Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Calendarul lunar al grădinarului pentru Decembrie

Vremea rece începe să-și facă simțită prezența. O ocazie numai bună pentru a te bucura de o binemeritată vacanță până la primăvară. Dacă credeai că ai „scăpat” de toate activitățile specifice în restul anului, nu te bucura încă. Sunt câteva lucruri pe care este indicat să le ai în vedere chiar și pe timp de iarnă.


Află în continuare ce activități de grădinărit trebuie efectuate în luna decembrie și cum să te pregătești să faci față cu brio sezonului geros.

Sfaturi pentru întreținerea corespunzătoare a serei

În cazul în care deții o seră, aceasta necesită toată grija ta în perioada următoare. Pentru a te bucura de o recoltă bogată, primul pas este să te asiguri că spațiul este curățat și dezinfectat. Indicat este să folosești un dezinfectant horticultor pentru a spăla geamurile, podelele și schela și pentru a îndepărta dăunătorii care ar putea supraviețui pe timpul iernii.

De asemenea, pe toată perioada anotimpului rece îți recomandăm să îndepărtezi zăpada de pe seră pentru a evita posibilele daune.

Ori de câte ori tempertura este prietenoasă în lunile următoare, asigură-te că aerisești sera. În acest mod, reduci atât nivelul de umiditate, cât și riscul apariției diverselor boli.  

Nu în ultimul rând, evită să uzi plantele în exces și plantează bulbii în ghivece suficient de încăpătoare pentru a le putea planta în grădină la primăvară.

Recomandări pentru protejarea livezii de îngheț

Fiecare recoltă bogată de fructe are la bază și o îngrijire atentă a pomilor fructiferi. Odată ce ai cules roadele muncii tale la început de toamnă, acum este timpul să iei în calcul modalitățile prin care să ferești livada de temperaturile scăzute.

Prima recomandare în acest sens este să aplici pe trunchiurile copacilor tratamente fotosanitare pe bază de cupru. Ulterior, este indicat să acoperi rădăcina pomilor cu un strat gros de compost și frunze. La sfârșit, acoperă totul cu o pânză și fixeaz-o cu ajutorul pietrelor pentru a împedica împrăștierea compostului din cauza vântului.

Planificarea modului în care va arăta grădina


Cele trei luni de iarnă sunt un prilej numai bun pentru a organiza la nivel teoretic aspectul grădinii tale. Prin urmare, te sfătuim să notezi ce soiuri de legume și ce tipuri de plante ai avut în 2018, activitățile de grădinărit care te-au ajutat să ai o recoltă generoasă și niște flori superbe, precum și aspectele pe care le poți îmbunătăți în următorul an.

De asemenea, poți lua în considerare și plantarea unor noi soiuri de legume și verdețuri cu care să te răsfeți. Spre exemplu, poți opta pentru broccoli, varză chinezească sau rucola.

Toaletarea gazonului

Chiar și în anotimpul rece, îngrijirea gazonului se regăsește pe lista priorităților tale. Atâta timp cât temperaturile nu sunt îndeajuns de scăzute încât solul să înghețe, iarba continuă să crească. Prin urmare, este necesar să tunzi gazonul în mod constant până la prima depunere de zăpadă sau până la primul îngheț.

În același timp, ai grijă să eviți să calci pe gazon în zilele geroase sau atunci când este zăpadă. Având în vedere că iarba îngheață în astfel de condiții, acesta se poate deteriora cu ușurință.

Sugestii pentru aranjarea curții pentru iarnă

Primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este izolarea robineților aflați în aer liber și oprirea acestora de la sursa de alimentare acolo unde este cazul. În același timp, este important să golești instalațiile de apă precum furtunul de grădină, întrucât acestea îngheață în astfel de perioade.

Totodată, profită de această perioadă pentru ascuțirea uneltelor de grădinărit precum foarfecele de grădină și mașina de tuns iarba. Acum este momentul și pentru repararea diverselor echipamente și curățarea părților metalice.

Nu uita să ungi uneltele cu vaselină pentru a le proteja de rugină și să depozitezi toate echipamentele în magazie.

Idei simple pentru decorarea casei și grădinii


Perioada Sărbătorilor de iarnă este o ocazie numai bună pentru a decora locuința la exterior, precum și curtea și grădina în spiritul Crăciunului. O idee la îndemână este împodobirea casei cu instalații de beculețe care să lumineze pe timp de noapte și să creeze o atmosferă de poveste.  De asemenea, poți opta pentru o coroniță din crengi de brad natural și conifere pentru ușa de la intrare.

O altă idee ușor de implementat este împodobirea unui mic brad sau pom din curte cu elemente care atrag atenția precum clopoțeii și ornamente rezistente la frig și umezeală. În cazul în care adori să realizezi decorațiunile de la zero și intenționezi să folosești crenguțe, conuri sau ghinde, te sfătuim să le protejezi cu un strat de lac.

Iar atunci când zăpada este din belșug, nu uita să retrăiești momentele din copilărie și să te bucuri de realizarea unui om de zăpadă.

Până la următorul calendar al grădinarului, îți dorim mult spor cu toate activitățile de grădinărit din decembrie. Vezi sfaturile și recomandările de pe blogul GrădinaMax!

Publicat de: 20 iun 2022
Vizualizări: 1511
(Voturi: 2, Evaluare: 5.0)
mc visa paypal fancurier