Gustul savuros și multiplele rețete din bucătărie în care le utilizăm fac din tomate una dintre cele mai consumate legume. Deși roșiile pot fi cumpărate din diferite locuri, piață, supermarket sau aprozar, cei mai mulți dintre noi preferăm să le cultivăm în propria grădină.
Perioada în care plantele de roșii au cea mai mare nevoie de atenție este reprezentată de momentul de apogeu al verii, respectiv sfârșitul lunii iulie - începutul lunii august. În aceste zile caniculare, culturile de roșii sunt afectate, în special, de apariția manei.
Așadar, hai să aflăm împreună care sunt cele mai importante lucrări de îngrijire în luna august pentru prevenirea apariției manei la roșii.
Sfaturi utile pentru îngrijirea contra manei la roșii
Mana reprezintă una dintre cele mai răspândite boli ale plantelor de roșii. Se numără printre cele mai periculoase deoarece atacă frunzele, tulpina și fructele tomatelor.
În cele ce urmează, vezi și tu care sunt sfaturile esențiale oferite de specialiștii GrădinaMax despre cauzele, simptomele, metodele de prevenire și combatere a manei la culturile de roșii din grădină. Ține cont de ele și ai parte de recolte sănătoase și îmbelșugate!
Factori ce favorizează apariția manei la tomate
Cauza principală a instalării manei la plantele de roșii este reprezentată de ciuperca Phytophthora infestans. Inițial, aceasta apare pe pelicula inferioară a frunzelor și se răspândește, ulterior, spre celelalte organe ale tomatelor. Boala se manifestă prin dezvoltarea conidioforilor și conidiilor ciupercii.
De altfel, factorii de mediu ce determină apariția manei sunt temperaturile cuprinse între 15-20 grade Celsius și procentul ridicat de umiditate, de până la 80%. Astfel, agentul patogen se răspândește rapid în perioada de vegetație din luna august.
În câmp deschis, solul în care au fost cultivați cartofi reprezintă un motiv ce favorizează răspândirea manei deoarece tuberculii rămași în pământ infectează și plantele de tomate. Mai mult, un alt factor ce provoacă dezvoltarea este reprezentat de prezența picăturilor de apă pe frunzele de roșii.
Manifestarea manei la culturile de tomate
Prevenirea apariției manei la tomate este un subiect de interes pentru orice grădinar pasionat și muncitor. Ce trebuie să știi este că asaltul bolii se manifestă prin infectarea frunzelor, fructelor și tulpinii.
Iată care sunt cele mai întâlnite simptome ale infectării culturilor de tomate cu ciuperca Phytophthora infestan:
- Frunzele plantei: mana atacă peliculele frunzelor de la extremități. Petele inițiale au culoare gălbuie-umedă, transformându-se ulterior într-o nuanță maronie. În perioadele cu umiditate ridicată, poate fi observată și apariția un puf alb, care duce la uscarea fructelor și frunzelor într-un timp scurt;
- Tulpina plantei: în cazul tulpinii, mana se manifestă prin apariția unor pete mari maronii ce acaparează încetul cu încetul planta. În acest fel, tulpinile se îndoaie sau, pur și simplu, necrozează și determină compromiterea culturii de roșii;
- Fructele de roșii: petele specifice manei apar la pedunculi și pot afecta fructele pe tot parcursul perioadei de dezvoltare a acestora. Pe suprafața semnelor brune-măslinii apare și bine cunoscutul puf albicios și provoacă desprinderea precoce a fructelor.
După cum poți observa, pe lângă dăunătorii comuni ce distrug culturile, bolile pot afecta semnificativ plantele din grădină. Ca atare, prevenirea apariției manei la tomate se numără printre prioritățile tale din calendarul grădinarului pe luna august.
Uite câteva soluții utile!
Previne și combate eficient apariția manei la roșii în luna august
Pentru a preveni instalarea manei la culturile de tomate, îți recomandăm să nu plantezi roșiile în apropierea cartofilor sau în solurile din care au fost recoltați anterior. Cartoful este prima legumă din grădină care se infectează.
De asemenea, atunci când apar primele semne de infecție, te sfătuim să realizezi defolierea tuturor frunzelor care au mici pete specifice manei. Udarea corespunzătoare o poți face prin picurare deoarece prezența picăturilor de apă pe frunze favorizează dezvoltarea conidioforilor și conidiilor ciupercii.
Însă, în cazul în care mana este deja instalată, soluția eficientă este aplicarea tratamentelor fungicide specifice. Acestea opresc dezvoltarea sporilor și protejează planta. Aplică în conformitate cu indicațiile, în cantități potrivite.
Lucrările de prevenire a apariției manei la roșii în luna august sunt esențiale pentru ca vegetația să crească potrivit și să producă fructe sănătoase. Suflecă-ți mânecile, fă rost de o pălărie și hai să salvăm culturile!
Sperăm că sfaturile grădinarilor noștri îți sunt utile și reprezintă un real ajutor pentru problema bolilor la tomate. Află mai multe informații folositoare în secțiunea sfaturi și recomandări și nu renunța la pasiunea pentru grădinărit.
Culturi sănătoase și bogate să ai!