Toamna ne aduce întotdeauna bucuria cămărilor doldora de dulcețuri delicioase sau borcane cu murături perfecte pentru mesele festive sau în familie. Întâmpină fiecare toamnă cu rețete reușite și sănătoase pentru toți cei dragi, gata să umple fiecare masă de savoare.
Pe lângă rețetele de zacuscă, toamna ne lansează provocarea dulcețurilor și a murăturilor. Pentru că și noi așteptăm să-ți vedem cămara pregătită de iarnă așa cum se cuvine, ți-am pregătit un top al celor mai delicioase rețete de gogonele murate.
Iată ce variante ai toamna asta pentru prepararea celor mai gustoase rețete de gogonele murate!
#1 Rețetă de gogonele la borcan cu fâșii de hrean
Gogonelele sunt ingredientul cheie al rețetei, dar amintește-ți că hreanul e bine venit în orice rețetă de murături. Dacă încă te întrebi care e secretul, atunci e important să știi că acesta dă legumelor murate o textură fermă și plăcută.
Pregătește rapid o listă de ingrediente pentru această rețetă de gogonele!
- 1 kg gogonele (roșii/ verzi);
- 1 ardei iute;
- 3 – 4 fâșii de hrean;
- 7 căței de usturoi;
- 2 frunze de țelină verde;
- 10 rondele de morcov;
- 10 fâșii de țelină;
- 3 bețe uscate de măr;
- 3 fire de cimbru uscat.
Pentru o rețetă de succes, saramura preparată corect este esențială. Pentru acest aspect, ai nevoie de 20 g de sare pentru murături la fiecare litru de apă. O lingură de oțet de masă este întotdeauna binevenită. Apa trebuie pusă la fiert.
Hai să vedem care sunt pașii următori!
- Spală gogonelele în mai multe rânduri de apă și pune-le la scurs.
- Curăță atent morcovii și țelina și taie-le rondele, respectiv fâșii. Decojește usturoiul, taie fâșii ardeiul iute. Pregătește hreanul, cimbrul uscat și bețele de măr.
- Ai grijă ca borcanele pentru gogonele să fie bine spălate, iar capacele sterilizate.
- Poți pune pe fundul borcanului mărar, 4-5 rondele/fâșii de morcov și țelină și o fâșie de hrean.
- Taie gogonelele pe jumătate și pune-le în borcan. Adaugă usturoiul, ardeiul iute, 2 fâșii de hrean. Umple locurile rămase libere cu morcovi și țelină.
- Pune deasupra mărar uscat, cimbru, funza de țelină, fâșia de hrean rămasă și bețele de măr.
Pregătește-ți din timp ingredientele necesare și află tot ce trebuie să știi despre cultivarea morcovilor în grădină.
#2 Rețetă de gogonele asortate
Dacă ești un fan declarat al murăturilor, pregătește gogonele asortate și asigură-te că nu-ți lipsesc următoarele ingrediente, în funcție de cantitățile pe care ți le dorești:
- gogonele;
- conopidă;
- castraveți;
- morcovi;
- gogoșari;
- varză albă sau roșie;
- mere;
- căței de usturoi;
- foi de dafin;
- flori de mărar uscate;
- piper boabe;
- boabe de muștar;
- sare grunjoasă neiodată.
Amintește-ți că înainte de a pregăti murăturile, borcanele trebuie să fie întotdeauna bine spălate și sterilizate. Procură ingredientele necesare și vezi cum trebuie să procedezi!
- Pentru pregătirea saramurii, pune o lingură de sare grunjoasă la 1 litru de apă.
- Spală bine și curăță legumele pregătite. Apoi, taie-le în rondele sau fâșii.
- Umple borcanele cu legumele alese. Pune în fiecare 4 – 5 căței de usturoi, 2 – 5 foi de dafin, 3 linguri de boabe de piper, 2 linguri de boabe de muștar, iar la final, o floare de mărar uscată.
- Între timp, fierbe apa cu sare și las-o la răcit. Toarnă saramura în borcane și acoperă legumele cu aceasta.
- După ce lași borcanele să se răcească, depozitează-le într-un loc întunecos și răcoros.
Fii atent ca după deschiderea borcanelor, să depozitezi conținutul acestora în frigider.
#3 Rețetă de gogonele murate în oțet
Fă tot posibilul să te bucuri la iarnă de gogonele delicioase, cu o textură plăcută și un gust dulce-picant. Iată rețeta de gogonele murate în oțet pe care trebuie s-o încerci:
- aprox. 3 kg de gogonele;
- căței de usturoi;
- rondele de ceapă;
- conopidă;
- sfeclă roșie;
- flori de mărar;
- condimente pentru murături;
- foi de dafin;
- 150 ml de oțet;
- 1 lingură de sare;
- 5 linguri de zahăr.
După ce ești sigur că nu-ți lipsește niciun ingredient din casă, pregătește cele mai delicioase gogonele murate pentru cei dragi. Iată pașii pe care trebuie să-i urmezi!
- Începe prin a așeza pe fundul borcanelor atent sterilizate coronițe de mărar uscat. În funcție de gust, urmează cățeii de usturoi (aprox. 5 pentru fiecare borcan) și rondelele de ceapă.
- Introdu în borcane gogonelele tăiate jumătăți, conopida ruptă bucățele și sfecla roșie tăiată fâșii.
- Adaugă 1 lingură cu vârf de sare, 5 linguri de zahăr și 1 lingură de condimente speciale pentru murături.
- Adaugă aprox.150 ml de oțet. Apoi, completează borcanul cu apă, până ce gogonelele sunt acoperite.
- Înfiletează capacele și așază borcanele în vase adânci, umplute cu apă. Cantitatea de apă din vase trebuie să reprezinte ¾ din înălțimea borcanelor. Lasă vasele pe foc timp de 10 minute, până ce apa atinge punctul de fierbere.
- După stingerea focului, lasă borcanele la răcit.
Sperăm că rețetele noastre de gogonele murate la borcan îți sunt de folos și vor aduce un plus de culoare și gust cămării tale. Pentru mai multe rețete pe care merită să le încerci, vezi rubrica noastră de rețete culinare.
Petrece timp de calitate pe blogul GrădinaMax și descoperă cele mai inspirate sfaturi despre grădinărit, cât și ponturi utile în bucătărie.
Poftă bună! Și mult spor la murat de gogonele!