Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Activități de grădinărit în luna septembrie

Septembrie este o lună plină de acitivtăți pentru toți cei care iubesc grădinăritul. În prima lună de toamnă trebuie acordată atenție tuturor culturilor – pomi și arbuști fructiferi, plante perene, plante ornamentale, legume și flori. Planul lunii septembrie va include toate activitățile specifice grădinilor: plantare, curățarea terenului, tăiere, udare și fertilizare. Este un volum mare de muncă, ce te va ține mereu în priză.


Câteva dintre lucrările principale ale lunii septembrie

  1. Culegerea roadelor de toamnă – mere, roșii,ardei, struguri.
  2. Transplantarea și înmulțirea florilor.
  3. Gladiolele și crinii târzii încep să se estompeze – bulbii pot fi pregătiți pentru depozitare.
  4. Bulbii de flori de primăvară trebuie plantați începând cu luna septembrie.
  5. Plantarea semințelor de toamnă.
  6. Curățarea terenului și combaterea dăunătorilor.

Recoltarea culturilor

Recoltarea roadelor este efectuată în diferite moduri, în funcție de destinația recoltelor. Fructele și legumele care sunt trimise direct pentru a fi prelucrate imediat sunt recoltate complet coapte. Culturile destinate depozitării sunt recoltate în stadiul de maturitate tehnică.

În ceea ce privește alte plante de grădină, cum ar fi roșiile sau ardeii, ele sunt recoltate în funcție de culoarea lor caracteristică. Maturarea fructelor trebuie monitorizată. Starea strugurilor este determinată de gust, de conținutul de zahăr și de suculență.

Procesarea și depozitarea recoltelor


Această operațiune implică respectarea mai multor pași:

  • pregătirea cutiilor sau a lăzilor de depozitare; spălarea șicurățarea spațiilor de depozitare;
  • pregătirea camerelor pentru păstrarea legumelor pe timpul iernii;
  • cartofii, morcovii, sfecla, varza trebuie depozitate în grămezi;
  • fructele proaspete sunt înfășurate în șervețele și puse în pivniță;
  • fructele și legumele complet coapte se pun deoparte pentru consumul imediat.

Activitățile lunii septembrie pentru culturile de fructe de pădure

Septembrie este luna ideală pentru transplantul culturilor perene. Înainte de sosirea înghețului, culturile vor avea la dispoziție încă 8-10 săptămâni pentru formarea rădăcinilor și stabilirea necesarului de substanțe nutritive.

Plantarea și transplantarea căpșunilor

În primul rând căpșunile trebuie plantate sau transplantate. Culturile sunt rezistente și productive, însă în fiecare an ele sunt predispuse la diferite boli. Așadar vor avea nevoie anual de un transplant, iar la fiecare 6 ani ele trebuie înlocuite complet.

Este cunoscut faptul că tufele se formează cel mai bine la doi ani de la plantare și de asemenea oferă și cele mai bune recolte.

Transplantarea este un proces laborios, însă există totuși tehnologii simplificate, potrivite și pentru grădinarii amatori. Una dintre etapele procesului este săparea adâncă a unui rând. Vor rămâne în sol doar rozetele în vârstă de un an, care urmează să se transforme anul următor în plante fructifere.

După 5-6 ani, culturile de căpșuni trebuie reînnoite prin plantarea de răsaduri noi, care vor fructifica intens pentru încă alți 6 ani.

Agrișe și coacăze – plantarea și recoltarea butașilor

În perioada 1 septembrie-10 octombrie se culeg recoltele de coacăze roșii, albe și roz. Coacăzele negre sunt tăiate în perioada 15 septembrie – 5 octombrie.

Pentru plantare se utilizează butași groși, bine dezvoltați, în vârstă de n an. Frunzele sunt îndepărtate, iar tulpinile sunt scurtate până la 20 cm și plantate imediat în gropi pregătite. Înainte de venirea înghețului, butașii sunt scurtați cu 3 cm.

