Vrei să ai o livadă care să te bucure mulți ani cu roade bogate și sănătoase? Atunci, pentru ca rezultatul să fie cel așteptat, e recomandat să ai în vedere plantarea unor pomi fructiferi rezistenți la îngheț.
Ești curios care sunt pomii pe care îi poți planta fără să-ți compromiți investiția? Specialiștii GrădinaMax ți-au pregătit sfaturi, recomandări și o listă cu pomi fructiferi pe care trebuie neapărat să-i ai în grădină.
Cei mai rezistenți pomi fructiferi pentru livada ta
Când discutăm despre pomi fructiferi rezistenți, discutăm despre soiuri cu anumite caracteristici. Mai exact, despre soiuri care, după un îngheț care durează o noapte sau două, sunt la fel de viguroși și gata de produs fructe.
Totuși, e recomandat să iei în calcul faptul că, indiferent de cât de rezistente sunt soiurile, contează foarte mult și factorii de mediu din zona în care vrei să începi cultivarea. De exemplu, dacă te-ai gândit să cultivi mere într-o zonă în care precipitațiile sunt mai mici de 500 mm/an, ar fi indicat să te răzgândești. Merii au nevoie de peste 600 mm/an de precipitații.
Așa că, înainte să începi o livadă sau efectiv să plantezi pomi fructiferi, fii atent la factorii de mediu care influențează decisiv creșterea și dezvoltarea acestora.
În România, pomii fructiferi care rezistă destul de bine la îngheț sunt:
· mărul,
· prunul,
· părul,
· vișinul.
Și, când spunem că sunt rezistenți, ne referim că pot trece cu bine și peste temperaturi de -32 de grade Celsius. Bineînțeles, depinde și cât de mult durează aceste temperaturi.
Un pom fructifer rezistent: mărul
Specia de plante din familia Rosaceae, mărul (Marus domestica) este una dintre cele mai răspândite la nivel mondial. Și, se întâmplă ca unul dintre cei mai iubiți pomi fructiferi din țara noastră să fie și unul dintre cei mai rezistenți la îngheț. Aproape toate soiurile de măr rezistă bine la variațiile de temperatură, aducând producții mai mult decât însemnate.
Cultura mărului în România este caracteristică, în mare parte, zonelor deluroase, acesta ocupând nu mai puțin de o treime din suprafața livezilor.
Și nu e de mirare. Mărul este un fruct care poate fi folosit atât la conserve, cum ar fi dulcețuri, compoturi, cât și la sucuri și produse de patiserie, având o valoare alimentară de necontestat.
Limita lui de îngheț este -35 de grade Celsius.
Pom fructifer rezistent la îngheț: prunul
Pe locul doi în topul celor mai rezistenți pomi fructiferi la îngheț avem prunul. În România, livezile de pruni sunt întâlnite mai ales în zonele de câmpie. Vestea bună este că, în comparație cu alți pomi fructiferi, prunii pot fi cultivați pe mai multe tipuri de soluri.
Ca și mărul, prunul are valoarea alimentară mare, fiind folosit în patiserie, pentru realizarea conservelor, cât și pentru obținerea băuturilor alcoolice.
Limita lui de îngheț este -30 de grade Celsius.
Părul, pomul fructifer rezistent la temperaturi scăzute
Un alt pom fructifer care merită menționat în lista noastră este părul. Deși limita lui de îngheț este -28 de grade Celsius, mugurii pot degera la temperaturi de sub -23 de grade Celsius. Tot cu valoare alimentară mare se laudă și părul, fiind iubit pentru gustul dulceag al fructelor sale.
Este indicat să fie plantat în zone cu precipitații cuprinse între 500 – 600 mm/an. Uite și procedura tunderii perilor toamna.
Vișin rezistent la îngheț
Vișinul rodește cam după 2-3 ani după ce îl plantezi, iar vestea cea mai bună este că te poți bucura de fructele lui până la 20 de ani, chiar 25 de ani dacă îl îngrijești corespunzător.
Limita de îngheț a vișinului este de -30 de grade Celsius, ceea ce îl face o alegere destul de bună pentru înființarea unei livezi. Mai ales că te poți bucura mai apoi de dulcețuri, compoturi și deserturi delicioase.
Concluzii despre pomi fructiferi rezistenți la îngheț
Înainte să pornești înființarea unei livezi sau să plantezi pomi fructiferi care să rodească spectaculos în anii ce urmează, asigură-te că ții cont ce anume plantezi. De ce? Pentru că, în cazul unor înghețuri neprevăzute, pierderile nu vor fi foarte mari dacă știi ce să alegi. În plus, mărul, vișinul, prunul sau părul vor fi mereu alegeri bune.
Sperăm ca sfaturile noastre să te ajute. Grădinărește cu spor!