Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Cum să scapi de musca albă: cele mai eficiente metode de combatere

Deseori, poți observa pe frunzele plantelor din grădină sau din seră multe musculițe albe. Chiar dacă sunt mici ca dimensiuni, nu sunt de neglijat. Pentru că insectele atacă răsadurile și le distrug în timp. 

Așadar, este important să-ți îngrijești plantele și să te asiguri că nu sunt deteriorate de diverși dăunători. Iar pentru a te putea bucura de roade bogate trebuie să le aperi de musculița albă de seră.

În articolul de astăzi îți vom arăta ce este musca albă și ce metode de combatere să folosești pentru a-ți feri lăstarii de ea.


Ce este musca alba de seră și de ce apare

Musculița albă este un dăunător comun al plantelor, de dimensiuni mici. Și în ciuda aparențelor, musca afectează în mod considerabil culturile din sere și grădini. Pe lângă faptul că se hrănește cu nutrienții plantei, insecta transmite diferite boli prin infectarea roadelor.

Odată așezată pe frunzele plantei, musca albă depune ouă care eclozează după un scurt timp. Iar ulterior, musculițele dezvoltate parazitează lăstarul, provocând uscarea lui. Cum se întâmplă acest lucru?

Ei bine, muștele albe secretă pe suprafața frunzei glucide care facilitează apariția și dezvoltarea fumaginei. Practic, vorbim despre înnegrirea plantei și uscarea ei. Așadar, fumagina este o boală care împiedică schimbul de gaze ale plantei și blochează lumina. Cu alte cuvinte, lăstarii nu mai pot respira, iar fotosinteza nu poate avea loc.

Dar care sunt motivele pentru care musculița albă apare și depune ouă pe frunzele răsadurilor? Practic, musculițele albe se așează pe plante pentru a se putea hrăni, indiferent de tipul despre care vorbim:

Semnele unei culturi afectate de musca albă de seră

Poți recunoaște musca albă foarte ușor datorită dimensiunilor și a culorii. Așadar, o insectă are, în medie, între 1,3 și 2,5 mm. Ele sunt ușor de diferențiat și pentru faptul că se așează adesea pe dosul frunzei.

Dacă nu obișnuiești să verifici plantele de dăunători sau boli, muștele albe trec neobservate și distrug planta complet. Totuși, există câteva semne pe care le-ai putea sesiza:

  • frunzele plantei sunt acoperite de fumagină;

  • planta începe să se usuce și să își piardă din vitalitate;

  • fructele sunt slab dezvoltate sau chiar uscate;

  • frunzele se îngălbenesc;

  • dosul frunzei are un aspect lucios și lipicios.

Deși este un parazit omnivor, musca albă are preferințe în ceea ce privește alimentația. Iată care sunt plantele pe care trebuie să le observi îndeaproape și să le protejezi în mod special:

Pentru că musculița albă este printre cei mai comuni dăunători ai legumelor, îți recomandăm să acorzi atenție culturilor tale și să le protejezi permanent.


Cel mai bun tratament pentru musca albă: metode de combatere

Maeștrii grădinari spun că este mai bine să previi apariția dăunătorilor decât să tratezi planta. Așadar, dacă vrei să te asiguri că îți ferești răsadurile de musculița albă, uite ce poți face:

  1. Păstrează distanță între răsaduri pentru ca infestarea să nu se extindă atât de ușor;

  2. Tunde periodic ramurile sau tulpinile plantelor pentru ca lăstarul să nu fie încărcat;

  3. Asigură-te că înainte de plantarea unui răsad verific solul, întrucât muștele albe se pot găsi acolo;

  4. Aruncă în locuri speciale părțile îndepărtate ale plantei, pentru ca musca să nu se răspândească;

  5. Ventilează regulat sera.

Și pentru că de multe ori, natura face singură toată treaba, poți apela la ajutorul inamicului natural al muștei albe: buburuza. Nici nu trebuie să îți faci griji deoarece buburuzele nu afectează deloc plantele.

Alte metode de prevenire ale infestării cu musculița albă includ:

  1. Montarea capcanelor pentru muște;

  2. Aplicarea unor substanțe bio sau produse care țin la distanță dăunătorii: usturoi, săpun, apă cu coajă de lămâie sau bere.

Totuși, ce faci dacă toate culturile tale sunt atacate de muște albe? Poți apela la insecticide pentru a scăpa de ele, iar dacă plantele sunt afectate în mod considerabil, atunci poți chiar să le îndepărtezi de la sol. Este important să reduci și riscul îmbolnăvirii prin consumul de legume afectate.

În cazul în care alegi să aplici insecticide sau pesticide pentru combaterea bolilor și dăunătorilor, asigură-te că aplici dozajul corect și respecți perioadele de repaus. De cele mai multe ori, găsești indicațiile pe eticheta produselor, însă trebuie să ții cont și de plantele pe care le cultivi.

Unele răsaduri sunt mai sensibile la substanțe chimice, alte sunt mai rezistente. De aceea, îți recomandăm să apelezi cu încredere la specialiștii GrădinaMax pentru îndrumare și ajutor în domeniul grădinăritului.

Până data viitoare, să sădești cu spor și să te bucuri de recolte bogate!

Publicat de: 22 apr 2022
Vizualizări: 21822
(Voturi: 41, Evaluare: 3.9)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier