Impactul pe care înghețul îl are asupra solului din grădina de legume, din grădina de flori sau din livada de pomi fructiferi este unul major. Din acest motiv, pentru a depăși perioada iernii, este recomandat să ajuți pământul și culturile agricole să facă față temperaturilor scăzute. Cum poți face acest lucru? Cu ajutorul unor îngrășăminte organice și a unor fertilizanți naturali.
Află, de la experții GrădinaMax, cum utilizarea de îngrășăminte și fertilizanți naturali este cea mai bună alegere pentru a proteja solul de ger și pentru a menține o temperatură optimă pentru culturile tale.
Metode de protejare a solului împotriva înghețului
Au apărut pe piață produse foarte utile pentru gospodari, inclusiv materiale care pot fi utilizate în alcătuirea stratului protector de îngheț pentru plantele, rădăcinile și tulpinile din grădina ta.
În acest sens, uite câteva materiale sigure de folosit pentru a trece și această iarnă cu bine.
Aplicarea foliilor de protecție
O primă variantă de luat în calcul pentru acoperirea solului pe perioada iernii este aplicarea de folii ecologice anti-îngheț. Acestea sunt special concepute pentru plantele de pe câmp, grădină sau seră.
Folia microporoasă are capacitatea de a permite aerului și apei să circule, astfel încât culturile să nu fie afectate. De asemenea, acest tip de material reține căldura în interior.
Ține cont că o poți folosi la protejarea propriu-zisă a plantelor, așadar modul de prindere a acesteia pe araci sau pe alte suporturi este indicat să fie realizat corespunzător. În acest fel nu o va lua vântul, iar riscul desprinderii ei din cauza precipitațiilor este redus considerabil.
Un alt tip de folie este cel din material neporos, adică din plastic. Ca și particularitate, acest tip de folie permite doar trecerea luminii prin ea, nu și a aerului sau a apei, deci riscul apariției condensului este unul ridicat. Pentru a evita acest lucru, în timpul zilei, folia de plastic poate fi îndepărtată din zona plantelor.
Totodată, dacă locuiești într-o zonă cu ierni aspre, ia în calcul varianta de utilizare a ambelor tipuri de folii. Cea din plastic poate ajuta considerabil în cazul nopților grele de iarnă și poate fi aplicată ca strat protector peste folia microporoasă.
Ultima variantă propusă este folia cu bule. Aceasta are aceleași recomandări ca și cea de plastic și face față cu brio și celor mai scăzute temperaturi, datorită stratului de aer intermediar din interiorul bulelor.
Din categoria altor materiale care pot fi utilizate la protejarea plantelor împotriva înghețului, în special pentru grădina de flori, reamintim:
- sticlele de plastic tăiate;
- ghivecele așezate invers;
- borcanele de sticlă;
- cartoane sau ziare;
- utilizarea sacilor de iută.
Atunci când începi activitatea de acoperire a plantelor, respectiv de aplicare a materialelor care să protejeze solul de îngheț, ține cont de faptul că este absolut necesar să utilizezi materiale care să permită circulația aerului și a apei, în locul respectiv.
Protejarea solului de îngheț prin aplicarea de fertilizanți naturali
Mulciul se poate realiza din scoarță de copac, paie, frunze, coceni și alte materiale organice, precum compostul. Uite cum poți obține compost organic.
Dacă ai norocul să locuiești în zone bogate cu copaci sau lângă păduri de fag, atunci realizarea de compost din frunze este la îndemâna ta.
Toamna îți asigură resursa principală - frunzele, iar până la venirea iernii ai timp să pregătești compostul de frunze la care poți adăuga crenguțe - care asigura o bună aerare, sau bucăți de carton și paie - care mențin căldura. Frunzele care se descompun cel mai repede sunt cele căzute din pomii fructiferi.
Stratul protector realizat din fertilizant natural are ca scop și hrănirea solului cu nutrienți. Prin descompunerea compostului sau a mulciului aplicat, substanțele hrănitoare rămân în sol, prevenind astfel eroziunea solului sau înghețul acestuia.
Mulciul nu trebuie confundat cu fertilizantul, însă, pe timpul iernii, acesta poate juca și acest rol, pe lângă cel de protejare a solului împotriva înghețului.
Noi îți dorim să ai parte de o iarnă cât mai blândă și de culturi rezistente în fața schimbărilor de temperatură și a intemperiilor care pot avea loc în lunile de iarnă.
Te așteptăm pe blogul GrădinaMax, secțiunea Sfatul grădinarului, pentru mai multe sfaturi și recomandări. Pe curând!