Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Pregătirea livezii pentru iarnă: Ce lucrări de întreținere trebuie să faci toamna

Odată cu scăderea temperaturilor, activitățile de grădinărit încep să se rărească și ele. Însă până la vacanța de iarnă, atunci când te retragi la căldură și te bucuri de spiritul Sărbătorilor, mai ai de făcut câteva lucrări de toamnă în livadă.

Pomii tăi fructiferi trebuie să fie și ei pregătiți pentru sezonul geros, astfel încât să te bucuri de o livadă roditoare și la anul. De aceea, ți-am pregătit un ghid cu cele mai importante activități din livadă în această perioadă.

Lucrări de toamnă în livadă: Sfaturi pentru protejarea pomilor fructiferi pe timpul iernii

1. Culege roadele livezii

Toamna este timpul să te bucuri de rezultatele muncii tale. De la struguri, mere, pere până la nuci și prune, ai grijă să culegi toate fructele. Evită să lași fructele coapte în pom, deoarece ele vor consuma substanțele nutritive de care pomul are nevoie pentru a rezista pe timpul iernii.

Lucrari de toamna in livada - Roade culese

Tot acum este și vremea pentru a face cel mai bun magiun de prune fără zahăr.

2. Curăță foarte bine livada de pomi fructiferi

Pe măsură ce culegi roadele livezii, este bine să strângi și fructele căzute. Lăsate așa, ele ar putea fi afectate de diverse boli sau dăunători, fapt ce ar duce la contaminarea solului. În consecință, vei avea mult mai mult de muncă în anul următor, deoarece va trebui să combați eventualele boli.

Curatare livada pomi fructiferi

De asemenea, este indicat să aduni și frunzele sau crengile uscate ori rupte, întrucât dăunătorii se dezvoltă în astfel de condiții. Nu uita să îndepărtezi și resturile vegetale pentru a menține sănătatea solului.

În cazul în care observi resturi vegetale sănătoase, păstrează-le pentru a le transforma în compost. Resturile vegetale pe care nu le poți folosi la pregătirea compostului trebuie arse sau îngropate.

Află și cum poți obține compost organic în gospodărie.

3. Stropește pomii fructiferi

Aplicarea tratamentelor fitosanitare înainte de venirea iernii este esențială pentru protejarea pomilor fructiferi. Prin urmare, este important să stropești pomii cu o soluție de fungicide pe bază de cupru, care are rolul de a proteja pomii împotriva unor boli ca rapănul, făinarea sau putregaiul.

4. Efectuează lucrări de tăiere

Lucrari de toamna in livada - Taiere pomi fructiferi

În această perioadă, este esențial să elimini ramurile bolnave sau cele care s-au uscat. Astfel, favorizezi dezvoltarea roadelor din belșug anul următor.

Este de asemenea important să tai și ramurile care s-au intercalat pentru a ajuta la formarea coroanei pomilor fructiferi.

Nu în ultimul rând, trebuie să aplici și tăieri de rodire. Aceste lucrări se realizează în perioada repausului vegetal, în zilele mai călduroase, după ce frunzele au căzut.

După realizarea lucrărilor de tăiere, acoperă zonele pe care le-ai tăiat cu vopsea pe bază de ulei vegetal sau mastic, deoarece ajută la refacerea acelor zone.

5. Elimină pomii uscați sau bolnavi

Plantare puieti toamna

În luna octombrie este momentul prielnic pentru a îndepărta pomii care s-au uscat sau pe cei bolnavi și să plantezi alți puieți în locul lor.

Pentru a afla mai multe detalii despre plantarea pomilor fructiferi, îți recomandăm să citești articolul nostru despre cele 9 reguli esențiale pentru livezi roditoare.

6. Protejează tulpinile împotriva înghețului

Pentru a te asigura că pomii fructiferi rezistă temperaturilor scăzute din timpul iernii, te sfătuim să aplici un strat subțire de var pe tulpină, de trestie sau de resturi vegetale. Poți opta și pentru învelirea tulpinilor cu pânză de sac.

Aceste metode sunt eficiente atât împotriva înghețului, cât și împotriva rozătoarelor care obișnuiesc să atace coaja pomilor fructiferi.

Recomandare bonus: Cum te poți bucura de fructele toamnei și pe timpul iernii

Depozitare fructe pe timpul iernii

Roadele culese toamna pot fi conservate cu ușurință și peste iarnă. Indicat este să păstrezi doar acele fructe care nu sunt stricate și să le depozitezi într-o încăpere întunecată, foarte bine aerisită și în care temperatura medie este între 10 și 12 grade Celsius.

Totodată, fructele trebuie așezate pe hârtie sau ziare, iar în cazul merelor, perelor și gutuilor, cel mai bine este să le așezi la o distanță de câțiva milimetri.

Sperăm că toate recomandările noastre privind lucrările de toamnă în livadă te vor ajuta să obții multe roade și la anul. Pentru orice întrebări sau nelămuriri legate de grădinărit, contactează echipa Grădina Max, iar specialiștii noștri te vor ajuta cu toate informațiile de care ai nevoie.

Publicat de: 02 oct 2020
Vizualizări: 9697
(Voturi: 4, Evaluare: 3.3)
Lasă un comentariu
CHEREGI NICUSOR
01 oct 2021

Interesant si bine de stiut

G
04 oct 2021

Bună ziua,


Ne bucurăm să auzim faptul că informațiile menționate pe site-ul nostru sunt utile pentru dumneavoastră.


O zi frumoasă!

Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    Te-ar mai putea interesa
    Cele mai populare
    • Preț descrescător
    • Preț crescător
    • Cele mai populare
    • Cele mai noi
    • Nume
    Toate categoriile
    • Toate categoriile
    • Arbuști ornamentali
    • Lider în vânzări
    • Noutăţi 2024
    • Plante ornamentale
    • Pomi fructiferi
    Promoţie!
    Nuc Chandler imagine 1
    2 Comentarii
    Nuc Chandler
    Cantitate într-un pachet: 1 buc
    229.00 lei 329.00 lei

    Cel mai mic preț în 30 de zile:* 329.00 lei

    Adaugă în coș
    mc visa paypal fancurier