aceste tăieri.

Citește și alte sfaturi utile despre pregătirea grădinii înainte de venirea primăverii.

Cosmetizarea și pre-stropirea pomilor

Ultimul pas pe care trebuie să îl faci în ceea ce privește activitățile de îngrijire a pomilor fructiferi primăvara se referă la înlăturarea dăunătorilor.

Așadar, este vorba despre pre-stropirea pomilor. Această operațiune are rolul de a curăța tulpina și coroana de posibili dăunători, sau boli de sezon. Desigur, achiziționează substanțele chimice potrivite doar din magazinele de specialitate și urmează recomandările primite.

Nu uita nici de cosmetizarea pomilor cu var. Stropește tulpina de jos până la apariția primelor crengi, atât pentru a oferi un aspect plăcut vizual, dar și pentru a înlătura furnicile sau gândacii care obișnuiesc să se plimbe prin pomul tău.

Concluzii

După cum vezi, imediat după trecerea temperaturilor negative trebuie să îți faci simțită prezența în grădină. Ai de făcut curățenie generală. În plus, pomii tăi fructiferi au nevoie de atenție pentru a se dezvolta eficient și pentru a produce fructe sănătoase și viguroase.

Sfaturi similare de grădinărit găsești în blogul nostru, la secțiunea livada de fructe. În plus, în catalogul online GrădinaMax găsești toate produsele de care ai nevoie pentru amenajarea grădinii sau livezii tale.

Pentru alte detalii suntem oricând la dispoziția ta – ne găsești ușor și rapid prin intermediul datelor noastre de contact.

 

Publicat de: 14 feb 2020
Vizualizări: 5776
(Voturi: 1, Evaluare: 5.0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    Te-ar mai putea interesa
    Cele mai populare
    • Preț descrescător
    • Preț crescător
    • Cele mai populare
    • Cele mai noi
    • Nume
    Toate categoriile
    • Toate categoriile
    • Arbuști ornamentali
    • Noutăţi 2024
    • Plante ornamentale
    • Pomi fructiferi
    Promoţie!
    Nuc Chandler imagine 1
    2 Comentarii
    Nuc Chandler
    Cantitate într-un pachet: 1 buc
    229.00 lei 329.00 lei

    Cel mai mic preț în 30 de zile:* 329.00 lei

    Adaugă în coș
    mc visa paypal fancurier