Te-ai confruntat vreodată cu boli și dăunători la piersic? Atunci a sosit momentul să afli toate secretele experților grădinari pentru combaterea acestor probleme.
De ce să îți lași pomul fructifer afectat, dacă îl poți trata cu ușurință atunci când cunoști cauza problemelor. Cultivă acest arbore fără teama că fructele delicioase vor avea de suferit.
Dacă anterior am vorbit despre plantarea piersicilor, în articolul de astăzi ți-am explicat în detaliu care sunt principalele boli și cei mai întâlniți dăunători care afectează piersicii tăi. Aruncă o privire și învață să îi combați în mod eficient.
Boli la piersic
Ca orice alt pom fructifer și piersicul, atunci când nu îi acorzi îngrijirea de care are nevoie, suferă de anumite boli. Ți-am pregătit mai jos o listă cu principalele tipuri de afecțiuni pe care le poate dezvolta și am vorbit despre metode de combatere.
Iată categoriile de boli care apar la piersic:
- micoze – monilioza; uscarea cenușie a ramurilor; ciuruirea frunzelor și pătarea fructelor; făinarea; bășicarea frunzelor;
- bacterioze – cancerul bacterian; ciuruirea bacteriană a frunzelor;
- viroze – mozaicul în formă de benzi; vărsatul frunzelor.
În continuare, o să vorbim despre una dintre bolile care se manifestă cel mai frecvent în cazul piersicului și care sunt măsurile de combatere și prevenire pe care le poți aplica.
Ciuruirea frunzelor și pătarea fructelor este o micoză des întâlnită în grădinile care sunt îngrijite precar. Ciupercile își fac rapid loc la pomii fructiferi sâmburoși, afectând atât frunzele, cât și fructele de piersic. Cum o recunoști? Simplu. Dacă pe frunzele piersicului tău apar pete rotunde, cu o margine mai închisă la culoare, atunci e posibil ca ciuruirea să îți afecteze pomul.
O altă metodă de identificare este prin analiza fructelor. Dacă pe ele se zăresc puncte mici roșiatice, atunci sigur această boală este cea care dăunează piersicului tău.
Ce e de făcut?
Sigur că este nevoie să acționezi cât mai rapid pentru a împiedica lăstarii să fie brunificați de ciupercă. Iată ce e de făcut pentru a ține departe ciuruirea frunzelor și pătarea fructelor:
- aplică fungicide potrivite pentru piersicul tău (ca metodă de prevenire);
- în cazul în care pomul s-a îmbolnăvit, taie crengile afectate și arde-le pentru ca ciuperca să nu se extindă și la alte plante din grădina ta;
- acoperă cu mastic locurile din care ai tăiat ramuri, pentru a vindeca rănile mai rapid;
- aplică un tratament cu Zeamă Bordeleză după tăierea ramurilor bolnave.
Astfel, miceliul dispare de pe piersicul tău și te poți bucura în continuare de un pom fructifer roditor și sănătos. Nu uita că o cultivare corectă și îngrijirea piersicului este cea mai simplă variantă să ții la distanță bolile și dăunătorii.
Dăunători la piersic
Pe lângă bolile care pot afecta pomul tău, există și numeroși dăunători care își fac adăpost pe ramurile piersicilor. Iată 10 dintre dăunătorii de care trebuie să ferești livada ta:
- molia vărgată a piersicului;
- Tripsi;
- viermele prunelor;
- gândacii arămii și negri ai puieților;
- gărgărița florilor;
- afidele;
- gărgărița mugurilor;
- păduchele din San Jose;
- acarienii;
- molia orientală a fructelor.
Din lista de mai sus, singurul dăunător specific acestui pom fructifer este molia vărgată. Cea mai mare problemă cu ea este faptul că este foarte rezistentă și iernează sub scoarța ramurilor. De asemenea, faptul că produce trei generații pe an este un pericol major pentru pomul tău.
Molia pătrunde în fructe și formează galerii adânci care deteriorează semnificativ piersicile tale.
În combaterea dăunătorilor, îți recomandăm să alegi întotdeauna soluțiile potrivite nevoilor tale. Tratamentele chimice sunt cele mai eficiente. Le poți aplica preventiv, chiar din perioada în care se plantează piersicul. Dar nu uita că este nevoie și să îndepărtezi ramurile și fructele afectate.
Pe blogul nostru găsești articole utile pentru sănătatea pomilor tăi fructiferi. Aruncă o privire și fii întotdeauna informat pentru bunăstarea grădinii tale!