Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Când și cum se plantează crinul în grădină

Întotdeauna, crinul este o prezență pe care visăm să o avem în propria grădină pentru că ne inspiră eleganță și noblețe. Aceste plante perene din familia liliaceaelor ne poartă pe aripi de vis în ținuturile exotice și îndepărtate din care au descins: Japonia și China.

Renumite pentru culorile vii și parfumurile intense, cele peste o sută de specii de crin se întrec pentru a câștiga supremația grădinii tale.

Dacă deja te-ai lăsat convins, atunci pregătește-te să afli mai multe despre plantarea crinului în grădină. Experții GrădinaMax îți vin în ajutor cu sfaturi utile și secrete importante.

Iată tot ce trebuie să știi despre plantarea corectă a crinului, simbol ale suveranității și iubirii totale!

Perioada de plantare a crinului în grădină

După cum bine știi, crinii fac parte din categoria bulboaselor. Florile cu bulbi se plantează primăvara sau toamna, perioada de plantare fiind determinată de rezistența bulbului la frig.

În funcție de specie, crinii se pot planta atât toamna, cât și primăvara. Perioada ideală de plantare în primăvară este după ce a trecut pericolul ultimului îngheț, mai exact în intervalul aprilie – mai.

Bulbii de crin pot fi plantați și în august – septembrie înainte ca temperaturile scăzute să îți acapareze grădina.

Perioada de plantare a bulbilor de crin mai impune o diferență de care e bine să îți amintești. Dacă alegi să plantezi bulbii la început de tomană atunci aceștia trebuie poziționați în sol la o adâncime care reprezintă de cel puțin trei ori mărimea bulbului.

Dacă optezi pentru lunile de primăvară ca perioadă de plantare, adâncimea poate fi mai redusă.

Pentru mai multe detalii despre plantele bulboase, vezi și articolul nostru despre plantarea bulbilor de primăvară în grădină.

Alegerea unei zonei de plantare luminoasă

Odată stabilită perioada de plantare, este esențial să găsești un loc potrivit în grădină pentru acești prieteni florali cu o alură regală.

Trebuie să ții cont de faptul că înălțimea și forma florilor de crin pot eclipsa celelalte plante din apropiere. De aceea, este preferabil să-i plantezi în grupuri compacte, fără să-i alternezi cu alte specii de plante.

O sugestie de amenajare peisagistică ar fi să plantezi crinii în fața unor arbuști, astfel încât să fie protejați de vânt și intemperii. În plus, după înflorire, efectul estetic al zonei de grădină creată va atrage admirația tuturor musafirilor.

Alege o zonă însorită sau parțial-însorită pentru a le ura bun venit florilor de crin în grădina ta. La fel de important pentru aceste flori este și solul. Ai grijă să dispui de un sol nisipos -lutos, cu un drenaj bun și cu o reacție puțin acidă.

Excepțiile de la această regulă sunt crinul longiflorum și crinul regal care preferă solurile bogate în calciu.

Plantarea și îngrijirea crinului în grădină

Când vine vorba de plantarea crinului în grădină trebuie să știi că ai două variante: plantarea prin semințe sau plantarea în stadiul de bulb.

Plantarea prin seimnțe este destul de costisitoare și este un proces de lungă durată. Întâi trebuie să aștepți să germineze semințele culese de la florile de crin uscate. Semințele obținute trebuie puse la germinat, iar apoi mutate în ghiveci sau în grădină. Acest proces poate dura între trei și șase luni.

Plantarea crinului în stadiul de bulb este varianta cea mai des întâlnită și cea mai ușoară. În plus, această variantă nu-ți testează deloc răbdarea. Ai grijă ca bulbii aleși pentru plantare să aibă o textură fermă și să nu prezinte urme de mucegai.

Distanța de plantare dintre bulbi diferă în funcție înălțimea florii. De exemplul, dacă soiul de crin ales crește aproximativ 100 cm, atunci bulbul trebuie plantat la o distanță de 20 cm și la o adâncime de 15 cm.

Pentru a nu comite erori în ceea ce privește distanța și adâncimea de plantare, urmărește cu atenție instrucțiunile de pe ambalajul bulbilor.

În ciuda aspectului regal, florile de crin nu necesită îngrijiri speciale. În perioadele cu temperaturi ridicate, plantele au nevoie să fie udate regulat. Ai grijă ca pământul de la baza crinilor să fie umed, nu ud pentru că surplusul de apă le dăunează.

Un alt aspect important în îngrijirea crinilor este afânarea solului. Protejează forile de crin de boli și dăunători prin administrarea funcigidelor recomandate de personalul specializat din magazinele de profil.

Se recomandă aplicarea fertilizantului de două ori pe lună în perioada de vegetație. Perioada de vegetație se înscrie în intervalul iunie – august.

Sperăm că sfaturile noastre despre plantarea crinului în grădină îți sunt de ajutor, iar vara te vei bucura de o grădină împânzită de culori și parfumuri regale.

Până data viitoare, fii prezent pe blogul GrădinaMax și găsește-ți inspirația!

Spor la grădinărit și sănătate!

Publicat de: 29 mai 2020
Vizualizări: 19048
(Voturi: 1, Evaluare: 1.0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier