Piersicile sunt unele dintre cele mai delicioase fructe ale verii. Fiecare grădinar dorește să le culeagă din propria livadă, însă în regiunile nordice este destul de dificil să întreții această cultură. Învață și tu să realizezi corect operațiunea de plantare puieți piersic și rezultatele vor fi pe măsură.
Și cum întotdeauna există o soluție pentru orice, acum este posibil ca piersicii să fie plantați atât în grădină, cât și în ghivece mai mari. În sezonul cald, pomii decorează frumos parcelele, iar odată cu apariția temperaturilor scăzute, ghivecele pot fi reamplasate în sere reci sau subsoluri pentru a fi depozitate pe timpul iernii.
Soiurile moderne de piersici se caracterizează printr-o rezistență crescută la frig – puieții atent selecționați oferă recolte abundente de fructe mari și dulci. În acest articol ți-am pregătit toate informațiile necesare pentru plantarea corectă a piersicilor.
Să începem!
Cele mai importante condiții pentru plantare puieți piersic
Cultivarea și îngrijirea piersicului realizate cu atenție sunt cheia pentru recolte bogate. Iată care sunt condițiile de mediu necesare pentru buna dezvoltare a acestor pomi fructiferi.
Lumina și amplasamentul
Piersicii se dezvoltă cel mai bine în zonele deschise, unde soarele luminează puternic întreaga coroană. Pentru plantarea pomilor ar trebui să alegi zonele din grădină orientate spre sud, vest sau sud-vest. Evită plantarea piersicilor în apropierea pomilor înalți, deoarece o parte a coroanei puieților va rămâne mereu în umbră, ceea ce poate afecta negativ productivitatea și sănătatea culturilor.
Piersicii trebuie să fie protejați de bătaia directă a vântului. Plantarea se poate face sub protecția gardurilor, clădirilor, în așa fel încât pomii să nu fie umbriți.
Piersicii preferă umiditatea moderată, așadar distanța optimă de la sistemul de rădăcină al arborelui până la stratul de apă din subsol, ar trebui să fie de cel puțin 3 m. Înainte de plantarea puieților, trebuie determinat nivelul real al apei subterane din zona respectivă.
Schema de plantare și solul potrivit
Atunci când sunt pregătite gropile pentru plantarea răsadurilor, este foarte important să se mențină dimensiunea optimă: adâncimea gropii să fie de aproximativ 60 – 70 cm, iar diametrul de circa 60 cm.
Cel mai bun sol pentru culturile de piersici este cernoziomul slab sau solul ușor acid.
Plantarea variază și în funcție de regiunea climatică. Transplantarea poate fi efectuată când încă nu au apărut primii muguri pe crengi. Primăvara piersicii se plantează în momentul în care temperaturile din timpul zilei sunt egale cu cele din timpul nopții. În unele regiuni aceste condiții sunt deja prezente chiar la sfârșitul lunii martie, iar în alte regiuni doar din aprilie.
Dacă ești un grădinar începător, îți recomandăm articolul nostru despre cum să înființezi o livadă de pomi fructiferi.
Pregătirea terenului pentru plantare puieți piersic
Înainte de cultivarea piersicilor, parcelele de pământ sunt pregătite prin curățarea buruienilor și a resturilor vegetale și prin săparea pământului. În timpul săpării, se va putea adăuga gunoi de grajd, compost putrezit, cenușă, superfosfat granulat și clorură de potasiu.
În continuare îți mai rămâne doar să:
- respecți dimensiunile potrivite pentru gropi;
- plantezi puieți de piersic sănătoși, acordându-le mare atenție;
- să îi uzi corespunzător.
Totul este pregătit pentru înflorirea și rodirea pomilor tăi. Citește mai multe despre greșelile pe care le poți face în livadă și asigură-te că le eviți.
Te așteptăm să răsfoiești catalogul de semințe și răsaduri pentru a descoperi soiuri noi de plantat în grădină și livadă. Până data viitoare, mult spor în cultivarea speciilor mult dorite!