După răgazul din iulie, vine sezonul fierbinte. August în grădină este o perioadă aglomerată. Cea mai mare parte a timpului o ocupă adunarea recoltei. De asemenea, continuă lucrările privind udarea, nutriția plantelor și combaterea buruienilor.
August vine, de obicei, cu o înflorire parfumată de crini și mirosul de mere coapte. Școlarii încep să se pregătească pentru noul an școlar, iar tu îți poți face de lucru în grădină. Legumele și fructele continuă să se coacă, necesitând hrănire suplimentară, zmeura și coacăzele au nevoie de îngrijire, afidele și melcii nu își pierd apetitul.
Așa că este timpul să-ți răsucești mânecile din nou și să te apuci de treabă! O scurtă listă de sarcini te va ajuta să pui la punct tot ce mai este de făcut.
Cele mai importante 7 lucruri de făcut în grădină în august
Iată lista cu 7 operațiuni esențiale pe care trebuie să le faci în august conform experților GrădinaMax.
1. Colectează fructele.
În august, soiurile timpurii de mere , pere , prune de cireșe , cătină și cireșe târzii se coc. Coacăzele și agrișele completează fructificarea. Nu lăsa să coacă merele și perele, adună-le cu 3-5 zile înainte de coacere. În același timp, încearcă să nu strici coaja, astfel încât fructele să fie depozitate mai mult timp. Ia măsuri astfel încât molia să nu se înmulțească.
Întărește ramurile pline cu fructe cu bețe de suținere pentru a facilita supraviețuirea copacilor și arbuștilor până la sfârșitul sezonului. Pentru a face acest lucru, poți folosi, scânduri lungi sau alte materiale pe care le ai la îndemână. Consumați recolta proaspătă sau ocupă-te de conserve delicioase. Îți recomandăm rețete interesante pentru gem de mure.
2. Verifică altoirea și înmugurirea copacilor.
Continuă să monitorizezi rata de supraviețuire a altoirilor din iulie. Îndepărtează grefele nereușite imediat, astfel încât arborele să nu irosească energie pe ele.
3. Plantează butași de arbuști de fructe de pădure.
Dacă luna trecută ai pregătit o seră cu butași de coacăze, la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie, le poți planta într-un loc permanent. Asigură-te că adaugi compost putrezit (1 găleată) în gaura de plantare și îndepărtează buruienile. Plantează butașii oblic și taie vârfurile pentru a facilita rădăcinilor alimentarea părții aeriene. Umezește bine solul și monitorizează udarea pe tot parcursul lunii.
4. Taie zmeura și plantează răsadurile.
Îndepărtează creșterea excesivă și orice tulpină care s-a maturizat. Spre sfârșitul lunii august, poți începe să plantezi răsaduri - acestea se înrădăcinează bine în acest moment. Cel mai important aspect este să alegi o zonă pentru ei cu sol fertil și iluminare moderată. Nu este recomandat să plantezi zmeură lângă cireșe și coacăze negre, deoarece plantele vor concura pentru nutrienți.
5. Nu întârzia plantarea căpșunilor.
Efectuează înmulțirea căpșunilor astfel încât plantele tinere să aibă timp să se înrădăcineze. Acest lucru va ajuta căpșunile să suporte mai bine primele înghețuri și să supraviețuiască iernii. De asemenea, ai grijă de plantele adulte, sapă solul și adăugă 1 linguriță de îngrăsământ complex de toamnă sub fiecare tufă.
6. Ordonează tufișurile de coacăze.
După ce ai cules fructe de padure din tufișuri, taie toți lăstarii bolnavi, sapă solul și îndepărtează buruienile. Inspectează plantele în căutarea dăunătorilor și, dacă este necesar, pulverizează cu o soluție de zeamă bordeleză sau apelează la alte remedii populare . Hrănește plantele cu îngrășăminte ce conțin potasiu și fosfor.
7. Udă copacii și tufișurile de fructe de pădure.
Redu udarea copacilor treptat, dar nu te opri complet dacă vremea este caldă și uscată. Tufișurile de fructe de pădure au nevoie de umiditate, deoarece formează muguri de flori pentru recolta anului viitor. Se toarnă apă caldă peste ele cu o rată de:
- coacăze roșii - 1-2 găleți pe tufă;
- coacăz negru - 3-4 găleți;
- agrișe - 4-6 găleți;
- zmeură - 5-6 găleți pe metru pătrat.
Concluzii
August în grădină vine la pachet cu o grijă deosebită față de plantele tale. Adunarea recoltei îți va ocupa o bună parte din timp, iar pe parcursul lunii trebuie să întreții corespunzător arbuștii fructiferi.
Pentru mai multe articole de grădinărit, te așteptăm pe blogul nostru. Spor în toate!