Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Plantarea nucului: recomandări pentru semănare și îngrijire

Nucul este unul dintre pomii fructiferi cu multiple beneficii pentru sănătatea ta și a familiei. Alături de păr, cireș și cais, nucul completează livada ta cu pomi și creează o oază de răcoare în grădina casei tale.

Dacă ești la început de drum în ceea ce privește sădirea pomilor fructiferi, îți recomandăm să afli mai multe detalii despre cultivarea eficientă a părului și despre cum se plantează corect cireșul. Între timp, te invităm să descoperi care sunt operațiunile de plantare nuc și cum trebuie să îl îngrijești pentru a te bucura de roadele sale.

Tot ce trebuie să știi despre plantare nuc și lucrările de întreținere

Beneficii nuc

Miezul de nucă este bogat în vitaminele A, B1, B2, C, PP, E, în săruri minerale precum fier, azot, fosfor și potasiu și în caroten. Nucile conțin de asemenea și o cantitate semnificativă de iod. Mai mult, consumul regulat de nuci ajută la scăderea nivelului de colesterol rău din sânge, la menținerea unei siluete armonioase și la îmbunătățirea calității somnului.

Pentru a te bucura de aceste beneficii, iată cum se plantează nucul.

1. Particularitățile și modul de pregătire al terenului

Nucul are nevoie de un sol fertil, cu un conținut ridicat de humus și care să nu rețină surplusul de apă. De asemenea, trebuie să ai în vedere faptul că nucul are nevoie de spațiu suficient pentru a se dezvolta și de cât mai multă lumină.

Plantare nuc - Modul de pregatire al terenului

Înainte de sădirea nucului, solul trebuie arat la o adâncime de aproximativ 30 – 40 de centimetri, iar ulterior nivelat. La final, terenul trebuie mărunțit și afânat foarte bine.

2. Procesul de sădire al nucului

Nucul se poate planta fie la începutul primăverii, atunci când temperatura este mai mare de 5 grade Celsius, fie toamna. Îți recomandăm ca puieții să aibă în jur de 2 – 3 ani și să fie sănătoși. Pentru a te asigura că aceștia sunt în stare optimă, verifică frunzele și rădăcinile.

Primul pas pentru sădirea nucului este săparea unor gropi cu un diametru ce poate varia între 60 – 80 de centimetri și cu o adâncime suficientă astfel încât rădăcinile pomilor să aibă loc. Odată plantați pomii fructiferi, trebuie să tasezi solul și să uzi pământul cu aproximativ 15 – 20 litri de apă.

Sadire nuc

Ultimul pas constă în realizarea unui mușuroi de pământ în jurul tulpinii, cu o înălțime de aproximativ 30 – 40 de centimetri. Mușuroiul creat nu necesită tasare.

De asemenea, pentru sădirea mai multor rânduri de nuci, este indicat să fie o distanță de 10 metri între rânduri și de 8 metri între pomii care se află pe același rând.

Important este să reții faptul că este contraindicat să plantezi în vecinătatea nucului alți pomi precum mărul, roșii sau cartofi, deoarece frunzele de nuc emană substanțe care le dăunează acestora.

3. Sfaturi pentru îngrijirea eficientă a nucului

  • Menține terenul curat: este important să îndepărtezi în permanență buruienile, să cosești iarba și să sapi solul la începutul primăverii pentru a-l reîmprospăta.
  • Realizează tăieri frecvente: acestea sunt necesare pentru a facilita formarea coroanei și se săvârșesc fie la începutul primăverii, fie la sfârșitul iernii.
  • Aplică soluții speciale pentru fertilizare: acestea ajută la creșterea vegetativă a nucilor și trebuie realizate înainte de intrarea pomilor fructiferi pe rod și după ce aceștia intră pe rod, în 3 etape – la începutul primăverii, după ce se formează fructele și toamna.

Ingrijire nuc

  • Irigă constant terenul: dacă locuiești într-o zonă în care cantitățile de precipitații sunt nesemnificative, atunci este esențial să optezi pentru un sistem de irigare astfel încât să asiguri livezii de nuci 2 – 3 udări a câte 300 metri cubi/ha (dacă plantația este tânără) și 3 udări a câte 600 metri cubi/ha (dacă plantația este matură).
  • Folosește substanțe din magazinele specializate pentru combaterea dăunătorilor: cele mai frecvente boli ale nucilor sunt arsura bacteriană și antracnoza. În cazul dezvoltării unui focar de infecție, tratamentele se aplică numai în timpul repausului vegetativ, adică iarna.

La final, nu-ți rămâne decât să-ți alegi soiurile preferate, să respecți operațiunile de plantare nuc și să te bucuri de gustul delicios al miezului de nucă. Iar dacă ai întrebări sau nelămuriri referitoare la modul de plantare sau de îngrijire, nu ezita să ne contactezi; colegii noștri îți vor oferi cu drag toate sfaturile de care ai nevoie.

Spor la grădinărit!

Publicat de: 10 sep 2020
Vizualizări: 41730
(Voturi: 22, Evaluare: 4.5)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    Te-ar mai putea interesa
    Cele mai populare
    • Preț descrescător
    • Preț crescător
    • Cele mai populare
    • Cele mai noi
    • Nume
    Toate categoriile
    • Toate categoriile
    • Grădină și sănătate
    • Noutăţi 2024
    • Pomi fructiferi
    • Pomi fructiferi columnari
    Promoţie!
    Nuc Chandler imagine 1
    2 Comentarii
    Nuc Chandler
    Cantitate într-un pachet: 1 buc
    229.00 lei 329.00 lei

    Cel mai mic preț în 30 de zile:* 329.00 lei

    Adaugă în coș
    mc visa paypal fancurier