Comenzi telefonice şi consultanţă
0

ACTIVITĂȚI DE GRĂDINĂRIT PENTRU MARTIE

Iată că se întrevăd primele semne ale venirii primăverii, ceea ce înseamnă că putem relua o serie de activități de grădinărit de care depinde soarta culturilor noastre pe tot parcursul anului. Luna martie marchează începutul primăverii, natura se trezește la viață, iar gospodarii încep să petreacă din ce în ce mai mult timp în grădină. Aceasta este perioada în care trebuie reparate daunele de pe timpul iernii și aplicate măsuri de prevenție a bolilor pentru a stimula creșterea armonioasă a plantelor. 


În continuare, îți vom prezenta principalele activități de grădinărit specifice lunii martie pentru a ști cum să îngrijești plantele și să ai parte de cel mai roditor pământ.

Calendarul grădinarului – activități de grădinărit în luna martie

Curățenia generală


În prima lună de primăvară, odată cu topirea zăpezilor, este indicat să cureți resturile din grădină (crengi uscate, frunze, buruieni inestetice). În acest fel, vei avea parte de un sol curat și roditor. De asemenea, este recomandat să verifici și starea pieselor de mobilier din grădină, să le cureți și eventual să le revopsești dacă au fost afectate de frig sau umezeală.

Testarea și fertilizarea solului

Pentru a avea parte de culturile pe care ți le dorești, este necesar să testezi solul pentru a vedea dacă există eventuale carențe de minerale. Acestea trebuie remediate pentru ca plantele tale să înflorească și să se dezvolte cât mai armonios.

Este important să știi starea solului înainte de alegerea îngrășământului potrivit și a etapei de fertilizare. Poți procura singur un kit de testare a solului sau poți apela la ajutorul specialiștilor.

Tăierea crengilor uscate


Luna martie este momentul propice pentru a tăia crengile uscate din grădină. Acest proces este important, deoarece stimulează creșterea vegetației și producția de fructe (în cazul pomilor fructiferi). Poți tăia cu încredere crengile uscate la pomii fructiferi sau vița de vie. De asemenea, te poți ocupa și de toaletarea tufelor de trandafiri în această perioadă.

Plantarea florilor de vară

Toți grădinarii știu că luna martie este destul de aglomerată din punct de vedere al activităților pe care trebuie să le întreprindă. Unul dintre motive este faptul că în această perioadă se plantează o mare parte din culturile care înfloresc vara.

De aceea, dacă vrei să te bucuri de o grădină multicoloră în sezonul cald, sugestia noastră este să te apuci de treabă din timp. Câteva sugestii de flori de vară din partea noastră sunt trandafirii, iasomia sau crinii de vară, dar simte-te liber să-ți asculți inspirația și să creezi paleta de culori pe care ți-o dorești!

Nu uita de plantele aromatice


Luna martie este ideală și pentru plantele aromatice – rozmarin, busuioc, mentă sau cimbru sunt doar câteva dintre opțiunile la care poți apela. Dacă vrei să te bucuri de condimente savuroase pe tot parcursul anului, acordă timp plantării și îngrijirii lor încă din prima lună a primăverii.

Semănarea legumelor

Câteva dintre legumele pe care le poți semăna în această perioadă sunt morcovul, spanacul, pătrunjelul sau sfecla. Temperaturile ceva mai ridicate din această perioadă vor ajuta recolta ta. De aceea, dacă vrei să ai parte de legume și verdețuri timpurii, poți începe să te apuci de semănat chiar acum.

Udarea solului

În luna martie, deși vremea se încălzește, pot fi înregistrate în continuare o serie de fluctuații de temperatură. Astfel, trebuie să te asiguri că pământul este hidratat corespunzător. Udă în mod regulat pământul în care ai pus semințele sau răsadurile, dar și gazonul. Ține minte că numărul de udări și cantitatea de apă diferă în funcție de specificul plantelor tale, de temperatură și de tipul de sol.

Montarea solarului

Acum este perioada potrivită pentru amenajarea solarului în grădina ta. Ocupă-te de montajul acestuia și, mai apoi, pregătește solul pentru semănat. Chiar dacă temperaturile pot fi încă scăzute, în solare, semințele și răsadurile se vor dezvolta fără probleme. Nu uita ca, de îndată ce temperaturile cresc peste 20 de grade Celsius, să aerisești eficient solarul pentru a evita opărirea legumelor. 

Acestea sunt doar câteva dintre activitățile de grădinărit pe care ți le recomandăm pentru luna martie. Nu uita, însă, că trebuie să te îngrijești de grădina ta în fiecare săptămână pentru a avea parte de cele mai bune rezultate.

Odată cu creșterea temperaturilor, cu siguranță va fi o plăcere să-ți petreci timpul în grădină! Noi îți dorim mult spor la treabă!

Publicat de: 24 noi 2022
Vizualizări: 5401
(Voturi: 8, Evaluare: 4.6)
mc visa paypal fancurier