Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Top 3 metode eficiente de înmulțire a trandafirilor prin butași

Știm cu toții că orice grădină spectaculoasă nu duce lipsă de trandafiri. Dacă deja te-ai atașat de anumite soiuri de trandafiri din grădina ta, vestea bună este că îi poți înmulți ușor, visând la feeria de parfumuri din primăvară.

După cum te aștepți deja, butușirea este una dintre cele mai rapide și simple metode de înmulțire a trandafirilor.

Bineînțeles, există mai multe variante prin care poți înmulți trandafirii prin butași. Nu-ți rămâne decât să o alegi pe cea mai potrivită pentru tine și grădina ta.

Hai să descoperim împreună cele 3 metode de înmulțire a trandafirilor prin butași, recomandate de profesioniști.

#1 Înmulțirea simplă a trandafirilor, folosind ziare

Indiferent de metoda aleasă, primul pas este pregătirea lăstarilor de trandafiri. Cele mai bune momente din an pentru butușire sunt fie vara, fie începutul toamnei. Pentru succes garantat, alege un lăstar care a înflorit în anii anteriori și este sănătos.

Pregătește mai mulți lăstari pentru că există riscul să nu se prindă toți. Ai grijă ca lungimea lăstarilor aleși să fie de aproximativ 20 cm. Îndepărtează frunzele și folosește o foarfecă sterilă pentru a tăia butașul în partea de jos, exact sub mugur. Elimină și părțile uscate sau ofilite.

După pregătirea butașilor, mai ai nevoie de apă, o pungă de plastic și un ziar. Butașii de trandafiri se strâng mănunchi și se înfășoară în foile de ziar. Verifică să nu lași nicio porțiune neacoperită.

Următorul pas este umezirea cu apă a butașilor înfășurați în ziar. Secretul este o cantitate moderată de apă, astfel încât ziarul să nu fie excesiv de umed.

Ulterior, butașii se introduc într-o pungă de plastic. Timp de două săptămâni, depozitează butașii astfel înfășurați într-un loc întunecos, în care temperatura nu depășește 16 °C. Aerisește butașii de două ori pe săptămână și asigură-te că nu au mucegăit.

Peste o lună apar și rădăcinile, acesta fiind semnul mult așteptat pentru plantare. Plantează butașii astfel încât să păstrezi doar un mugure deasupra solului. Din nou, aceștia se acoperă cu o pungă.

Udă constant butașii și evită locurile însorite. În momentul în care plantele încep să se dezvolte, renunță la pungă.

Vezi și cum ai grijă de butașii de trandafir în primul an de la plantare!

#2 Folosește cartofi pentru butușirea trandafirilor

O altă metodă ingenioasă de butușire constă în inserarea lăstarilor în tuberculi de cartofi. Metoda este foarte practică și pentru că tuberculii oferă lăstarilor cantitatea de nutrienți necesară.

Iată cum trebuie să procedezi!

  1. Alege butași anuali, care deja au trecut prin procesul de înflorire.
  2. Elimină măciulia rămasă după ce trandafiriul s-a ofilit.
  3. Ai grijă ca lungimea butașului să varieze între 20 și 23 cm.
  4. Partea de jos a lăstarilor se taie în unghi de 45°, la 2 - 3 mm, raportat la ultimul mugure.
  5. E foarte important să tai lăstarii de trandafiri cu o foarfecă sterilă.
  6. Îndepărtează cu atențeie frunzele.
  7. După ce ai pregătit lăstarii, concentrează-te pe tuberculii de cartofi.
  8. Alege tuberculi cu o textură fermă, fără urme de mucegai.
  9. Folosește o șurubelniță sterilă pentru a realiza un orificiu în cartofi.
  10. Introdu în tubercul partea de lăstar tăiată în unghi de 45°.

Odată respectate toate aceste etape, trebuie să poziționezi corect tuberculul în ghiveci. Începe prin a pune pământ la baza ghiveciului, până aproape de mijlocul vasului. După aceea, așează cartoful în ghiveci și completează cu pământ.

Ai grijă ca tuberculul de cartof să fie acoperit cu un strat de 1 cm de pământ. Tasează bine cu palma pentru a facilita contactul dintre cartof și pământ. Ultimul pas este udarea abundentă.

#3 Înmulțirea butașilor de trandafiri în sticlă de plastic

Ultima noastră sugestie este înmulțirea butașilor de trandafiri, folosind o sticlă de plastic. De asemenea, alege un lăstar care a înflorit cel puțin o dată. Momentul cel mai potrivit este toamna, chiar începutul lui noiembrie, dacă vremea este însorită.

Pornind din partea de jos a lăstarului, elimină primele 3 frunze cu o foarfecă sterilă. Din acest punct, numără alte 3 frunze în sus și taie lăstarul cu atenție, fără să-l strivești.

Se recomandă introducerea lăstarilor în recipente cu apă în care diluezi și un stimulator de creștere, achiziționat din magazinele de profil. Stimulatorul de creștere ajută la dezvoltarea rădăcinilor.

După aceea, udă abundent zona de plantare și pregătește o gaură în care să introduci butașul. Butașul trebuie introdus în pământ până la prima frunză de jos. Tasează pământul cu palma pentru a realiza contactul dintre sol și butaș, dar și pentru a împiedică pătrunderea aerului.

Butașul se încadrează într-o sticlă de plastic tăiată pe jumătate, cu dop. Sticla de plastic ajută la crearea efectului de seră. Pentru a împiedica pătrunderea aerului, dispune în jurul sticlei puțin nisip.

Sperăm că sfaturile noastre despre înmulțirea trandafirilor prin butași îți sunt de ajutor și le vei pune în curând în practică.

Pentru mai multe ponturi despre grădinărit, vino pe blogul GrădinaMax și vezi și alte sfaturi pentru iubitorii de trandafiri.

Să ai spor în toate și-n grădină plante minunate!

Publicat de: 24 sep 2020
Vizualizări: 67534
(Voturi: 5, Evaluare: 4.8)
Lasă un comentariu
Vasile Dorca
04 aug 2022

Pentru mine ca începător articolul a fost util

G
04 aug 2022

Bună ziua,

Ne bucurăm să aflăm acest lucru.

Vă invităm să reveniți cât de curând pe site la secțiunea Blog pentru a lectura articole utile pentru grădină și îngrijirea plantelor.

O zi frumoasă!

Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier