Fie că ești un admirator al lor, fie că vrei câteodată să mănânci mai sănătos, nu ai cum să nu îți dorești să încerci câteva rețete de deserturi cu căpșune la tine acasă sau într-o cofetărie.
Căpșunele sunt unele dinte cele mai consumate și căutate fructe datorită gustului și proprietăților nutritive (vezi și beneficiile extraordinare ale consumului de căpșuni). Sunt bogate în: vitamina C, vitamina B9, potasiu, mangan.
Așadar, ce poate fi mai delicios decât un desert cu căpșune?
Top 8 deserturi cu căpșune pe care ar trebui să le încerci
Sezonul verii este aproape, iar rețeta unui desert delicios cu căpșune este tot ceea ce ai nevoie pentru momentul tău de relaxare. Hai să descoperim împreună cele mai gustoase 8 rețete de deserturi cu căpșune care îți vor satisface plăcerea de a mânca bunătăți.
Tort cu căpșuni și budincă
Dacă simți nevoia de a mânca un desert sănătos și cremos, încearcă acest tort cu căpșuni și budincă. Și ca să fie cât se poate de delicios, important este să știi și când se coc căpșunele și care sunt cele mai gustoase soiuri.
Ingrediente:
- 4 ouă mari;
- 4-5 linguri de zahăr;
- 4-5 linguri de făină;
- Praf de copt;
- Budincă;
- Căpșune;
- Gelatină.
Mod de preparare
Trebuie să separi albușurile și să le mixezi spumă, apoi adaugi zahărul, gălbenușurile, praful de copt și amesteci ușor până omogenizezi conținutul. Blatul merge la cuptorul preîncălzit cu aproximativ 20 de minute.
Pentru crema de budincă poți folosi orice aromă, dar cea mai gustoasă în această compoziție este cea de vanilie. Pentru glazură trebuie să cureți și să tăi căpșunele în jumătate, pe care le așezi peste budinca fierbinte turnată peste blat. De asemenea, adaugi gelatina direct de pe foc și nivelezi pentru a ajunge la aspectul dorit.
Impresionează-i pe cei dragi cu abilitățile tale de „cofetar” și încearcă acest desert fresh cu căpșune.
Desert cu căpșune și mascarpone la pahar
Găsirea unor rețete rapide și delicioase pe care să le prepari atunci când prietenii te anunță spontan că îți vor face o vizită poate fi o treabă ușoară și rapidă. Uită-te mai atent prin frigider și bucătărie și pregătește-le un desert răcoritor la pahar cu căpșune și mascarpone.
Ingrediente:
- Biscuiți sau fursecuri;
- 180 gr mascarpone;
- 350 ml frișcă;
- o caserolă de căpșune coapte bine;
- 3 linguri mari de zahăr.
Mod de preparare
Căpșunele le strivești bine până ce obții o spumă, după care adaugi zahărul. Biscuiții zdrobiți îi amesteci cu jumătate din cantitatea de frișcă și cantitatea integrală de mascarpone. După care, iei un pahar de mărime mai mare în care pui în mai multe straturi biscuiții, jeleul de căpșune și glazura din frișca rămasă.
Tort cu mousse de căpșune
Chiar dacă nu ești un admirator al deserturilor, tot trebuie să încerci acest tort cu mousse de căpșune și vei avea o experiență gustativă cu totul specială.
Ingrediente:
- Pentru blat: 140 gr de făină, 20 gr de cacao, 3 ouă mici, 100 gr zahăr, o ceașcă de cafea caldă, 1 iaurt natural, 70 ml ulei, un praf de bicarbonat de sodiu, puțină sare și jumătate de pliculeț de praf de copt;
- Pentru mousse-ul de căpșuni: 220 gr căpșune, 180 ml frișcă lichidă, 50 gr zahăr, jumătate de pliculeț de gelatină;
- Pentru glazură: 170 ml apă, 200 gr zahăr, 130 ml smântână lichidă, 80 gr ciocolată, 1 pliculeț de gelatină și colorant.
Mod de preparare
Amesteci ouăle cu zahărul, uleiul, iaurtul, cafeaua și sarea, apoi adaugi și cacaua, făina, bicarbonatul și praful de copt. Bagi la cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius pentru aproximativ 50 de minute.
Între timp, prepari dulceața de căpșune peste care adaugi gelatina pregătită și frișca lichidă. De aici totul merge la congelator pentru o oră și jumătate.
Într-un vas adaugi treptat apa, zahărul, colorantul, smântâna și ciocolata. Apoi completezi cu gelatina și mixezi totul. Asamblezi tortul și după câteva minute de stat la frigider este numai bun de servit.
Cheesecake cu căpșune
Una dintre cele mai populare rețete de deserturi este cea de cheesecake cu căpșune. Dacă vrei să simți o aromă delicioasă mixată de dulce-acrișor, acest preparat ți se potrivește de minune.
Ingrediente:
- Căpșune;
- 180 gr biscuiți simpli;
- 100 gr unt topit:
- 500 gr frișcă;
- 450 gr cremă de brânză;
- 300 gr de zahăr;
- 2 pliculețe de gelatină;
- 180 ml apă.
Mod de preparare
Biscuiții zdrobiți îi amesteci cu untul topit, după care îi nivelezi în tavă. Piureul de căpșune se amestecă cu zahărul și gelatina gata făcută.
Într-un alt recipient se pune crema de brânză, zahărul rămas, frișca lichidă și bați până ce obții un amestec omogen. Încorporezi și piureul de căpșune, după care adaugi în tavă. Ulterior, se toarnă jeleul care acoperă prăjitura. Bagi totul la congelator și după câteva ore este gata de servit.
Tartă cu căpșune
Cu toții iubim mâncarea pregătită ca la mama acasă, iar diferitele rețete de prăjituri ne aduc mereu aminte de copilărie. Mai este luna în care apar căpșunile proaspăt culese prin piață (vezi și plantarea căpșunilor primăvara) și ar fi păcat să nu pregătim o tartă delicioasă.
Mod de preparare
Se separă 5 ouă mari, după care se bat gălbenușurile cu 70 gr zahăr pudră, puțină coajă de lămâie, 1 esență de vanilie și 75 gr de făină. Separat, se bat albușurile cu un praf de sare și puțină zeamă de lămâie. Incorporezi albușurile în compoziția de gălbenușuri și pui totul în tavă. Adaugi căpșunele tăiate și bagi la cuptor la 180 grade Celsius.
Mille feuille cu căpșune
Pentru cei ce adoră deserturile franțuzești, această rețetă de mille feuille cu căpșune îți va atrage atenția cu siguranță.
Ingrediente:
- 550 ml lapte;
- 4 gălbenușuri de ou;
- 1 Esență vanilie,
- Amidon de porumb;
- 80 gr zahăr pudră;
- 2 batoane de unt;
- 2-3 foi de gelatină.
Mod de preparare
Gelatina o pui la înmuiat cu apă rece, iar într-o crăticioară se pun la încălzit 350 ml lapte cu untul și esența de vanilie. Separat, amidonul se dizolvă în cantitatea rămasă de lapte și se amestecă cu zahărul și gălbenușurile. Adaugi treptat laptele fierbinte peste compoziție și pui la foc mic până se îngroașă. Se ia de pe foc, se adaugă gelatina și se bagă la frigider.
După tot acest proces, foietajul este numai bun de umplut. Fă rost de un șorț și o bonetă de cofetar și dă frâu liber talentului în farfurie.
Prăjitură cu spumă de căpșune
Prăjitura cu spumă de căpșune este un desert ușor de preparat, rapid, răcoros și gustos, numai bun de pregătit pentru zilele speciale de vară.
Ingrediente:
- 300 gr căpșune;
- 250 gr zahăr;
- 4 gălbenușuri;
- Zeamă de lămâie;
- 500 gr foietaj;
- Zahăr pudră;
- Făină.
Mod de preparare
Se pun foietajele în tavă și se bagă la cuptor la 180 grade Celsius, în jur de 30 de minute. Căpșunele zdrobite se pun la foc cu 200 gr de zahăr și sucul de lămâie și se amestecă până ce se obține un sirop consistent. Într-un alt bol, bați albușurile cu restul de zahăr rămas și adaugi treptat siropul de căpșune până ce rezultă o spumă.
Se umplu foietajele cu cremă și se dau la frigider pentru 2-3 ore.
Dulceață de căpșune
Una dintre cele mai importante provizii din cămara noastră este reprezentată de dulceața de căpșune. Fructele de căpșuni pot fi cumpărate din piețe, de la producători sau de la raioanele de fructe din toate magazinele.
Mod de preparare
Se curăță și se spală bine fructele, evitând adăugarea fructelor stricate chiar dacă sunt mai coapte. Într-o oală se pune la topit cantitatea de zahăr dorită până ce devine un sirop, după care adăugăm și fructele. Se recomandă fierberea de mai multe ori pentru ca amestecul să fie destul de închegat în jurul fructelor.
Dulceața o poți folosi în diferite prăjituri în bucătăria ta sau se poate servi pe pâine cu unt.
Nu uita să încerci rețetele de desert cu căpșune pe care le-am descoperit împreună și să le împarți și cu cei dragi.
Dacă vrei să cultivi căpșune în propria ta grădină, poți învăța ușor de la grădinarii GrădinaMax cum se plantează stolonii de căpșuni și cum pregătești căpșunele pentru iarnă.
Mai multe promoții și sfaturi găsești în catalogul de produse și pe blogul GrădinaMax.
Îți urăm spor în toate!