Cu siguranță îți dorești să ai parte de gustul inconfundabil al căpșunilor pe tot parcursul sezonului de vară. Și pentru a putea face prăjituri delicioase și gemuri dulci, plantarea căpșunilor remontante este cea mai potrivită alegere.
Fie că plantezi în grădină, în seră sau în ghivece speciale, poți avea parte de roadele căpșunilor din luna iunie și chiar până în septembrie. De aceea, în articolul de astăzi, vom discuta despre soiurile de căpșuni remontante și de ce să le cultivi în grădina ta.
Ce sunt soiurile de căpșuni remontante
Culturile de plante remontante se referă la acei lăstari care fac muguri de flori pe toată perioada de vegetație. Ulterior, mugurii fertilizați devin fructe dulci pe care le poți culege. Iar căpșunii nu sunt singurele plante care se bucură de caracterul remontant.
Așadar, uite ce mai poți semăna în grădină pe perioada de vară:
De ce să alegi culturi remontante? Pentru că te poți bucura de roade bogate la fiecare etapă de cultivare. Astfel, nu vei fi nevoit să replantezi prea des stoloni de căpșuni.
Soiuri de căpșuni care rodesc tot anul
Dacă te gândești să plantezi căpșuni remontante în grădină, trebuie să cunoști, în primul rând, ce soiuri să alegi pentru roade cât mai bune. Așadar, putem vorbi despre soiuri de căpșuni:
DSD. Sunt acele soiuri care înfloresc și dau roade doar pe perioada zilei, atunci când lumina naturală este prezentă timp de cel puțin 10 ore pe zi. În consecință, soiul DSD îți oferă 2 sau 3 recolte de căpșuni pe perioada de vară.
NSD. Sunt soiuri care produc fructe constant, indiferent de momentul zilei, de aceea sunt cele preferate de către grădinari.
Și ca să poți alege tipul de căpșuni potrivit pentru tine, am pregătit o listă de soiuri din catalogul online GrădinaMax:
Albion
Este unul dintre cele mai preferate soiuri deoarece produce până la 4 recolte pe sezon, cu fructe dulci și de dimensiuni mai mari, ideale pentru consum imediat, congelare sau conservare.
De regulă, tufa de căpșuni Albion are dimensiuni de aproximativ 40 de cm înălțime. Astfel, fructele odată crescute nu mai ating solul și se păstrează în stare potrivită pentru cules. În plus, soiul Albion are rezistență mare la secetă și temperaturi ridicate. Din acest motiv, este suficientă irigarea tufei o dată pe săptămână.
Queen Elisabeth
Originar din Anglia, soiul Queen Elisa este destinat atât plantării în grădină, cât și în sere sau ghivece speciale. Odată crescute, tufele sunt înalte, cu frunze mari și lucioase, iar inflorescențele sunt bogate. Datorită frunzișului des, planta are nevoie de subțiere pentru ca fructele să aibă parte de lumină și aerisire constantă.
Așadar, stolonii trebuie plantați în locuri însorite și cu sol bine drenat pentru ca apa să poată ajunge la rădăcini complet, fără ca ele să putrezească. Și pentru că are o rezistență foarte mare la temperaturi scăzute, soiul Queen Elisa poate să tolereze temperaturi chiar și de -25 de grade Celsius.
San Andreas
Este unul dintre cele mai roditoare soiuri, producând chiar și 7 recolte de căpșuni pe sezon. Așadar, tu te bucuri de căpșuni San Andreas de la începutul primăverii și chiar până toamna târziu. Astfel, dacă respecți regulile de plantare și îngrijire a căpșunilor te bucuri de fructe frumos colorate, cu gust dulceag și fără imperfecțiuni.
Amandine
Căpșunile Amandine sunt potrivite pentru orice fel de cultivare: solară, de grădină sau chiar cultură hidroponică. Pentru că se adaptează rapid la condițiile climatice și cele de creștere, soiul este ușor de îngrijit și adesea preferat de grădinarii începători.
Portola
Cel mai des folosit pentru prăjituri, gemuri și creme naturale, soiul Portola are rate de creștere mari și produce fructe dulci, zemoase și intens colorate. De asemenea, fructele sunt rezistente la lovituri și la dăunători și pot fi transportate cu ușurință. În plus, căpșunile Portola sunt rezistente la schimbări de temperatură și chiar la secetă.
Căpșuni remontante: avantaje și dezavantaje
Orice alegi să cultivi în grădina ta trebuie să fie roditor și să bucure privirile. Iar când vine vorba de culturi de căpșuni remontante, iată care sunt motivele pentru care să le alegi:
Ai o rată mai mare de productivitate;
Roadele apar la începutul sezonului și continuă până toamna târziu;
Le poți cultiva în diferite tipuri de spații, în funcție de locul de care dispui;
Sunt foarte ușor adaptabile la condiții meteorologice nefavorabile;
Recolta este bogată, cu fructe dulci și de dimensiuni mari;
Poți să folosești căpșunile pentru gem, dulceață, tarte sau chiar consum imediat.
În ceea ce privește dezavantajele culturilor remontante, putem vorbi despre condițiile de păstrare speciale pe perioada de iarnă. Așadar, dacă alegi să cultivi în grădină, nu uita să acoperi tulpina cu un strat generos de pământ.
Pentru mai multe detalii despre cultivarea căpșunilor remontante, accesează blogul GrădinaMax.