Roșiile sau tomatele, denumite și Lycopersicon esculentum Mill, fac parte, alături de vinete și ardei, din familia Solanaceae. Această legumă este anuală, perenă și cățărătoare, avându-și originile în sudul Americii de Nord și nordul Americii de Sud.
Tomatele se cultivă pe câmp, în grădină sau solarii și sunt folosite la scară largă, mai ales în industria alimentară. Acestea pot fi preparate și consumate sub mai multe forme, fiind de bază în orice bucătărie.
Un moment important în procesul de întreținere a culturilor de roșii este reprezentat de perioada de mijloc a semănatului, în care plantele au început deja să se dezvolte, aceasta însumând o serie de acțiuni pe care să le ai în vedere.
Așadar, află tot ceea ce trebuie să știi înainte să te apuci de îngrijirea roșiilor în luna iunie.
Sfaturi practice pentru îngrijirea tomatelor în luna iunie
Luna lui Cireșar aduce, pentru culturile de roșii, o mulțime de activități de creștere și îngrijire de care trebuie să te ocupi neapărat dacă vrei să ai parte de o recoltă cât mai bogată. Prin urmare, un gospodar preocupat ca și tine are nevoie să cunoască cum trebuie îngrijite culturile de roșii la venirea caniculei.
Hai să aflăm împreună de ce ar trebui să te apuci prima dată:
Cultivarea roșiilor în luna iunie
Dacă nu ai avut timp să plantezi toate răsadurile până în ultimele zile de mai, nu este cazul să te îngrijorezi. Poți semăna restul roșiilor de la începutul și până în a doua jumătate a lunii iunie, alături de ardei și vinete. Află tot ce trebuie să știi despre cultivarea semințelor și îngrijirea răsadurilor de roșii și apucă-te de treabă!
Copilirea tomatelor
Noi te îndrumăm să copilești plantele de roșii ce fac parte din primul ciclu de cultură. Această acțiune este recomandată pentru tomatele cultivate în grădină sau solarii, atunci când acestea ajung la o înălțime considerabilă de aproximativ 2 m.
Lăstarii crescuți trebuie îndepărtați prin această operațiune deoarece pot concura cu tulpina-mamă a plantei. Pe de altă parte, copilii nu permit aerisirea optimă și sporesc șansele apariției bolilor, iar acest lucru poate duce la dezvoltarea incorectă a fructelor.
Palisarea roșiilor
Palisarea roșiilor este necesară deoarece plantele trebuie să rămână în poziție verticală. Astfel, soiurile productive nu se prăbușesc sub propria greutate și nu ating pământul, aspect ce le asigură o sănătate mai bună.
Acest pas se realizează cu ajutorul unor araci și a unui ghem de sfoară. Se fixează aracii în pământ și de sus în jos se leagă cu o bucată de sfoară fiecare ramură. Iar pe măsură ce planta va crește, aceasta se răsucește în jurul stâlpului de susținere.
Nu uita să lucrezi cu atenție pentru a nu vătăma cultura de roșii!
Defolierea culturilor de tomate
Îți recomandăm defolierea plantelor de tomate pentru a avea o recoltă cât mai îmbelșugată. Acest procedeu presupune îndepărtarea frunzelor bolnave de culoare gălbuie cu scopul de a împiedica apariția bolilor foliare.
Mai mult, frunzele îmbătrânite nu reușesc să mai absoarbă în mod eficient substanțele nutritive, ci consumă din potențialul de dezvoltare al plantei. Defolierea se poate face dimineața, înainte de orice tip de stropire, pentru ca soarele de amiază să usuce rănile.
Fertilizarea culturilor de roșii în luna iunie
Culturile de roșii au nevoie de o cantitate mare de substanțe nutritive în perioadele de dezvoltare a plantelor și fructelor. În luna iunie se resimte cel mai tare lipsa de nutrienți prin îngălbenirea prematură a frunzelor din zona tulpinei sau încrețirea vârfurilor lamelelor.
Soluția pentru a completa aceste deficiențe este reprezentată de îngrășămintele minerale. Îți recomandăm să începi folosirea acestora la aproximativ 20 de zile de la plantarea răsadurilor și repetarea la fiecare 2-3 săptămâni.
Îngrășămintele pe care le poți folosi pot fi monocomponente sau multicomponente. Vezi, de asemenea, și cum alegi și aplici îngrășământul potrivit pentru plante.
Pulverizarea contra dăunătorilor și bolilor
Tomatele se numără printre cele mai importante culturi din grădina un gospodar. Ca atare, există numeroase boli și numeroși dăunători care pot afecta plantele de roșii.
Acestea apar, cu precădere, în luna iunie atunci când temperaturile cresc și se instalează ușor canicula. Printre boli se regăsesc:
- Mana tomatelor;
- Putregaiul cenușiu;
- Cancerul bacterian;
- Petele cafenii.
Pe de altă parte, există diferiți dăunători care îți pot afecta cultura de tomate, precum:
- acarienii, afidele, omida, gândacul de colorado și musculița albă.
Pentru a salva plantele de roșii, dar și pentru a crește o cultură sănătoasă, îți recomandăm să folosești produse fungicide și insecticide.
Știm că activitățile de îngrijire a grădinii și livezii în luna iunie te preocupă din plin și de aceea, sperăm că sfaturile noastre despre îngrijirea culturilor de roșii îți sunt de folos.
Află mai multe de la grădinarii GrădinaMax pe blog, secțiunea legumicultură și bucură-te de culturi îmbelșugate și sănătoase.
Mult spor îți dorim!