Agrișele sunt propagate doar prin stratificare. Dacă la începutul verii sunt săpate culturile anuale, acum acestea trebuie săpate în straturi și divizate. Plantează exemplarele cele mai puternice.

Zmeura

Două operații sunt efectuate pe planta de zmeură. Prima este tăierea. Tulpinile fructifere, lignificate sunt scurtate cu 3-5 cm sub nivelul solului, scoase și arse. La sfârșitul lunii septembrie, încep să se planteze răsadurile de zmeur. Pentru transplant, sunt săpați descendenți de rădăcini, care au crescut pe stoloni din muguri accidentali. Aceștia sunt tulpini verzi și sunt situați de obicei la 10-30 cm de planta mamă.

Unii dintre lăstari - cei mai puternici - ar trebui lăsați astfel încât să fie situați la o distanță de 50 cm unul de celălalt. Straturile săpate sunt plantate într-o tranșee, cu același interval - jumătate de metru. În zone mici, zmeura este plantată în grămezi - în grupuri de 3-5 tufe.

Îngrijirea bulbilor

Bulbii speciilor cu înflorire timpurie sunt plantați în sol la o lună de la depozitare. De obicei acest proces are loc la mijlocul lunii septembrie. Tulpinile trebuie să aibă timp să își formeze sistemul radicular până la sosirea înghețli.

Bulbii cu flori târzii sunt dezgropați, uscați și dezinfectați, după care sunt ambalați în pungi vidate și depozitați în pivniță sau în frigider. În același imp în grădină sunt plantate ceapa și usturoiul, gropile de plantare fiind fertilizate anterior.

Prevenirea și combaterea bolilor și dăunătorilor

 În luna septembrie trebuie să acorzi mare atenție curățeniei sanitare.

  1. Trunchiurile pomilor trebuie curățate, iar fructele cu viermi și cele putrezite ar trebui arse.
  2. Buruienile, care au crescut în apropierea trunchiului copacilor sunt eliminate și arse.
  3. La sfârșitul lunii septembrie poți începe tăierea și fertilizarea.
  4. Ramurile crescute sunt scurtate.
  5. Arborele este eliberat de ramurile bolnave și de creșterile excesive.
  6. Scoarța este curățată de mușchi cu o răzuitoare.
  7. Coroana pomilor trebuie pulverizată cu soluții antifungice.

Tunderea și modelarea pomilor

Tăierea de formare trebuie efectuată pe tot parcursul verii. După recoltare, coroana pomilor trebuie igienizată:

  • se îndepărtează vârfurile verticale groase;
  • ramurile uscate, rupte și bolnave sunt îndepărtate;
  • coroana este subțiată;
  • trunchiurile sunt curățate de mușchi, mucegai și creșteri excesive.

Udarea de toamnă

Toate culturile fertile trebuie udate din abundență: rădăcinile cu umiditate suficientă vor ierna mai bine. Este recomandat ca acest proces să se facă în 2-3 doze. De-a lungul perimetrului coroanei, trebuie săpate 5-6 gropi de 30-40 cm adâncime. Găurile trebuie acoperite cu moloz. Apa este turnată în canalele rezultate. Fiecare cultură primește până la 500 de litri de apă, astfel pomii vor tolera cu succes înghețurile severe.

Planificarea grădinii pentru anul următor

Luna septembrie este perioada ideală pentru planificare grădinii și a plantelor pe care ți le dorești. Poți avea în vedere schimbarea formei și a culturilor de legume sau flori, aducând un aer proaspăt. Chiar dacă este luna care vestește începutul toamnei, energia trebuie păstrată, iar activitățile în grădină trebuie făcute mai cu spor, odată cu venirea vremii mai răcoroase și a ploilor care aduc prospețime și energie în jur.

Îți dorim să ai un început prosper de toamnă și mult sport pentru obținerea unei grădini superbe!

Publicat de: 03 iun 2022
Vizualizări: 6272
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
mc visa paypal fancurier