Fasolea reprezintă una dintre cele mai sănătoase alegeri în materie de alimentație. Utilizată atât în diete, cât și în preparatele culinare de zi cu zi, fasolea este leguma pe care trebuie să o ai tot timpul la îndemână.
Rețetele cu fasole verde sunt cele mai ușor de realizat. Gândește-te numai la o delicioasă mâncare de fasole păstăi sau la o salată răcoritoare de fasole cu sare, piper și mărar. Sună minunat, nu-i așa?
Dar ce te faci cu bolile și dăunătorii la fasole?
După înființarea culturii de fasole verde, trebuie să ai în vedere îngrijirea acesteia. Pe scurt, să te pregătești să combați bolile și dăunătorii.
Haide să aflăm, împreună cu experții GrădinaMax, despre boli și dăunători la fasole și cum să combați în mod eficient aceste probleme.
Despre boli și dăunători la fasole
Rugina fasolei
Rugina fasolei este una dintre cele mai frecvente boli, atacând fasolea plantată în zonele umede. Rugina fasolei este produsă de ciuperca Uromyces appendiculatus și afectează organele aeriene ale acesteia, de obicei primăvara.
Recunoști ușor rugina fasolei după petele galbene cu pustule brun-roșcate care apar atât pe frunzele plantei, cât și pe tulpini și păstăi. Părțile afectate ale plantei se înnegresc, se usucă și mor. Din cauza acestei ciuperci, se pierde mult rod așa că trebuie eliminată.
Poți preveni rugina fasolei prin cultivarea soiurilor mai rezistente, rotația culturilor și tratamentul cu fungicide.
Făinarea fasolei
Boala denumită făinare este produsă de ciuperca Erysiphe Polygoni și afectează părțile aeriene. Pe suprafața frunzelor mature ale plantei apar pete închise la culoare. Apoi această suprafață devine prăfoasă. Țesutul afectat al plantei intră în necroză și cade.
Poți preveni și combate făinarea fasolei prin tratamente cu fungicide pe bază de sulf și eliminarea resturilor vegetale după recoltare.
Află cum poți combate bolile și dăunătorii răsadurilor.
Arsura comună a fasolei
Această boală este produsă de bacteria Xanthomomas campestris pv. Phaseoli și întinde pe toate organele aeriene ale plantei. În primă fază, apar pete mici, care nu pot fi văzute cu ochiul liber.
Apoi petele se întind pe toată suprafața plantei, atât pe suprafață cât și pe interior, pe porțiuni destul de mari. Petele sunt maro, cu un contur galben. Practic, planta arată ca și cum ar fi arsă, dacă atacul este puternic. Bacteria atacă pe rând tulpinile, frunzele, semințele și păstăile.
Poți preveni și combate arsura comună a fasolei folosind semințe neinfectate, prin rotația culturilor și tratamente chimice.
Mozaicul galben al fasolei
Planta de fasole infectată virusul Potyviridae prezintă frunze cu zone îngălbenite. Soiurile sensibile sunt mult mai afectate, prezentând necrozare totală.
Din cauza acestei boli, planta de fasole nu se mai dezvoltă și formează păstăi foarte mici, cu puține boabe; de asemenea, producția este afectată serios. Acest virus este răspândit de afide sau prin intermediul instrumentelor nedezinfectate corespunzător.
Poți preveni infecția cu virusul Potyviridae sau mozaicul galben al fasolei prin distrugerea plantelor infestate din cultură, prin combaterea afidelor cu soluții bio (dacă este cazul), dezinfectarea instrumentelor și cultivarea unor soiuri de fasole rezistente și certificate.
Gărgărița de fasole
Larva de gărgăriță de fasole sau cum mai este ea cunoscută după numele științific, Acanthoscelides obtectus, se hrănește cu boabele de fasole, deoarece adulții depun ouă direct pe păstăile plantei.
Acest tip de dăunător nu se hrănește doar cu conșinutul boabelor de fasole ci și cu alte specii de leguminoase ca lintea și soia. Gărgărița apare mai ales în perioadele foarte secetoase, de aceea este indicat să monitorizezi plantele de fasole atent în timpul verii.
Aceasta poate fi combătută cu tratamente chimice speciale, administrate atent la intervale de 10-14 zile.
Nu este deloc dificil să ai o cultură sănătoasă și viguroasă de fasole. Trebuie doar să o monitorizezi cu atenție și să ții cont de sfaturile experților GrădinaMax referitoare la bolile și dăunătorii la fasole.
Află mai multe sfaturi și recomandări de la specialiști accesând blogul GrădinaMax. Să ai spor la grădinărit și o recoltă de fasole grozavă!