Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Activități de grădinărit în luna noiembrie

Mai este doar o lună până la sosirea iernii, așadar în noiembrie trebuie să îți faci timp pentru ultimele activități de grădinărit. Ocupă-te de ultimele retușuri și pregătește grădina pentru iernat. Iată câteva dintre activitățile pe care grădinarii trebuie să le desfășoare în luna noiembrie.


Noiembrie în grădina de flori

Încă nu este târziu să plantezi bulbi de flori de toamnă. Poți face acest lucru în primele zile ale lunii, pentru a avea o înflorire spectaculoasă anul următor. Tot la început de noiembrie este recomandat să plantezi bulbii de lalele, pentru că astfel poți preveni bolile și dăunătorii.

Într-un ghiveci poți planta bulbii de zambile, panseluțe sau orice alte flori de primăvară.

De asemenea noiembrie poate fi o lună ideală pentru a planta trandafirii și puieții de magnolia, care te vor încânta cu o înflorire spectaculoasă în primîvară.

Bulbii de begonii, dalii și gladiole pot fi săpați și scoși din pământ pentru depozitarea pe perioada iernii.

Adună frunzele cazute peste rădăcinile florilor din grădină și îndepărtează resturile plantelor pentru a evita apariția bolilor și dăunătorilor.

Activități în grădina de legume

  • la începutul lunii este ideal să plantezi legumele perene ca sparanghelul sau rubarba;
  • după primul îngheț, păstârnacul poate fi recoltat, pentru că savoarea lui este mai dulce;
  • pregătește o parcelă de pământ pentru plantarea usturoiului și îmbogățește solul prin adăugarea de materie organică înainte de plantare;
  • pe răzoarele de zarvaturi se recomandă împrăștierea gunoiului de grajd pentru a se integra în sol pe perioada iernii;
  • este un timp favorabil și pentru plantarea ciupercilor.


Ce faci în livadă în noiembrie

La începutul lunii noiembrie poate avea loc plantarea arbuștilor fructiferi de coacăz și zmeură, atâta timp cât sunt în stare latentă.

În noiembrie trebuie acordat atenție îngrijirii merilor și perilor, activitate ce poate fi continuată până în luna februarie. În cazul prunilor este recomandat să se aștepte până la sfârșitul iernii, deoarece sunt mai vulnerabili.

În luna noiembrie pot fi aplicate benzi anti insecte pe trunchiurile pomilor fructiferi, pentru a-i proteja de insecte.

Cum îngrijim gazonul

Încă este timp pentru aerisirea gazonului înainte de venirea iernii. Folosește grebla, furca sau unelte speciale pentru aerat, care pot străpunge solul la intervale regulate. Tot în acest timp găurile trebuie lărgite pentru ca aerul să poată pătrunde.

După acest proces se poate trece la mărginirea gazonului, pentru a-i oferi un aspect cât mai ordonat și curat.

Strânge și îndepărtează frunzele uscate de pe gazon și mărunțeștele cu ajutorul unei mașini speciale. Ele vor putrezi rapid în coșurile destinate compostului.


Cum pregătim sera în noiembrie

Pe lângă grădină, mulți gospodari dețin și o seră pe care trebuie să o pregătească pentru perioada iernii. Înainte de apariția temperaturilor scăzute geamurile serei trebuie verificate și schimbate dacă este nevoie.

Igienizează podeaua și rafturile folosind un dezinfectant horticol pentru a preveni bolile și dăunătorii specifici iernii și spală geamurile.

Pentru a putea verifica plantele pe înserate este de ajutor să montezi lămpi solare în seră.

Pentru a reduce pierderea căldurii din interiorul serei poți aplica folii cu bule de aer.

Sera trebuie ventilată, în special după udarea plantelor, dar și pe timpul nopții.


Așadar pentru a pregăti grădina pentru sezonul de primăvară inspiră-te din recomandările noastre și profită de ultima lună de toamnă. Pe lângă toate aceste activități este bine să îndepărtezi buruienile și plantele uscate din pământ, dar și pe cele care nu mai rodesc. Solul trebuie săpat bine, greblat și îmbogățit cu compost. Astfel vei obține un sol bogat în substanțe nutritive, iar grădina ta va abunda în recolte.

Nu încheia luna fără să cureți toate uneltele de grădinărit pe care le-ai folosit, dar și utilajele agricole, dacă este cazul. Aplică-le ulei pentru a preveni ruginirea acestora pe timpul iernii și depozitează-le în magazie. Acoperă utilajele cu motor cu o prelată sau un prosop de care nu mai ai nevoie, pentru a preveni înghețul acestora, în caz de nevoie. Aici, ustensilele tale se vor odihni, după un an plin de activități.

Sperăm că toate sfaturile din calendarul grădinarului pentru luna noiembrie să îți fie utile. Îți dorim spor la grădinărit în luna noiembrie!

sursa fotografii: unsplash.com și pexels.com

Publicat de: 20 iun 2022
Vizualizări: 4392
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
mc visa paypal fancurier