Odată cu venirea noului an, cu toții ne setăm o serie de obiective personale sau începem în avans planificarea activităților pentru următoarele luni.
În aceeași notă, în ciuda temperaturilor scăzute de afară, prima lună din an nu trebuie să te descurajeze, din contră. Luna ianuarie este prilejul perfect pentru a planifica activități de grădinărit în vederea obținerii celor mai bune rezultate pe parcursul întregului an. Dacă nu ai inspirație sau nu știi de ce să te apuci mai întâi, iată care sunt doar câteva dintre acestea:
Activități de grădinărit pentru luna ianuarie
Elimină buruienile
Chiar dacă solul este acoperit cu zăpada, buruienile pot apărea și pot strica frumusețea grădinii tale. Scapă de ele din timp pentru ca acestea să nu se înmulțească la venirea primăverii.
Protejează-ți grădina de îngheț și zăpadă
Luna Ianuarie este numită și Gerar în limbaj popular și este adesea cea mai rece lună a anului. De aceea, trebuie să acorzi o importanță și mai mare îngrijirii plantelor tale, mai ales a celor tinere sau neadaptate la ger. În cazul plantelor mai sensibile, protejează rădăcinile acestora și taie ramurile exterioare tinere, pentru că gerul le poate ucide.
De asemenea, dacă ai gazon este indicat să îl cureți de zăpadă și să-l tunzi în continuare, dacă este necesar. Iar dacă ai în grădină și arbori și arbuști, este indicat să scuturi zăpada depusă. În cantități prea mari, ea poate duce la ruperea ramurilor sau favoriza formarea gheții pe crengi.
Udă plantele
În sezonul rece este la fel de important să uzi plantele ca în restul anului. Dacă nu ninge, dar zilele sunt friguroase iar vântul este aspru se produce fenomenul de ger uscat iar plantele tale suferă. Așadar, asigură-te că le uzi în mod regulat dacă temperaturile depășesc 0 grade Celsius.
Pregătește solul prin adăugarea compostului
Poți profita de zilele mai blânde ale lunii ianuarie în care solul nu este acoperit complet de zăpadă, adăugând compost pentru a-l fertiliza. Astfel, vei fi sigur că solul va putea susține creșterea sănătoasă a viitoarelor culturi.
Protejează-ți grădina de dăunători
Mulți grădinari ignoră importanța protejării grădinii de dăunători, chiar și în sezonul rece. Plantele tale pot fi atacate de boli sau dăunători rezistenți la temperaturile scăzute, de aceea poți profita de prima lună din an pentru a aplica tratamente fitosanitare, de preferat în zilele în care nu plouă sau ninge iar solul nu este înghețat.
Pregătește și depozitează uneltele de grădinărit într-un loc adecvat
Luna ianuarie cunoaște de regulă extreme ale temperaturilor, de aceea îți recomandăm să acorzi o atenție importantă locului în care îți depozitezi uneltele. Cel mai bine ar fi să le ții într-o încăpere în interiorul casei sau o magazie pentru a fi sigur că nu se deteriorează.
De asemenea, poți să efectuezi și o verificare suplimentară a acestora – poți ascuți foafecele, lopețile sau mașina de tuns iarba.
Pregătește semințele
Semințele pe care urmează să le plantezi în decursul anului trebuie depozitate în cele mai bune condiții, într-un loc ferit de umiditate. Dacă nu știi ce să alegi pentru grădina ta, te invităm să consulți și selecția noastră de semințe de flori!
Întoarce pământul
Dacă solul nu este înghețat și poate fi lucrat, prima lună din an este momentul propice ca să întorci pământul. Ouăle de insecte din profunzime vor fi expuse temperaturilor scăzute, dar și păsărilor. De asemenea, frigul va susține dezintegrarea bulgărilor masivi de pământ.
Planifică viitoarele culturi
Poți folosi luna ianuarie și ca priej pentru a planifica viitoarele culturi, atât cele de primăvară, cât și cele din alte perioade ale anului. Poți concepe o hartă a grădinii pentru a fi pregătit în momentul comandării plantelor și semințelor.
Îngrijirea plantelor de interior
Profită de perioada de repaus vegetativ în care se află plantele tale preferate și pregătește-le pentru spectacolul primăverii. Ai grijă să le ferești de zonele răcoroase din casă și să le orientezi spre o sursă de lumină naturală sau artificială. Fiind în perioada de repaus nu e necesar să le administrezi îngrășământ, dar udă-le ocazional.
Sperăm că acest articol te va ajuta să te pregătești cum se cuvine pentru noul an.
Îți dorim mult spor la grădinărit și îți stăm la dispoziție cu alte recomandări utile pe blogul GrădinaMax!