Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Îngrijirea gazonului vara: secretele unui gazon impecabil

Odată cu venirea lunilor de vară, activitățile pe care le desfășori în curtea și grădina ta se înmulțesc. Timpul petrecut în natură este mai prețios ca în orice altă perioadă de pe parcursul anului.

O curte verde, cu aspect îngrijit și spațiu pentru un picnic printre iarba proaspătă sună mai mult decât minunat. În acest sens, știm că te-ai preocupat din timp de frumusețea acesteia și ai plantat gazonul. Acesta a crescut frumos, iar spațiul din jurul locuinței tale a devenit un adevărat rai.

Nu vrem ca munca ta să fie irosită, iar curtea să nu arate deloc așa cum ți-ai dorit. Ca atare, pe lângă alte activități specifice lunilor de vară, trebuie să pui accent și pe îngrijirea gazonului.

De aceea, dacă vrei să ai o curte ca în revistele de specialitate, hai să descoperim împreună cele mai importante activități de îngrijire a gazonului în lunile călduroase ale verii.

Principalele lucrări de îngrijire a gazonului vara

Dacă ai plantat gazonul, fii sigur că trebuie să ai în vedere câteva activități specifice de îngrijire, mai ales în lunile de vară. Asemenea culturilor din grădină, acesta are nevoie de atenție suplimentară pentru a putea face din peluza ta un loc de invidiat.

Uite cele mai importante lucrări de îngrijire a gazonului în lunile de vară:

Udă gazonul în funcție de precipitații

Irigarea gazonului se numără printre cele mai importante activități de îngrijire pe perioada verii, având un loc fruntaș. Aceasta se realizează în funcție de mai mulți factori, în intervale specifice.


Mai mult, există câteva semne care îți indică un gazon deshidratat. Frunzele de culoare verde-gălbuie îți arată că acestea sunt îmbătrânite și se vor ofili în curând. Așadar, trebuie să fii atent și să te preocupi regulat de irigare.

După o serie de momente și condiții, irigarea gazonul se face astfel:

  • În perioadele de secetă profundă, îți recomandăm să te ocupi mai serios de irigare și să realizezi udarea gazonului zilnic;
  • În cazul în care cantitatea de precipitații este mică, te sfătuim să irigi gazonul la un interval de 2-3 zile;
  • Dacă perioadele cu precipitații sunt regulate, iar acestea cad în mod normal, udatul  nu mai este obligatoriu.

Taie gazonul așa cum trebuie

Alături de alte activități de îngrijire din grădina ta, tunderea gazonului vara reprezintă un pas extrem de important dacă vrei ca acesta să fie sănătos și dens. O îngrijire corespunzătoare îți poate aduce o iarbă frumoasă și îndesită.

Acest proces nu trebuie nicidecum evitat deoarece o tăiere târzie a gazonului poate afecta creșterea corectă. Pe de altă parte, tunderile te ajută la îndepărtarea buruienilor care s-au dezvoltat printre semințe și care pot sufoca firele din gazon sau celelalte plante peisagistice.



Cositul se face după o regulă specifică: tăierile se execută la aproximativ două treimi din lungimea gazonului sau la jumătatea acestuia. Această condiție trebuie urmată, în special în lunile de vară, pentru a apăra gazonul de uscarea provocată de caniculă.

Astfel, îți recomandăm să realizezi această acțiune în jur de două-trei ori, de-a lungul unei săptămâni. Desigur, în funcție de cantitățile de precipitații, plantele de gazon pot avea o creștere mult mai rapidă decât de obicei.

În aceste condiții, poți cosi iarba din curte sau grădină de mai multe ori, dacă aceasta ajunge la o înălțime considerabilă.

Reține că regula tăierii trebuie întotdeauna respectată pentru a nu dăuna sănătății și dezvoltării corecte a gazonului.

Fertilizează corespunzător gazonul

Lucrările de fertilizare a gazonului în lunile iunie-iulie-august sunt esențiale, dacă vrei să ai un gazon sănătos, iar alegerea unor îngrășăminte potrivite este vitală pentru îngrijirea acestuia.

În acest sens, cele mai populare ingrediente folosite în substanțele nutritive pentru solul cu semințe de iarbă sunt potasiul, fosforul și azotul. Acestea trei sunt eficiente în procesul de creștere a firelor de iarbă și le ajută să se dezvolte dese și groase.


Îngrășămintele pentru gazon au un aport nutrițional necesar pentru rădăcinile ierbii și reprezintă un suport important pentru întărire. Aceste acțiuni de fertilizare ajută plantele de iarbă să lupte împotriva bolilor, dăunătorilor și perioadelor de secetă.

Nu uita că pentru a realiza acest pas, gazonul trebuie tuns în prealabil și foarte bine udat după aplicarea îngrășămintelor. De asemenea, te sfătuim să utilizezi cu multă grijă aceste substanțe și să nu le folosești în exces.

Aerisește solul

În lunile de vară, timpul petrecut în curte sau în grădină crește. De aceea, traficul la care este supus gazonul devine mai dinamic, iar firele de iarbă pot fi sufocate și culcate la pământ.

Îți recomandăm utilizarea unui aerator pentru gazon, dacă petreci destul de mult timp în spațiile verzi din curtea sau grădina ta. Acest proces reprezintă un ajutor considerabil pentru drenarea solului, absorbția oxigenului și substanțelor nutritive.

Drept indicație, ar fi potrivit să realizezi această lucrare în funcție de ultima irigare, la aproximativ o zi după, atunci când solul este încă umed.

Secretul unui gazon verde și arătos, în perioadele calde ale sezonului de vară, este reprezentat de îngrijirea atentă și respectarea pașilor pe care ți i-am prezentat mai sus.

Descoperă și alte sfaturi de la specialiștii grădinari, în secțiunea pentru începători. Nu ezita să cauți și alte produse pentru grădină în catalogul online și apucă-te de treabă!

Mult spor să ai!

Publicat de: 16 iun 2021
Vizualizări: 2956
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier