Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Tot ce trebuie să știi despre cultivarea morcovilor

Morcovul este printre cele mai sănătoase legume pe care le poți consuma atât în variantă crudă cât și în diverse preparate culinare (de exemplu, în salate fresh de primăvară).

Dacă vrei să înveți despre cultivarea eficientă a morcovilor, ai ajuns în locul potrivit. Sfaturile de mai jos te vor ajuta să obții o recoltă bogată și sănătoasă de morcovi chiar în propria ta grădină.

Plantarea, creșterea și recoltarea morcovilor se face urmând o serie de reguli generale. Scopul acestor reguli este de a te învăța cum să crești eficiența culturilor tale agricole.

Experiența nu contează; grădinăritul este în primul rând o activitate relaxantă, cu reale beneficii pentru sănătatea ta. După cum vei vedea, poți deveni un grădinar experimentat chiar dacă nu urmărești să dezvolți o afacere din această pasiune.

Desigur, sfaturile explicate în acest articol pot fi urmate cu succes pentru culturile mici, medii sau mari de morcovi.

Cultivare eficientă a morcovilor: 6 reguli pe care trebuie să le urmezi

Alegerea terenului

Succesul culturii tale de morcovi depinde în primul rând de alegerea terenului de cultivat. În cazul în care putem vorbi despre culturi premergătoare trebuie să știi că morcovul se dezvoltă de minune acolo unde au crescut dovlecei, castraveți,varză, ardei, vinete, tomate, fasole sau mazăre.

Mai mult, o rotație de culturi în acest caz este recomandată o dată la patru ani.

Pentru o cultivare eficientă a morcovilor trebuie să alegi un teren care va avea parte de mult soare. Leguma noastră este iubitoare de lumină naturală și cu cât va avea mai mult parte de ea, cu atât va crește mai frumos și mai bogat.

Pregătirea solului

Solul în care se va planta morcovul este unul fertil. Acesta trebuie să fie bine drenat și afânat. Opțiunea recomandată este de sol lutos-nisipos. Într-un sol argilos cultura de morcovi va fi săracă. pH-ul solului va fi cuprins între valorile de 5,8-7 în cazul în care vrei o producție susținută.

Dacă îl cultivi în grădină, atunci sapă terenul de semănat manual. Poți aplica îngrășământ toamna, astfel nutrienții pot fertiliza pământul pe toată durata iernii. Îngrășământul va fi apoi amestecat cu solul în timpul săpatului. Nu uita să greblezi terenul pentru a facilita dezvoltarea legumei.

Semănarea semințelor de morcovi

Pentru cultivarea eficientă a morcovilor semințele se vor semăna în intervalul lunar martie-iunie, în funcție de soiul ales.

Ai grijă atunci când alegi soiurile pe care vrei să le crești. Culturile timpurii de morcovi folosesc soiuri timpurii și semitimpurii, cu perioadă de vegetație cuprinsă între 80 și 130 de zile. Culturile târzii vor folosi soiuri semitârzii și târzii, cu perioadă de vegetație cuprinsă între 130 și 200 de zile.

Semințele de morcovi vor germina la temperaturi începând cu 5 grade Celsius – în acest caz germinarea durează 17 zile.  O germinare rapidă, cuprinsă între 6, 7 zile va fi posibilă la temperaturi de 20-25 grade Celsius. 

Distanța pentru semănarea semințelor de morcovi este de 5, 6 centimetri între plante diferite pe același rând. Distanța dintre rânduri recomandată este de 20, 25 de centimetri. Semințele se vor introduce la o adâncime de 1, 2 centimetri – poți trasa rândurile cu ajutorul unei scânduri înguste, lungi și drepte, ușor ascuțită la unul dintre capete.

Irigarea culturii de morcovi

Pentru cultivarea eficientă a morcovilor va trebui să acorzi o atenție crescută procesului de irigare. Morcovii sunt legume iubitoare de apă așadar va trebui să îi uzi frecvent, în special în perioada de germinație și de dezvoltare a rădăcinii.

Udarea se face sub formă de ploaie pentru a nu se tasa pământul și pentru a proteja frunzele plantei. În zilele călduroase irigarea se face dimineața devreme, sau seara pentru a se evita opărirea culturii.

Apa în exces, care băltește în jurul rădăcinilor, va afecta în mod negativ sănătatea culturii.

Prășila și rărirea

Apariția buruienilor va afecta dezvoltarea culturii de morcovi. Procesul de creștere va fi încetinit și nutrienții din pământ vor fi consumați de plantele apărute în vecinătatea legumelor. Va trebui așadar să plivești straturile de morcovi, sau să realizezi prășila mecanică specifică acestor culturi.

Recomand să extragi buruienile atunci când sunt încă mici pentru a nu afecta rădăcina de abia formată a culturii tale de morcovi.

Atunci când apar primele 4, 5 frunze trebuie să rărești straturile de morcovi. Este indicat să lași o distanță de 4, 5 centimetri între 2 plante diferite. În aceste condiții legumele se pot dezvolta natural, într-un timp mult mai scurt.

Recoltarea

Recoltarea se face în funcție de soiurile semănate. Pentru culturile timpurii recolta de morcovi se face în luna iunie. Dacă ai plantat culturi târzii recoltarea se face la începutul lunii octombrie.

Udă pământul înainte de a extrage morcovii. Astfel îi vei putea scoate cu ușurință trăgând ușor de frunzele lor. Dacă frunzele se rup, folosește o săpuță de mici dimensiuni, cu grijă, pentru a nu afecta rădăcina legumei.

Cultivarea eficientă a morcovilor se poate obține fără efort dacă urmezi sfaturile explicate mai sus. Dacă ai întrebări, sau dacă vrei să afli mai multe despre acest subiect, nu ezita și contactează-ne.

Nu uita să citești și celelalte sfaturi oferite de specialiștii GrădinaMax disponibile în secțiunea Comunitatea Grădinarului. Doar așa poți învăța cum să fii un gospodar mai bun și cum să trăiești mai sănătos consumând produse cultivate în grădina ta.

Publicat de: 07 mai 2019
Vizualizări: 37383
(Voturi: 198, Evaluare: 4.5)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier