Ai auzit și tu cât de bune sunt coacăzele albe pentru sănătate? Atunci hai să vezi cum poți înființa o cultură din aceste fructe de pădure chiar în grădina ta.
Fiind o varietate a soiului de coacăz roșu, acest arbust fructifer își are originile în spațiul european și în Asia Orientală. Acest lucru îl face foarte ușor de cultivat și în țara noastră, datorită faptului că este adaptat la condițiile de mediu.
Indiferent că locuiești într-o zonă de câmpie sau spre munte, arbustul fructifer este ușor de plantat și îngrijit chiar și de către grădinarii la început de drum. În articolul de astăzi ți-am pregătit un ghid complet pentru înființarea culturii de coacăz alb. Află tot ce trebuie să știi începând cu plantarea lui, până la îngrijirea arbustului de coacăz.
Am punctat, în final, și beneficiile pe care le aduce consumul de coacăze albe pentru organismul tău. Așa că, ce mai stai pe gânduri? Să grădinărim!
Cum se realizează plantarea arbustului de coacăz alb
Dacă vrei să te bucuri de micile fructe de pădure în cea mai bună formă a lor, atunci, gândește-te în primul rând, la alegerea terenului potrivit pentru plantare.
Este bine ca zona în care vei cultiva arbuști de coacăz alb să fie departe de sursele de poluare, precum străzile intens circulate. De asemenea, îți recomandăm să alegi o suprafață plană, pentru ca plantele să se dezvolte corespunzător.
- Procesul de plantare corectă începe cu pregătirea terenului, cu 2 luni înainte.
Scapă de buruieni manual sau cu ajutorul erbicidelor și aplică un îngrășământ natural obținut din gunoi de grajd. Perioada de repaus vegetativ este cea mai bună pentru a iniția plantarea. Adică începutul primăverii sau sfârșitul lui octombrie-începutul lunii noiembrie.
Când a sosit ziua plantării, sapă gropi cu latura de 40 de centimetri și o înălțime de 30 de centimetri. Pentru ca fiecare plantă să aibă suficient loc de creștere, păstrează o distanță de 1 metru între arbuști și 3 metri între rândurile de coacăz alb.
- Alege puieți de coacăz din surse sigure.
În magazinul GrădinaMax găsești întotdeauna răsadurile de care ai nevoie. Pune compostul pe fundul gropii și apoi așază cu grijă butașul de coacăz alb. Acoperă apoi tulpina cu pământ, formând un mușuroi de aproximativ 8-10 centimetri înălțime.
Coacăzul alb: sfaturi pentru o îngrijire corectă
Întotdeauna o cultură rodește mai bine dacă are parte de îngrijirea corectă. Dacă te interesează mai multe detalii despre aceste fructe de pădure, am scris un articol și despre îngrijirea coacăzelor negre. Dar, acum, iată ce trebuie să faci pentru a întreține arbuștii de coacăz alb.
Udarea și fertilizarea
E posibil să fii norocos din acest punct de vedere. Dacă plantația ta de coacăz alb este situată într-o zonă în care precipitațiile anuale sunt bogate, de minimum 700 de milimetri pe an, atunci irigarea este opțională.
În caz contrar, trebuie să uzi arbuștii fie prin picurare, fie cu ajutorul aspersoarelor. Ele te pot ajuta și la distribuția unor îngrășăminte hidrosolubile. Se știe deja că dacă vrei să ai o recoltă bogată, trebuie să iei în considerare să realizezi, o dată la doi ani, și operațiuni de fertilizare mai complexe.
Tunderea
Primii ani de după plantare sunt esențiali pentru a forma arbuștii tăi de coacăz alb. Alege între 4 și 6 tulpini pe care dorești să le păstrezi pentru rodirile din anii următori. Scurtează aceste ramuri până la 40 de centimetri.
Bineînțeles că tăierile pot fi făcute și dacă descoperi că arbuștii tăi au ramuri bolnave sau uscate.
Beneficiile consumului de coacăze albe pentru organismul tău
Acum știi deja cum să obții o cultură de coacăz alb chiar la tine în grădină. Dar oare la ce sunt bune aceste fructe? Începe cu a savura aroma specială dulce-acrișoară. Apoi, hai să vedem 10 beneficii pe care le aduce pentru sănătate consumul acestor fructe, în formă proaspătă sau congelate.
- Sunt o importantă sursă de minerale și vitamine;
- Ameliorează problemele cauzate de bolile reumatismale;
- Ameliorează anumite simptome ale persoanelor diabetice;
- Conținut ridicat de vitamine din gama B, în special B1, B2 și B6;
- Acționează ca laxativ;
- Ajută în tratarea gutei și a bolilor cardiace și renale;
- Stimulează funcția hepatică;
- Întăresc sistemul imunitar;
- Îmbunătățesc circulația sangvină;
- Reduc nivelul de colesterol.
După cum ai putut observa, coacăzul alb este un arbust fructifer ușor de cultivat, care nu necesită o îngrijire prea intensivă.
Sperăm că sfaturile noastre îți sunt de folos și te vor conduce către o cultură bogată de coacăz alb. Mult succes în toate proiectele de grădinărit!