Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Activități de grădinărit în luna octombrie

A doua lună de toamnă este luna în care trebuie să ne ocupăm de pregătirea grădinii pentru iarnă, dar este și luna pe care o dedicăm pomilor fructiferi. În acest articol vei afla ce trebuie să faci în luna octombrie în grădina ta.


Culegem ultimele recolte de fructe

Luna octombrie este o lună destinată culegerii recoltelor. În această perioadă sunt culese majoritatea legumelor și fructelor din grădină.

Din grădina de legume vom culege ultimele recolte de castraveți, roșii, dovlecei și gogonele. Tot în această lună putem culege și fructele. Mere, merișoare, pere și nuci, vin acum cu ultimele roade. La jumătatea lunii octombrie poate începe și culesul gutuilor.

Pregătim grădina pentru primăvară

Pregătirea grădinii de primăvară începe prin curățarea ei. Acest proces se face prin îndepărtarea buruienilor, scoaterea plantelor uscate din pământ, dar și a celor care nu mai dau roade. Ulterior trebuie pregătit solul pentru iernat. Solul se pregătește prin săpare, greblarea și așezarea peste acesta a unui strat generos de compost. Acesta ajută la menținerea solului roditor și bogat în substanțe nutritive și în minerale, care sunt atât de necesare plantelor. 

 

Plantează pomi fructiferi în octombrie

La începutul lunii octombrie este ideal să plantezi în grădină pomi fructiferi precum vișini, cireși, piersici, peri, caiși, meri, prunci, dar și aluni sau nuci. Ei vor avea timp să-și dezolte sistemul radicular și să se adapteze până la sosirea primului îngheț.

Îngrijirea grădinii de flori

Grădina de flori necesită o atenție sporită în luna octombrie. Semințele plantelor preferate trebuie adunate, pentru a fi păstrate până la primăvară. Ele se depozitează în pungi de hârtie, pe care se atașează o etichetă, pentru a le recunoaște și se așează într-un loc uscat și răcoros. Ghivecele cu flori mai sensibile trebuie puse la adăpost peste iarnă.

Octombie este totodată o perioadă perfectă pentru a acorda îngrijire tufelor de trandafiri. La baza lor se așează un strat de compost, iar odată cu apariția înghețului tufa se învelește în folie sau într-un bidon de plastic.

Bulbii de begonii, dalii și gladiole trebuie scoși din pământ și depozitați înt-un mediu uscat pe perioada iernii. Înainte de depozitare frunzele uscate trebuie îndepărtate.

Poți planta bulbi de brândușe, lalele, narcise, allium și frezii, obținând în primăvară o grădină spectaculoasă. De asemenea poți planta un mix de flori agățătoare, care de asemenea vor aduce un aer de prospețime în grădină.


Activități în grădina de legume

  • este perioada perfectă pentru a recolta mazărea și fasolea. După acest proces plantele trebuie tăiate la nivelul solului, păstrând doar rădăcinile în sol. Prin această metodă se păstrează azotul, care se eliberează treptat odată cu descompunerea rădăcinii.
  • pentru a cultiva legume anul viitor, terenul trebuie pregătit prin săparea grădinii și fertilizarea terenului cu gunoi menajer sau bălegar;
  • tot în această perioadă poți planta ceapa și usturoiul pentru a obține o recoltă bogată vara viitoare;
  • este o perioadă perfectă și pentru tăierea lăstarilor care au dat roade în timpul verii, lăsându-se lăstarii verzi pentru recoltele de anul următor;

Îngrijirea gazonului

  1. În luna octombrie frunzele căzute trebuie adunate cu regularitate, pentru ca lumina să ajungă la firul ierbii.
  2. Tot în această perioadă are loc ultima tundere a gazonului și tăierea vârfurilor gardului viu, dacă este necesar.
  3. Gazonul trebuie aerisit prin greblarea frunzelor de la suprafață, iar bucățile de pământ trebuie reparate cu gaozn gradat.
  4. Brazdele proaspete de gaozn sunt lăsate așa, ele fiind tasate cu succes de ploile de toamnă.


Octombrie în livada de pomi

Taie vlăstarii care au dat roade în timpul verii și păstreazăi pe cei verzi pentru recoltele de anul următor.

Pomii exotici trebuie mutați în locuri luminoase și ferite de îngheț, departe de curenții de aer rece. Udatul iarna trebuie redus, dar solul nu trebuie lăsat până la uscare.

Tot în luna octombrie frunzele moarte de la baza plantei vor trebui îndepărtate, pentru a crește aerisirea. Tunde frunzele vechi pentru a spori creșterea frunzelor noi.

Când plantezi coacăzi sau afini, trebuie să te asiguri că există un sol acid. O altă metodă ar fi ca arbuștii să fie plantați în ghivece cu un nivel ridicat de acid.

În plantațiile viticole

Odată cu începutul lunii octombrie, se poate da startul recoltării strugurilor, de la soiurile de viță de vie de masă, cu coacere târzie și a soiurilor târzii pentru vin.

În a doua parte a lunii octombrie, după data de 15, pot începe plantările de toamnă a butașilor de viță de vie. Pentru a lege soiurile portrivite, trebuie să ții cont de condițiile de mediu din zona de cultură.

Sperăm că sfaturile noastre îți vor fi de folos și te vor ajuta în obținerea unei grădini spectaculoase în anul ce urmează. Ai grijă de grădina ta încă din toamnă și bucură-te de frumusețea grădinii în următorul sezon.

Publicat de: 03 iun 2022
Vizualizări: 5505
(Voturi: 1, Evaluare: 4.0)
mc visa paypal fancurier