Comenzi telefonice şi consultanţă
0

ACTIVITĂȚI DE GRĂDINĂRIT PENTRU FEBRUARIE

Grădinarii noștri dragi, sperăm că ați trecut cu bine de lunile iernii geroase și sunteți pregătiți de primăvară. Așa cum bine știți, am intrat în Făurar, ultima lună de iarnă, în care trebuie să ne pregătim grădina pentru sezonul ce urmează. Iată ce activități de grădinărit îți propunem pentru februarie.

Activități de grădinărit pentru luna Februarie


Fă-ți necesarul

Înainte de sosirea sezonului de primăvară primul pas este să te asiguri că ai tot ce-ți trebuie pentru grădinărit. Fă inventarul uneltelor, repară-le sau cumpără altele noi și pregătește planul pentru plantare. Scrie o listă cu semințele, bulbii și răsadurile pe care intenționezi să le plantezi în primăvară și pe care urmează să le procuri.

Îngrijește solul

Solul are nevoie de atenție după ieșirea din iarna lungă. El trebuie pregătit pentru viitoare culturi. Odată cu topirea zăpezii, este momentul potrivit pentru curățarea solului. Frunzele căzute, crengile uscate și plantele rămase trebuie îndepărtate. În același timp trebuie eliminate toate buruienile proaspăt răsărite.

După curățare, solul trebuie ușor săpat și îmbogățit cu un substrat de îngrășământ natural sau compost.

Ce e de făcut în grădina de legume

În luna februarie pot începe să pregătești parcela în care vei semăna legumele. După curățarea și fertilizarea solului, se acoperă parcela cu o folie de plastic pentru menținerea căldurii și umidității. Dacă în grădină solul este nisipos, se recomandă construirea răzoarelor aproape de nivelul solului.

Printre primele legume care pot fi plantate în luna februarie, se numără ceapa, prazul și țelina, dar și rubarba, din care se poate obține o recoltă timpurie. Legumele perene ca anghinarea sau sparanghelul, trebuie acoperite cu un strat de compost de grădină sau gunoi de grajd.

Pregătirea serei


Ultima luna de primăvară este de asemenea potrivită și pentru pregătirea serei, nu doar a grădinilor. Te poți ocupa de curățenie, cât și de reparațiile de care sera are nevoie. Poți începe cu plantarea ridichilor, morcovilor, spanacului și pătrunjelului.

În grădina de flori

Activitățile din grădina de flori încep cu curățarea și tăierea plantelor ornamentale, înainte ca ele să înceapă să crească. În primul rând, clematisul trebuie tăiat înainte ca planta să iasă din starea latentă. Fucshia se taie lăsând câte 1-2 muguri pe ramuri.

Arbuștii care înfloresc iarna au și ei nevoie de întreținere prin tăiere, imediat după terminarea perioade de înflorire. În această perioadă, ghioceii pot fi replantați, cât timp ei sunt încă verzi. Arborii și arbuștii de foioase pot fi transplantați, cu condiția ca subtratul de sol să nu fie înghețat.

Este momentul potrivit pentru plantare butașilor de trandafiri, a bulbilor de crini și a arbuștilor fructiferi. Aceștia vor avea nevoie de zone cu lumină intensă, care le va stimula înflorirea.

Ce facem în livada de fructe

Livezile de pomi și arbuști fructiferi au nevoie de atenție în luna februarie. Activitățile de grădinărit pot începe cu tăierea lăstarilor și ramurilor care au fructificat toamna trecută. Acest proces va stimula creșterea celor noi și implicit fructificarea va fi bogată.

Pentru cireși, pruni și piersici, lucrările de tăiere vor avea loc doar pe parcursul sezonului de vară, deoarece acum ei pot dezvolta sensibilitate la bolile sezonului.

Arbuștii fructiferi vor produce recolte bogate odată ce sunt curățați. Este momentul potrivit pentru a planta arbuști de coacăz, de-acum și până în primăvară.

Piersicii, caișii și nectarinii pot fi de asemenea plantați în această perioadă, însă ei trebuie protejați de înflorirea timpurie.

Rădăcina pomilor fructiferi trebuie acoperită cu compost de grădină sau gunoi de grajd bine putrezit.

Cum îngrijim gazonul

Gazonul se trezește la viață odată cu creșterea temperaturilor. El trebuie curățat de buruieni și resturile de plante, cât și de porțiunile afectate de boli sau dăunători. În locurile libere vor putea fi plantate semințe noi. În luna februarie se poate efectua și tunderea gazonului.

Ferește grădina de dăunători

În februarie, odată ce temperaturile încep să crească, putem remarca și prezența dăunătorilor în grădină. Îi poți ține departe curățând solul de crengi putrede, frunze uscate și scânduri, dar în același timp poți aplica substanțe pe bază de streptomicină.

Tunde vița de vie

Este momentul potrivit pentru tăierea viței de vie, dacă încă nu ai făcut asta. Trebuie însă să acorzi mare atenție la modul în care desfășori acest proces, pentru că există riscul să compromiți recoltele. Dacă nu ești sigur pe ceea ce faci, îți recomandăm să ceri sfatul specialiștilor.

Tunderea gardului viu

Luna februarie este ideală pentru a tunde gardul viu de care nu ai reușit să te ocupi toamna. Pentru a nu risca uscarea gardului, efectuează tăierile doar atunci când înghețul nu mai reprezintă un risc.

Așadar luna februarie te întâmpină cu o serie de activități de grădinărit, care vor face ca grădina ta să fie frumoasă și roditoare. Te invităm să citești blogul nostru și să urmezi sfaturile de grădinărit.

Mult succes!

Publicat de: 24 noi 2022
Vizualizări: 12988
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
mc visa paypal fancurier