Fructele de dud au câștigat admirația multor consumatori în ultima perioadă. La noi în țară, sunt magazine în care găsești aceste fructe chiar și cu un preț de 150 lei pe kilogram. Asta înseamnă că fie pentru consum propriu, fie pentru a le vinde mai departe, dudele sunt o cultură profitabilă.
O poți înființa chiar și tu, în grădina ta. Plantarea acestui pom fructifer se face destul de ușor, iar îngrijirea lui nu este prea pretențioasă. În plus, pe lângă roadele gustoase, frunzele de dud sunt și ele utile, pentru creșterea viermilor de mătase.
Așadar, merită din mai multe puncte de vedere să iei în considerare înființarea unei livezi de dud. Chiar dacă dorești să plantezi un singur pom, este bine să știi unde și în ce condiții poți planta dudul. Află, din articolul pe care ți l-am pregătit, ce sfaturi pratice au adunat experții grădinari despre plantarea acestui arbore.
Unde se poate planta dudul
Fiind un soi cu pretenții scăzute față de mediul înconjurător, dudul se poate planta în locuri diverse. Pe teritoriul țării noastre, el poate fi cultivat atât în zonele de câmpie, cât și pe dealuri. Mai multe detalii despre plantarea pomior fructiferi găsești în articolul cu recomandări pentru livezi roditoare.
Acest lucru implică două moduri de așezare a duzilor:
- pe teren drept;
- în terase.
Stabilește, în funcție de dispunerea grădinii tale, care e cel mai potrivit model pentru tine. Apoi, ține minte că cel mai important este ca terenul de plantare al dudului să fie bine desfundat în prealabil. Adică, mai pe înțelesul tuturor, e nevoie de un teren desțelenit, bine arat.
Poți pune puieții de dud fie în grădina ta, ca arbori izolați, fie în plantații mai mari, pe pajiști. De asemenea, pomul fructifer se poate folosi și pentru obținerea de garduri vii, unde intră în scenă soiuri de dud pitic.
Care sunt condițiile optime pentru cultivarea dudului
În primul rând, pentru a te bucura de o cultură de dud sănătoasă și roditoare, este nevoie să alegi perioada cea mai bună pentru plantare. Primăvara sau toamna sunt anotimpurile ideale, deoarece temperaturile moderate din aceste luni și nivelul de precipitații asigură un mediu propice prinderii.
Totuși, toamna este favorita. Profită de zilele de octombrie, după căderea frunzelor și până înainte de venirea înghețului. Iată de ce condițiile din toamnă sunt mai bune pentru plantarea dudului:
- puieții se înrădăcinează mai bine în pământ până la sosirea primăverii;
- dacă rădăcinile prezintă răni, au suficient timp să se vindece înainte de începerea noului sezon agricol;
- în lunile de iarnă dudul își mai poate forma rădăcini noi;
- pământul este mai bine așezat, ceea ce conduce la un contact mai bun între rădăcini și sol, din care rezultă o rezistență mai ridicată la perioadele secetoase.
Dacă toamna este una uscată, iar iernile din zona ta sunt prea aspre, atunci ar fi mai bine să amâni plantarea pentru primele zile de primăvară. Dacă ești abia la început de drum în domeniul grădinăritului, iată ce sfaturi pentru grădini reușite ți-am pregătit.
Ai grijă, deoarece, indiferent de intervalul pe care îl alegi pentru plantare, dudul are nevoie de un sol bine mărunțit în adâncime.
- În ceea ce privește umiditatea, este bine să asiguri dudului tău o cantitate suficientă de apă, mai ales în prima perioadă după ce îl răsădești.
Plantarea și îngrijirea dudului
Ca să fie totul mai clar pentru tine, am descris mai jos, în detaliu, procesul de plantare pentru dud. De la alegerea materialului de sădire, până la așezarea lui în pământ. Pregătește-ți o casma și hai să vedem cum se lucrează solul pentru cultura de dud.
Realizarea gropilor pentru puieții de dud
Primul pas pe care îl ai de făcut este pichetarea terenului. Ce înseamnă asta? Marcarea locurilor exacte în care urmează să răsădești. Apoi sapă gropi suficient de mari pentru ca rădăcinile dudului să aibă spațiu pentru dezvoltare.
Iată secretele unui teren perfect pentru plantarea arbustului de dud:
- gropile trebuie să aibă o latură de cel puțin 60 centimetri și 80 centimetri adâncime;
- păstrează substratul superior pe care îl scoți din groapă, pentru a acoperi ulterior puietul de dud.
Cum se plantează dudul și îngrijirea în primii ani
În 3 pași simpli, asta este tot ce ai de făcut pentru a înființa o cultură din acest pom fructifer:
- alege puieți de dud sănătoși;
- fă un mușuroi de pământ în mijlocul gropii, și așază atent butașul cu rădăcinile în acest pământ;
- acoperă cu un strat de sol și tasează bine.
Odată ce arbustul începe să crească, este nevoie să îl uzi regulat, să folosești tratamente fitosanitare și să aplici tăieri de formare și întreținere.
Ai terminat? Atunci mai ai doar puțin de așteptat, iar apoi te poți bucura de fructele aromate. Pune-ți imaginația și priceperea la treabă și încearcă și rețete cu dude.
Echipa GrădinaMax îți urează mult succes în obținerea culturilor mult dorite!